Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Savjet za spašavanje veze
 1. gost

  Savjet za spašavanje veze


  Esselamu alejkum, poštovani

  Danas sam po prvi put vidjela ovu vašu stranicu i mnogo mi se dopala, jer čitajući o dovama i o Milostivom Allahu Kojeg poštujem svim srcem i dušom htjela bih vas upitati za dovu sa kojom bi dragog Allaha zamolila da mene i mog momka spoji i uputi na Pravi put. Ukratko ću vam objasniti o ćemu se radi. Ja i moj momak smo četiri i po godine zajedno. On živi u Njemačkoj i na početku naše veze dolazio je stalno, ali evo već tri godine ne dolazi. Mi stalno imamo kontakt, ali kada god bi on htio da krene, nešto mu ne da. On je meni na mnoge načine dokazao da me voli, pomogao mi je u teškim trenucima života. Ja sam na početku naše veze griješila priznajem i proplakala sam suze i suze moleći dragog Allaha da mi oprosti.

  Ja vas molim da mi kažete koju dovu mogu da učim i da sa njom molim dragog Allaha da mi oprosti moje grijehe za koje se iskreno kajem i da mene i mog momka spoji u braku, jer ja samo želim njega i da ako dragi Allah da imamo našu djecu, to mi je jedina želja. Neka vam dragi Allah da lijepo zdravlje i nafaku.

  Hvala vam.

  Odgovor

  U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog

  Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

  Poštovana gospođice,

  Upućujući Vam želje za uspjeh u svim materijalnim i duhovnim životnim dimenzijama navest ću Vam nekoliko napomena za koje se nadam da će Uzvišeni Allah u njim dati Svoju milost i blagoslov, kako bismo se svi njima okoristili.

  1. Bog je od svega najbolji

  Ako bi čovjek ispravno razmislio, uvidio bi da je Uzvišeni Allah za njega od svega najbolji, jer On voli sva svoja bića, a ni jedna sila ne može se Njegovim naredbama oduprijeti, i On je opet Onaj koji daruje i ukazuje milost, ljubav i oprost Svojim robovima. On je Onaj koji će preko grešaka, kršenja zakona, napada – ako čovjek pokaže grižnju savjesti i prizna svoju grešku – lahko preći i oprostiti. A zbog ove silne milosti i ljubavi koju iskazuje nema nikakve koristi, On samo zbog ljubavi i milosti koju ima voli ovaj svijet i ljude, te im i pomaže. Zato, nemojmo izgubiti ovog najboljeg Prijatelja i nemojmo ga ni zašto niti za ikakvu cijenu mijenjati. Samo tada možemo dospjeti do svega. Jer čovjek koji ima Boga ima sve, stoga izaberimo Njega kao svog najboljeg Prijatelja, i oslonimo se u svim segmentima našeg života na Njega.

  2. Čovjekovi prohtjevi su usađeni u njegovo biće

  Poredak Božije kreacije je tako stvorio čovjeka da je sve što mu je zbiljska potreba usađeno u njegov bitak i biće u obliku sposobnosti i potencijala. A čovjek mora svoje sposobnosti i potencijale da otkrije i prikaže, te da ih iz potencijala prenese u vanjsku zbilju i aktualizira. A kada se čovjek sa intelektualnom aktivnošću, ispravnim razmišljanjem i oslanjanjem na Uzvišenog Boga prikaže u punom sjaju, svi ljudi koji su tražitelji istine će ga pomoći na ovom putu i voljet će ga. Na ovo mnogi kur'anski ajeti eksplicitno ukazuju. Stoga, i Vi nastojte da budete onakvi kakvim Vas je Uzvišeni Allah stvorio, kako bi Vas On u svim dimenzijama života pomogao.

  3. Filozofija Božijih propisa

  I ovo je potrebno da znamo: svaki propis koji nam je objavljen putem posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.a., ima svoje dobre namjere i koristi za čovječanstvo, iako mi ne možemo uvijek dokučiti svojim razumom te koristi.

  Ovdje ću Vam u vezi s Vašim riječima „ja sam na početku naše veze griješila“ uputiti nekoliko riječi. Uzvišeni Allah voli vašu grižnju savjesti i pokajanje, pa će je i prihvatiti, jer je On sam izričito to i rekao u Kur'anu. Međutim, poštovana gospođice, zar ne mislite da taj isti vaš momak ne može da ima povjerenje? Zašto?! Kako možemo znati da ona djevojka koja se bez odupiranja pokori željama i prohtjevima jednom momku, to isto neće uraditi sa drugim?!

