Sjećanje na Dan Ašure

Program desete noći mjeseca Muharema bio je priređen u poznatoj dvorani Unitic centra 5. 12. 2011. Na obilježavanje Dana Ašure pozvali smo sve važne domaće institucije, strana predstavništva i neke ambasade, kao što su ambasade Egipta i Kuvajta. Također su pozvani i eminentni profesori Sarajevskog i Zeničkog sveučilišta, kao i gosti iz mnogih bosanskohercegovačkih gradova (Goražde, Banja Luka, Tuzla, Sanski Most, Zenica, Mostar, Konjic i Stolac). Nažalost, zbog ograničenog prostora sale određeni broj posjetilaca – njih oko stotinu – nije mogao prisustvovati programu.

Program je počeo u 19 i trajao je do 21 sat. Potom je u holu ispred dvorane priređena zakuska, tako da su se posjetioci, gosti i učesnici programa međusobno družili u naredna dva sata. U tom vremenu za tv-kuće urađeni su intervjui sa mnogim počasnim gostima o dojmovima same predstave.

Sadržaj izvedenog programa bio je sljedeći: učenje Kur'ana (ašere); video-prezentacija hadisa o Imamu Husejnu- mir neka je s njim!; prigodno obraćanje šejha Akbara Eydija i reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića; izvedbe pjesme i recitala o Kerbeli; video-prezentacija o uzrocima pokreta Ašure i događaja na Kerbeli; pozorišna predstava koja je dočarala dešavanja uoči Ašure i ulogu Abbasa u njoj.

Analize su pokazale da je izvedeni program bio vrlo kvalitetan, poučan i djelovao je vrlo emotivno na gledaoce. U ovu predstavu uložili smo veliki trud, angažirali smo profesoricu sa Akademije scenskih umjetnosti Dženitu Imamović, koja je predstavu uvježbala sa 19 glumaca amatera i jednim profesionalnim glumcem. Vodili smo računa da kostimi glumaca i scena na što vjerodostojniji način dočaraju događaje na Kerbeli. Na kraju programa uručene su nagrade za najuspješnije učesnike natječaja za literarni rad na temu “Pouke i poruke Ašure i Kerbele”, koji je za područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije organizirala Fondacija “Mulla Sadra”. Nagrade su uručili ambasador Islamske Republike Iran i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Pitanja i odgovori