Islam i zdravlje

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog! … Znaj da Allah, Svemogući i Uzvišeni, nikada neće pogoditi tijelo bolešću, sve dok mu ne odredi lijek koji će ga izliječiti. A za svaku bolest je odredio vrstu lijeka, preduzimaje mjera liječenja i recept…

Ovako počinje knjiga nazvana Pozlaćena poslanica, koju je napisao sam Imam Rida, a.s. Ova jedinstvena knjiga obrađuje široku lepezu poglavlja islamske i ehli-bejtske, a.s., medicine. Ovdje ćemo se ukratko osvrnuti na povijest nastanka ove knjige i na jedan dio koji se tiče islamskih preporuka za mjesec novembar.

Jedne prilike je Me'mun organizovao naučni skup u Nišaburu na kojem su bili prisutni mnogi filozofi i ljekari poput Juhanne sina Masuvejhovog, Džebreila sina Bahtišu'a i Saliha sina Silhime Indijca. Na ovaj skup Me'mun je pozvao i Imama Ridu, a.s. Razvila se rasprava o čovjekovoj anatomiji, kao i koristi, odnosno štetnosti hrane i uzrocima bolesti.

Pri svoj ovoj raspravi Imam Rida, a.s., je šutio, na što ga je Me'mun upitao: “Šta imate reći na sve ovo?ˮ Imam, a.s., je odgovorio: “I ja posjedujem neka iskustva i spoznaje u koja sam se uvjerio prolaskom vremena i raznim istraživanjima. Pored toga, naslijedio sam nešto od prethodnika, što je nužno da svaki čovjek nauči. Sve ovo ću sakupiti u jednu knjigu. Me'mun je Imama Ridu, a.s., zamolio da pripremi poglavlja onoga što je nužno da čovjek poznaje. Imam Rida, a.s, je prihvatio njegovu molbu i pripremio mu traženo. Budući da je ta poslanica privukla veliku pažnju samoga Me'muna i velikog broja učenjaka tog vremena, naredio je da se ispiše zlatom, što je i uzrok njenog naziva Pozlaćena poslanica.

 

Poglavlje o mjesecima u godini 

Novembar ima trideset dana. (…) U njemu je pokuđeno piti vodu uvečer. (…) Pohvalno je piti gutljaj tople vode svako jutro, kao i uzdržavati od konzumiranja povrća poput celera, metvice i rukole. 

U zadnjem mjesecu jeseni tijelo postaje lijeno da preobražava i iskorištava prehrambene sirovine. Nervima preovladava iscrpljenost, što uzrokuje pojavu jedne vrste nemoćnosti i lijenosti, čiji vidljivi simptomi su zijevanje i drijemež. Iako celer i metvica spadaju u sredstva za jačanje tijela, s druge strane, oni su hipnotici (uspavljujuća sredstva) pa tako i smiruju živce, a njihovo konzumiranje uvećava nemoćnost i lijenost. Rukola, pak, uzrokuje smanjenje krvnog pritiska, a budući da krajem jeseni, u pravilu, krvni pritisci nisu povišeni, potrebno je izbjegavati rukolu.

Pijenje tople vode ujutro na prazan želudac povećava otkucaje srca. Na ovaj način, stvara se jedna vrsta uzbuđenja u nervima i krvnim sudovima. Ovo je najbolji rezultat koji možemo postići ovom metodom u zadnjem mjesecu jeseni. Kao što smo rekli, najveći uzrok nemoćnosti i lijenosti u zadnjem mjesecu jeseni je prekomjerna smirenost nerava i sporost proteka krvi. Pored navedenog, pijenje tople vode na prazan želudac svakog jutra čini crijeva i cijelu utrobu mekšim i na taj način probavu lakšom.

 

Pripremio: Nasiroddin Amir Sadeqi

Preveo: prof. Arman Berberac

Pitanja i odgovori