Esselamu alejkum,
hvala Gospodaru svih svjetova sto sam pronasla ovu stranicu i da Allah vas i nas blagoslovi. amin, Elhamdulillah. Jer ima mnogo stranica ali nikad odgovor da dobijem. Mozda mi bas vi pomognete kako dalje sa mojim postupkom u braku. Naime napisat cu ukratko prije braka suprug mi je obecavao da cemo zajedno uciti arapski, zajedno ibadet ciniti, ici na hadzdz (i dan danas mi govori ici cemo), da cu se pokriti (iz moje familije niko nije pokriven a niti iz njegove i zato mi je tesko bilo trazila sam izlaz ali neuspjesno) i zbog grijeha kojeg sam mu objasnila pozurili smo sa brakom. Vidim i osjetim da on mene iskreno voli, jer znamo se iz vidjenja od prije 5godina i konacno se upoznali i zavoljeli elhamdulillah, a u braku smo skoro11mjeseci i cekamo inschAllah za manje od 2mjeseca zajedno bebicu.
Moja briga je ta sto on od vjere ne prakticira bas mnogo, za vrijeme ramazana postio je ali niti je citao kuran niti je klanjao, osim kad bih ga ja zamolila i to ne bi vodio namaz nego svako za sebe je klanjao. U pocetku sam slusala predavanja od Elvedina Pezica, Zijad Ljakica… Njemu se ne svidja to, nasprem njihove velike brade i njihov govor i tako da sam malo malo prestala jer ga zna to nekad naljutiti..vidim da ima pogresan stav o njima,, ali nagovorila sam mu da i njemu brada lijepo stoji i dan danas je nosi, jednom se obrijao ja sam mu rekla da mu ne stoji ali nosi sad bar manju bradu kao poput 3dana brade ali zadovoljna sam, a i,objasnila sam mu isto da je to dio sunneta. Kaze da zna sure ali u vrh´svega mozda 3 ili 4 krace sure, zna i neke sitne dove za koje on smatra surama poput rabbijessir al hajd ok. A njegov otac koliko mi on kaze ne zna sure kao niti njegova mama. Sve sto je to naucio naucio je od svoje pranane, da joj Allah nagradi za to … U ramazanu nekad kad bih neki ajet citala na bosanski jezik slusao bi me a nekad govori ima razlicita tumacenja,, kao npr. Allah kaze u kuranu kradljivcu osjecite ruku i da u objasnjenu ima da treba svjedoke za to ….on kaze Allah je milostiv… zasto ubijati Allah uzima duse…. ok ajde necu se snjim prepirati jer ja i on imamo tako razlicita misljenja o islamu toliko da me nekad naljuti… ne slusam muziku otkad sam uopce i pocela o vjeri se zanimati a on to postuje, ne slusa muziku preda mnom stavi slusalice, kaze samo iz ljubavi prema meni…. la havle ve la kuvette ila billah…. Jednu ruku me je usrecilo kad bi zajedno bar eto u ramazanu stali u namazu u drugu ruku rastuzilo sto ne zna ili ne zeli ikamet da uci prije farz…ne znam…. kaze da zna ali sumnjam.
Hvala Allahu objasnila sam mu sta su hamajlije, tisovo drvo, plavo oko sto inace turci nose i tome slicno se u to ne vjeruje, jer cini nesvjesno sirk i tim negira sehadet i hvala Allahu mislim da je skontao bar taj dio za Jednocu Allaha. Sve se samo od Allaha moze traziti putem dove. Nekad je znao svojim postupkom meni klanjanje otezavati, subhanallah da mi Allah oprosti ali sad se opet trudim za onaj Svijet.
Ja dovim poslije svakog namaza da ga Allah uputi, ali uvijek kad mu kazem onako iz sale nekad ajmo zajedno klanjati on meni se zali na bolove od ledja jer i radi na bausteli, kaze od sjedeci mora se to znati ehh ..tad me ljutna uhvati ali dobro strpim se i odem bez njega klanjati a on ostane na internetu cita neke novine gleda auta i tako to.
Ne znam kako mu doprijeniti bar mali sjaj imana u ocima a sigurna sam da bi ostalo sve samo od sebe na bolje islo uz Allahovu pomoc. Mozda se i nisam bas dobro izrazila mozda i imaju slicna pitanja ali nadam se ipak nekom valjanom odgovoru. Hvala Allahu pa onda vama za ovu stranicu.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021