Voltaire

Ime mu je Fransoa Mari Arue (François Marie Arouet), u svijetu poznatiji kao Volter (Voltaire). Rođen je u Parizu 1694. godine. Bio je vodeći član francuskog prosvjetiteljskog pokreta 18. stoljeća. Pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, esejist, povjesničar i filozof. Bio je poslanik intelektualnog i misaonog oslobođenja i vjerovao u religijsku snošljivost. Volterov utjecaj na francusko društvo bio je veći nego bilo koje druge njemu savremene ličnosti.

Zahvaljujući osobenom sarkazmu prema svemu i svačemu, Volter je uspio iznaći izvanredan način da uputi kritiku svega što mu je bilo neprihvatljivo u podijeljenom francuskom društvu. U svakom slučaju, svijet je vidio kao jedinstven suodnos pojava, koji teži međusobnom zbližavanju njegovih dijelova i njihovom uzajamnom upoznavanju.

Govoreći o Poslaniku islama, rekao je:

“Svi propisi koje je donio Muhammed, izuzev onih koji se odnose na višeženstvo, obuzdavaju čovjekovu dušu i odgajaju je. Ljepota toga vjerozakona i jednostavnost njegovih temeljnih načela privukli su Muhammedovoj vjeri mnoge narode i učinili da oni prihvate islam.

To je vjera koja zaslužuje poštovanje, uvažavanje i divljenje, jer je i crnce središnje Afrike dovela u položaj da osjete svoju pripadnost ljudskoj vrsti, a stanovnike ostrva u Indijskom okeanu da shvate kako postoji i druga sila, osim one na koju su svikli. Ta vjera znači “pokornost”, tj. prepuštanje volji Stvoriteljevoj. Sam taj naziv dovoljan je da se na Pravi put uputi ogromno mnoštvo ljudi.

Nije tačno da se islam nametnuo silom, sabljom, na više od pola zemaljske kugle. To su klevete kojima se želi umanjiti vrijednost islama i njegovog Poslanika. Najjače oružje koje su muslimani koristili za širenje svoje vjere jeste činjenica da su bili ljudi visokoga morala. Ko god se želi uvjeriti u to, neka se posveti čitanju i neka se upozna sa svim pojedinostima vezanim za njegove vojne pohode i njegova osvajanja. Neka se, dakle, lično uvjeri u te okolnosti i neka, isto tako, razmotri i kakve su bile namjere onih historičara koji su mrzili islam – islam za koji ne vidimo da je mrzio, niti da će mrziti vjeru koja mu je prethodila.

Dokaz da se islam nije širio sabljom jeste činjenica da su mnogi primili islam, a bili su daleko od njegovog područja, njegovih vojnih pohoda i osvajanja: Kako je, dakle, do njih mogla stići sablja o kojoj govore naši povjesničari i zagovarači te postavke?!

Želimo izbrisati te pogreške na koje se usmjeravaju mrzitelji islama. I zarad islama, i zarad historijske istine. Uostalom, oni koji krivotvore historiju ne zaslužuju ni najmanje poštovanje.

Ono u šta nema nikakve sumnje jeste da islam posjeduje Knjigu koja nije iskrivljena, jer čovjek nije u stanju u nju umetnuti niti jedno jedino slovo. Usto, ono što je prispjelo Objavom nijedan čovjek ne može ni oponašati!”

Izvor: Ahmed Hamid, Islam i Poslanik u očima drugih, Fondacija “Mulla Sadra”, 2011., s arpaskog preveo Mustafa Prljača

Pitanja i odgovori