Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Gost S.

  Zaova- snaha


  Selam. Molio bih Vas da mi odgovorite na par pitanja, kakv je stav islama o njima prije svega.
  Naime u braku sam 2godine, prije toga smo bili zajendo 7godina (veza). Ozenio sam se za osobu koja dolazi iz jako religiozne porodice, sto je i ona sama, prije vjencanja sam se raspitao za tu porodicu, niko nije imao ruznu rijec. Roditelji su mi umrli dok sam bio mlad, zivio dam do vjencanja da 3sestre neudate po 50i kusur godina. One su citav zivot bile cudne samo zatvorene u kucu ni o kome lijepo misljenje. Kad sma se ozenio tu je nastao problem, od orvog dana vrijedjanje moje supruge, nazivanje imenima koje me je stid i pomisliti, a ne izgovarati, zabranjivanje njoj da ide kod svojih roditelje da nama ne smije niko od njenih doci.znajuci kakve su i da sma bilo sta rekao ja ili ona izbila bi svadja tako da smo sutili citavo vrijeme.doslo je vrijeme kad je zatrudnila gdje bi je gurale niz stepenice (prokrvarila par puta). Istjerana iz kuce u trudnoci jer one ne zele to dijete. (Supruga mi o ovme nije govorila nista do trneutka kad je zelila otici iz ove kuce, jedva sma je "natjerao" da mi kaze razlog) kad smo se sastali svi da popricamo idpao je belaj gdje su sve priznale i predamnom je svakakvim imenima nazvali poceli je udarati i nju i djete, i da nece zivi ostati ako se ja ne razvedem od nje. Da ne bude zabune ovo se sve desavalo dok sma ja bio na poslu (jer radim u 3 smjene po 12h). Zadnji put je kamenom pogodila u glavu gdje je dobila laksi inffarkt supruga. Sad supruga zeli da ode iz ove kuce da zajendo pocmeno zivot negdje drugo (imamo mogucnosti) ili da se razvede jer je strah ostati ovdje. A ja nidam siguran u sve to, strah me da me nece stici Bozija kazna ako odem iz ove kuce?

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Ljudski život ispunjen je stvorenjima i, s vjerskog gledišta, svako od njih ima neka prava kod nas, kao što su otac, majka, brat, sestra, djeca, komšije, životinje i drveća koja vidimo, kao i zemlja na kojoj živimo. Božiji Poslanik, s. a. v. a., koji je donio Kur’an, i Kur’an koji nam je objavljen, imaju, na svoj način, neka prava kod nas. S komšijama nemamo rodbinsku vezu, ali samim tim što su komšije, postaju nositelji nekih prava. Božiji Poslanik, s. a. v. a., kaže: “Džibril nas je često opominjao Božijom uputom na komšije, toliko da sam pomislio da će jedan drugog nasljeđivati.”
  Isto tako postoje prava prirode i drveća, pa ću podsjetiti na predaju koja kaže da je Bog stvorio drvo za čovjeka i time ga obavezao da ga okopava, zaljeva i ulaže trud u njegovo očuvanje. Isto je s odnosom prema životinjama. Najvažnija su prava koja Bog, Njegov Poslanik, Kur’an i meleci imaju kod nas, ali sada nije prilika za njihovo pojašnjenje.
  U porodici svaki član ima prava kod drugoga, iako prava svih nisu ista. Prava oca i majke posebno su naglašena u Kur’anu i islamskim predajama. Posebno u ajetu koji se nalazi u suri Isra’:
  وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا
  Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: 'Uh!' – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. (Isra’, 23)
  Ovdje se postavlja jedno temeljno pitanje – ako dolazi do sukoba prava međusobno, šta treba uraditi?
  Ako ispunjenje majčinog i ispunjenje očevog prava dolazi u sukob, šta treba uraditi? Primjerice, ispunjenje prava Kur’ana jeste učenje i promišljanje o njemu te, u konačnici, djelovanje prema njegovim naredbama. Ako nekad ispunjenje prava Kur’ana dođe u sukob sa slijeđenjem očeve naredbe (jer islam nalaže slijeđenje oca, osim u slučajevima kada se njegova naredba protivi Božijoj naredbi), šta tada treba uraditi? Ako pravo sestre dođe u sukob s pravom supruge, šta onda? Ili pravo komšije s pravom brata? Koja je naša dužnost?
  Primjerice, sada želim učiti Kur’an jer je to prvo i osnovno pravo Kur’ana kod muslimana, ali otac želi da baš tada obavim neki posao za njega. Ovdje, prema kur'anskoj zapovijedi, otac ima prednost jer se učenje Kur’ana može odgoditi. Iako je u ovom primjeru slušanje očevog govora u biti djelovanje prema kur’anskim naredbama i, gledano iznutra, prednost je data Kur’anu, iako je, izvana gledano, otac u prednosti.
  Ponekad je zbog nepoznavanja šerijatskih i vjerskih propisa vidljiv sukob prava, a zapravo sukoba nema. Izgleda da je kod vas upravo tako i da ste zapali u problem zbog umišljanja sukoba između prava sestara i supruge.
  Pravo vaše supruge jest da joj budete sigurno utočište, da joj podarite smiraj i zdravlje i da vaš bračni život ne trpi. Njeno neupitno pravo jeste da je podržavate, a pravo vaših sestara jeste da s njima održavate zdrave moralne odnose i da ih, u slučaju potrebne podrške, u okviru svojih mogućnosti, podržite i pomognete im, dok neprimjerena traženja nisu prava. Recimo, da sestra od vas traži da se razvedete od supruge, njezina očekivanja nisu šerijatski opravdana, a vi ste u tom slučaju dužni podržavati i braniti svoju suprugu. Ne treba svoje slabosti u odbrani supruge da nazivamo šerijatskim dužnostima i opravdavamo kao šerijatske dužnosti. Rješenje vašeg problema nije razvod i tim činom vi zapravo bježite od svoje šerijatske dužnosti, a prema islamskoj predaji, razvod je najomraženija dozvoljena stvar kod Boga, u smislu da je to zadnje moguće rješenje i vi nemate pravo, radi zodovljstva svojih sestara, razvesti se od supruge. Možda je vaša greška od samog početka bila miješanje vašeg života sa suprugom sa životima sestara i da je to uzrokovalo očekivanja vaših sestara ili, ne daj Bože, zavist.
  Vi treba da date duhovnu i emotivnu podršku supruzi u svim aspektima, dok u slučaju sestara nije tako. Njihove potrebe treba da podržite u mogućim okvirima.
  Vi uređujete svoj život, a temeljni dio tog života jest vaša supruga dok, s druge strane, vi ne upravljate životima niti uređujete živote svojih sestara. Slobodno vrijeme treba više da koristite na svoju suprugu i djecu, bez obzira što treba da odvojite i neko vrijeme za sestru, brata, oca i majku i prijatelje.
  Prvi korak koji možete učiniti jeste da odvojite svoj privatni život sa suprugom od života svojih sestara, a nakon toga da sjednete sa svakom od strana iskazujući ljubav i naklonost i da istrajete na tome da se odnosi poprave. Isto tako pokažite supruzi da ima vašu ljubav i podršku. Radite ono što je ispravno, a ne ono što je zadovoljstvo ljudi, također, ne strahujte od onoga što govore drugi, i samo ispunjavajte svoje šerijatske i društvene dužnosti.
  Želim Vam svako dobro u životu, da imate lijepe odnose sa suprugom i ostalom rodbinom.

  Prof. Šahrijar Sulejmani

×

Log in