Posjeta delegacije fondacije “Mulla Sadra” Hrvatskoj

Delegacija Fondacije “Mulla Sadra” u BiH od 4. do 7. novembra bila je na Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa. Za tu priliku Fondacija je upriličila i dolazak istaknutog iranskog znanstvenika prof. dr. Mohammeda Nasera Sakaija Birije, voditelja odjela za psihologiju i redovnog profesora psihologije u Naučnoistraživačkom institutu “Imam Homeini” (IKTIR) u Komu te predsjednika Upravnog odbora Islamskog udruženja psihologa u istom gradu. Prof. Birija je u Iranu završio studij islamskih znanosti i psihologije, magistrirao je u Kanadi, a doktorirao u Hjustonu u Sjedinjenim Američkim Državama na temu “Islamska perspektiva morala u kontekstu vjere”. Pored učešća na konferenciji, na kojoj su prof. Birija i prof. Tvtrko Maras vodili radionicu “Features of Islamic Psychology (Obilježja islamske psihologije)”, Birija je i za časopis Hrvatskog psihološkog društva (HPD) dao intervju te imao nekoliko sastanaka sa istaknutim članovima HPD-a, uključujući i predsjednika Josipa Lopižića, na kojima je razgovarano i o budućoj saradnji Fondacije “Mulla Sadra” i Naučnoistraživačkog instituta Imam Homeini sa HPD-om.

Nakon Šibenika delegacija je boravila u Zadru, u kojem je Birija na Odsjeku za psihologiju Sveučilišta u Zadru održao zapaženo predavanje i družio se sa profesorima i studentima.

Na kraju je delegacija bila u Zagrebu, gdje su se susreli sa Muftijom Islamske zajednice u Hrvatskoj Azizom ef. Hasanovićem, upoznali ga sa projektom posjete i konferencije te je također razgovarano o budućoj saradnji Fondacije “Mulla Sadra”, Naučnoistraživačkog instituta “Imam Homeini” i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Vrijedi svakako istaći i susretljivost ambasadora Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohammada Ebrahima Taheriana te atašea za kulturu Iranskog kulturnog centra u Hrvatskoj Seyeda Mojtaba Akramija, bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio ovako uspješan.

{gallery}posjeta hr{/gallery}

Pitanja i odgovori