Webinar u povodu obilježavanja godišnjice pobjede Islamske revolucije u Iranu

Dana, 11. februara 2022. godine s početkom u 19 h Fondacija “Mulla Sadra” organizirala je webinar u povodu obilježavanja godišnjice pobjede Islamske revolucije u Iranu uz livestream na facebook-stranici Fondacije.

Jedanaesti februar datum je koji se službeno označava u Iranu kao Dan pobjede Revolucije. Tog dana je 1979. godine, poslije višegodišnjih društvenih previranja, smijenjen monarhijski sistem, koji je kroz različite vladarske dinastije trajao nekoliko milenija.

O usponu Islamske revolucije, koji traje 43 godine, govorili su: prof. dr. Akbar Eydi, mr. Vedran Obućina, dr. Špetim Doda, dr. Ghobad Soleimani, mr. Hamza Halitović, prof. dr. Ivan Ejub Kostić i prof. dr. Driton Selmani, uz moderiranje mr. Refika Razića.

Profesor Eydi u svome izlaganju osvrnuo se na univerzalne Božanske zakone koji se spominju u časnom Kur’anu. Profesor Eydi objasnio je neke od tih zakona. Prvi od njih je da dobra ovog svijeta pripadaju svim ljudima, a ne samo nekoj izdvojenoj skupini. Drugi univerzalni zakon pokazuje da čovjeku kao pojedincu pripada samo ono što stekne svojim radom. Ako se čovjek ne trudi, onda nema osnove ni da očekuje nešto što nije plod njegovog truda. Treći univerzalni zakon govori o tome da je Bog čovjeku dodijelio posebne sposobnosti da svojom voljom potčinjava ostale egzistente ovog svijeta i podređuje ih svojim interesima. Razumijevanje Božanskih zakona podrazumijeva također prihvatanje činjenice da je čovjekovo bivstvovanje na ovom svijetu povezano s teškoćama i napornim radom. Nije moguć život uz očekivanje stalne ugodnosti i nepostojanje nedaća. Islamska revolucija u Iranu plod je uvjerenja u djelotvornost Božanskih zakona, naglasio je na kraju prof. Eydi.

Sljedeći izlagač bio je politolog Vedran Obućina, koji je, između ostalog, naglasio da je revolucija u Iranu zaista proizvela dubinske i strukturne promjene društva, promijenivši mnoge njegove paradigme.

Nakon njega imali smo priliku poslušati gospodina Špetima Dodu. On je, između ostalog, govorio o filozofskim refleksijama Islamske revolucije. Revolucija je bila svojevrstan šok, ne samo zbog društvenih promjena koje je izazvala već je nesumnjiv i, možda, veći njezin utjecaj  na područje ljudskog mišljenja, naglasio je gospodin Doda.

Nakon gospodina Dode, obratio se i direktor Fondacije “Mulla Sadra” dr. Ghobad Soleimani, koji je u svom izlaganju naglasio nekoliko važnih činjenica. Sam pokret imao je mnogo svojih ogranaka, ali je  njegov vjerski ogranak predstavljao osovinu pokreta. Jedan od prvih zahtjeva pokreta vlastima jeste traženje da se prekine svakovrsna represija režima prema religijskim ustanovama i ličnostima. Najvažnija parola pokreta bila je opća i sveobuhvatna borba protiv imperijalista i prekid svih odnosa s cionistima. Jedan od najvažnijih rezultata pokreta jeste vraćanje islama na društvenu scenu i vraćanje samopouzdanja potlačenom narodu.

Sljedeći gost bio je stručnjak za područje međunarodnih odnosa i svjetske politike mr. Hamza Halitović, koji je govorio o islamskoj duhovnosti i nacionalizmu, s naglaskom na nacionalistički karakter pahlevijskog režima, koji je nastojao da udalji iranski narod od islamske kulturne baštine preferirajući predislamske nacionalne kulturne sadržaje.

Direktor Balkanskog centra za Bliski istok prof. dr. Ivan Ejub Kostić govrio je o značaju Islamske revolucije u Iranu za političke pokrete u sunijskom dijelu islamskog svijeta, zaključivši da je među svim tim pokretima jedino Revolucija u Iranu uspjela da  ostvari praktičnu pobjedu i provede u praksu neka od proklamiranih načela i ideala.

Na samom kraju webinara prof. dr. Driton Selmani govorio je o značaju grada Koma kao duhovnog središta i mjesta početka Revolucije i položaja ajatollaha Burudžerdija kao najvećeg religijskog autoriteta prije imama Homeinija.

Gospodin Selmani spomenuo je i pismenu korespondenciju između šejha Šeltuta i ajatolaha Burudžerdija kao značajan događaj u približavanju različitih muslimanskih denominacija.

“Nadam se da će stavovi i mišljenja izneseni ovdje večeras doprinijeti boljem razumijevanju zakonitosti po kojima funkcionira savremeni svijet. To razumijevanje trebalo bi da nam pomogne u donošenju ispravnih odluka  kao i u djelovanju utemeljenom na znanju” – zaključio je na kraju webinara moderator gosp. Razić.

Snimku webinara pogledajte ovdje.

Pitanja i odgovori