Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. SABINA

  RODITELJI


  ESELLAMU ALEJKUM,

  USKORO SE PLANIRAM IN SHAA ALLAH UDATI,ZA VJERNIKA,FINOG I POSTENOG U INOSTRANSTVU.VEOMA SAM VEZANA ZA SVOJE RODITELJE TAKO DA MI JE MNOGO ZAO STO CU OTICI DALEKO I NECU MOCI DA BUDEM TU KAD GOD TO NJIMA TREBA. IMAM JOS DVA OZENJEN BRATA KOJI ZIVE SA NJIMA. ZANIMA ME DA LI MI JE GRIJEH PREMA RODITELJIMA STO JA NECU MOCI FIZICKI DA BUDEM NJIMA OD KORISTI KAO MOJA BRACA I NECU BITI U MOGUCNOSTI UVEK DA SAM TU KADA SU BOLESNI I KADA IM NESTO TREBA?

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Iznimno me raduje kada vidim da ljudi misle na svoje šerijatske obaveze i odgovornosti pa vam stoga od srca čestitam jer se radi o velikoj Božijoj blagodati, i ako je budete cijenili, dobit ćete još više. Radi se o Božijem zakonu.
  وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
  i kad je Gospodar vaš objavio: 'Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti. (Ibrahim, 7)
  Zahvalnost uistinu uvećava Božije blagodati.
  Vjerski propisi i zakoni postoje radi ostvarenja sreće i vječnog života. Svaki propis prvenstveno gleda na dobrobit društva i pojedinca i nudi posebna pravila na temelju kojih se krećemo i djelujemo.
  Dobročinstvo ocu i majci toliko je važno da časni Kur’an, nakon propisa o obožavanju Jednog Boga, propisuje dobročinstvo prema ocu i majci:
  وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِندَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا
  Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. (Al-Isra, 23)
  U istim propisima navedeni su interesi djece i njihova sudbina. Ono što je vama važno jeste da poštujete njihova prava, da ih volite i tješite dok nije nužno da i fizički budete pored njih. Također, oni bi se trebali potruditi da donesete ispravnu odluku u vezi s vlastitom budućnosti i da vam ne stvaraju teškoće.
  S obzirom na prisutnost svoja dva bata pored roditelja, možete biti mirni, možete s njima razgovarati, obavijestit ih o svojoj ljubavi i naklonosti prema suprugu i tako steći njihovo zadovoljstvo. Možete konstantno s njima održavati komunikaciju i biti u toku sa svim dešavanjima dajući do znanja da ste stalno prisutni. Ako vam je materijalno stanje dobro, možete im pomoći, naravno, ako im je pomoć potrebna, a ako nemaju potrebu ili vi niste u mogućnosti, onda ćete biti prisutni iskazivanjem poštovanja i posjećivanjem u mjeri u kojoj to neće naštetiti vašem odnosu sa suprugom. U svakom slučaju, nije zabranjeno fizički se udaljiti od roditelja ako je uz njihovo zadovoljstvo jer otac i majka sreću svog djeteta vide kao prioritet. Zadovoljstvo vašeg muža vama je, šerijatski gledano, također veoma važno i trebate ga imati. Unaprijed čestitam na vjenčanju uz želju da uvijek slijedite uzvišene islamske propise i Božije zapovijedi. Ne budite zabrinuti, osvrtanje na halal i haram i zabrinutost za stanje oca i majke islamsko je promišljanje i dobro djelo. Bog je dao sigurno obećanje da će svako ko čini dobra djela imati lijep život i nagradu koja je neusporediva s djelom.
  Časni Kur’an kaže:
  مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً ۖ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
  Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i doista ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili. (Nahl, 97)
  Prema tome, Uzvišeni Bog će vama dati nagradu, a otac i majka neće zbog vašeg odlaska biti u teškoći, možete im služiti iako ste udaljeni i sačuvati prema njima poštovanje.
  Svako dobro.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in