  Ne želim Vas kuditi, već Vam želim ukazati da ako biste između ove dvije strane „Boga“ i „momka“ odabrali „Boga“ i na osnovu razuma i razmišljanja ne pokorili se momku, sigurno bi ta ista osoba vas više voljela, nego što vas sada voli. Jer, tada bi njegova ljubav bila popraćena jednim veoma vrijednim temeljom koji se naziva povjerenje, radi Vaše vjere u snagu duše i ispravno shvatanje životnih pitanja. Stoga, isto onako kako ste se pokajali zbog počinjenog djela i to djelo smatrate jednom greškom u životu, nastojte da više nikada ne počinite istu grešku. Već sa procvatom svojih potencijala i iskazivanjem unutarnjih moralnih ljepota učinite da Vas drugi traže. Znajte zasigurno da jedna će djevojka koja je školovana, odgojena, vjernica, poslušna Božijim zakonima, lijepog morala i milostiva imati više prositelja i prijatelja, od one djevojke koja je okrenula leđa Božijim propisima i okrenula se od ljudskih vrijednosti. Pa čak i oni koji nisu čuli pozitivan odgovor na svoje zahtjeve udaljili su se zbog svojih nemoralnih prohtjeva, i naljutili su se i neće više obratiti pažnju na nju, ali sigurno u dubini svoga bića hvale tu osobu i gaje ljubav prema njoj, dok takve osjećaje ne gaje prema onim djevojkama koje se samo tako pokore nemoralnim prohtjevima drugih, pa idu od jednog do drugog.

  U skladu s rečenim, jedan od filozofskih razloga vjerskog naređenja i zabrane nemoralnih veza jeste očuvanja ove čestitosti, kao i istinske ličnosti žene i muškaraca. Koja žena voli supruga za kojeg zna da sa drugima ima nemoralne i nevjerske veze?!

  4. Dova koju ste tražili

  Časni Kur'an je predstavio jedan zakon koji se naziva „bogobojaznost“, a koji ostavlja istinske tragove, pa kaže:

  وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا ﴿۲﴾ وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ

  ...a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbit će ga odakle se i ne nada;[1]

  Svako ko bude imao bogobojaznost, ostvarit će sigurno dvoje:

  1. Otklanjanje poteškoća i otvaranje vrata spasa u životu,
  2. Opskrbu odakle se i ne nada.

  Znači, bogobojaznost i povjerenje u Boga opskrbljuju materijalni, duhovni i društveni život čovjeka u kojem će uvijek osjećati unutarnji smiraj i sreću, pa makar bio i siromašan. Smiraj je nešto što se odnosi na čovjekovu unutrašnjost, i nema nikakve povezanosti sa vanjskim svijetom.

  S druge strane, opskrba i sve ono što čovjeka može da odvede do njegove sreće bit će mu dato i to iz onih mjesta odakle se i ne nada.

  Stoga, poštovana, čista srca i puna ljubavi prema Bogu, uzmite abdest i obavite dva rekata namaza i od Uzvišenog Boga zatražite da odredi ono što je dobro za Vaš materijalni i duhovni život. Istrajnošću pred teškoćama okrenite se namazu i traženju pomoći od Boga – vidjet ćete da će Vas pomoći.  وَ اسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَوةِ

  A tražite pomoć u strpljenju i namazu...[2]

  U ovim trenucima od Uzvišenog Allaha tražite na bilo koji način da Vam podari dobar kraj, jer je Allah Onaj koji zna prošlost i budućnost, a mi smo ti koji ne poznajemo svoju sadašnjost, a kamo li našu budućnost. Zato je i prirodno da On zna šta je najbolje za nas, a razum nam govori da pitanja svoga života prepustimo u ruke Sveopćeg Znalca, Mudraca, Svemilosnog i Samilosnog.

  Kur'an kaže: عَسَى أَن تُحِبُّواْ شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ – nekada volite nešto, a to nije dobro za vas.[3] Ponekada čovjek zavoli nešto, i smatra da mu je u tome sreća, međutim, u stvarnosti nije tako kako on misli. Stoga, traženjem oprosta od Boga zbog prošlosti, i sa ozbiljnom namjerom uputite se ka Bogu, i od Njega tražite da Vam podari cvjetanje Vaših potencijala i moralnih i ljudskih ljepota.

  Da Vas, ako Bog da, čeka blistava i sretna budućnost.

  Na kraju Vam se zahvaljujem na iskazanim lijepim riječima o našoj web-stranici, te vezano za nju očekujemo i konstruktivne prijedloge za poboljšanje.

  Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

  [1] Talak, 2. i 3.

  [2] Bekare, 45.

  [3] Bekare, 216.

×

Log in