Hemeroidi

Muhammed ibn Abdullah ibn Mihran al-Kufi prenio je od Ismail ibn Jezida, od Amr ibn Jezida al-Sayqala, koji je kazao:

“Svratio sam kod Abu Abdillaha – mir neka je na nj – i upitao ga o čovjeku koji ima žestoke hemoroide. Neko mu je propisao bočicu žesto­kog vina, i nije želio da se to koristi za uživanje, već kao lijek. Abu Ab­dillahah, je rekao: ‘Ne, ne ni gutljaja.’ Upitao sam: ‘Zašto?’ Odgovorio je: ‘To je haram. Allah Svemogući nije stvorio lijek u nečemu u čemu je haram. Uzmi bijelog poriluka, odsijeci njegovu bijelu glavicu. Ne peri je, ali je isjeckaj u male komadiće. Uzmi masnoće iz devine grbe i zamiješaj je sa isjeckanim lukom. Uzmi deset orahovih jezgri i izmelji ih zajedno sa perzijskim sirom težine deset dirhema. Stavi luk na vatru. Kada se do­bro prokuha, dodaj mu jezgru i sir, a potom ukloni sa vatre. Uzimaj to tri do sedam dana na prazan stomak sa hljebom. Uzdrži se od druge hrane u tom periodu. Nakon toga uzmi nešto pržene somine (gluhe kleke) sa hljebom i orasima. Nakon loja od devine grbe i poriluka, u ime Allaha, uzmi pola “awqiye” susamovog ulja, na tašte, i “awqiyu” smole od drveta muškog storaksa. Samelji to i popij! Nakon toga uzmi drugu polovicu “awqiye” susamovog ulja. Konzumiraj to tri dana i odloži svoje jelo do iza podne. Tako ćeš biti izliječen ako Bog da.’”

Abu al-Fawaris ibn Galib ibn Muhammed ibn Faris prenio je od Ah­meda ibn Hameda al-Basrija, od Nasrovog sina Ibn Sajjara, od Muamera ibn Hallada, koji je rekao:

“Imam Rida – mir neka je na nj – često bi me savjetovao da uzmem ovaj lijek, jer su mnoge koristi u njemu. Pokušao sam to za vjetar i hemoroide, i tako mi Allaha, to me nije iznevjerilo. Recept glasi: ‘Uzmi jednake udjele crnog mirobalana, beleric mirobalana i embic miro­balana. Samelji ih i prosij kroz svilu. Uzmi sličnu količinu crnog badema (kojeg zovu plavi muql među Iračanima). Stopi badem u porilukovoj vodi i drži tako trideset dana dok se tako ne razmekša i rastvori. Potom dodaj ove sastojke tome, zatim ih zamijesi snažno. Formiraj ih u loptice poput leće i poulji svoju ruku jakim uljem ili uljem žutog karanfila ili suzamovog ulja, tako da se to ne lijepi. Potom to osuši u hladu. Ako je ljeto, uzmi jedan miskal toga, a zimi dva miskala. Uzdrži se od ribe, sirćeta i mahuna, jer je sve ovo dokazano iskustvom.’”

Izvor: Imam Džafer Es-Sadik, Mudrosti islamske medicine, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2004, preveo sa perzijskog: Ibrahim Avdić

Pitanja i odgovori