Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Ragovor sa nedavno umrlim ocem
 1. Fuad

  Ragovor sa nedavno umrlim ocem


  Esselamu alejkum,Trinaesto jutro poslije smrti mog oca sam ga sanjao i u snu ja njega pitam: BABO HOCES MI HALALITI ! On meni odgovara: HOCU, KO SVOM EVLADU. Inace je mene i sestru pocesto kad je bio lijepog raspolozenja znao nazvati EVLAD jer to se kod nas odnosi na potomstvo. Izgledao je slicno kao zadnji put kad je bio bolestan u tom nekom polozaju na krevetu. Bilo je tu jos necega ali to ne bih mogao opisati. Inace u zadnje vrijeme zivota mog oca nije bas islo glatko jer inace je bio jako teska osoba i nije sebe dao upucivati niti ispravljati. Inace dok mi je otac bio ziv bilo me je stid da ga upitam da mi halali jer bi znacilo da ocekujem da ce preseliti i da mi jos od njega samo halal treba, bilo bi mi drago ako bi mi mogli sta reci o ovom snu sa mojim ocem. Mahsuz Selam Fuad

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Na samom početku želim Uzvišenog Boga zamoliti za milost i oprost vašem ocu, a u nastavku ću kazati nekoliko stvari u nadi da će biti korisne.
  Odnos djeteta s ocem i majkom
  S gledišta časnog Kur'ana i vjerske logike otac i majka imaju pravo nad djetetom jer su mu podarili život. Uzvišeni Bog odredio je da se ljudsko potomstvo širi putem oca i majke.
  Upravo zbog toga u časnom Kur'anu vidimo da ukoliko su otac i majka mnogobošci, a dijete monoteista, pa ga budu pozivali mnogoboštvu, ono ne smije prihvatiti njihov poziv, ali mora pokazati poštovanje u komunikaciji i ophođenju.
  Znači, Kur'an s jedne strane naređuje da razuman čovjek ne treba slušati nelogičan i iracionalan govor niti ga prihvatati, ali s druge strane, ne smije imati neprimjereno i uvredljivo ponašanje.
  Hazreti Ali kaže da je dijete dio očevog i majčinog bića i stoga nije dobro da pokaže nepoštovanje a njihov trud uzme zdravo za gotovo. Čak i kada pričaju nepovezane stvari ili imaju nesuvisla očekivanja, naravno, to ne treba prihvatiti, ali treba sačuvati poštovanje.
  Prava oca i majke za vrijeme njihova života
  Otac i majka imaju svoja prava za vrijeme života na ovom svijetu, koja je potrebno ispoštovati i nakon njihove smrti. Dakle, potrebno im je dati njihova prava u bilo kojim uvjetima.
  Umrlim roditeljima stižu nagrade dobrih djela njihove žive djece.
  Majka i otac imaju udjela u dobrim djelima svoje djece čak i nakon smrti i oni bivaju svjesni da je dobro koje im dolazi zapravo od njihove djece i uzimanjem tog dara, uče dovu za svoju djecu. I ako nisu bili zadovoljni njima tokom života, oprostit će im i od Boga tražiti da im pomogne. Zato se u islamskoj predaji kaže da su ponekad roditelji za života zadovoljni svojom djecom, ali nakon smrti budu zaboravljeni i ne dolazi im nikakvo dobro od djece pa se zbog toga rastuže i postaju nezadovoljni. Naravno, postoji i obratna situacija – da su za života bili nezadovoljni, ali su se nakon smrti okoristili dobrim djelima svoje djece pa su im oprostili i od Boga za njih tražili dobro, dug i sretan život na putu Istine.
  San je samo upozorenje
  Treba da znamo da je san čovjeku upozorenje i da ga podsjeća na nemarnost ili na ono čime je pretjerano zaokupljen pa zaboravlja na Boga, vjerske vrijednsoti, kur'anske zakone i slijeđenje Božijeg Poslanika, s. a. v. a.
  San o čovjeku koji je umro zapravo je podsjetnik da je smrt ozbiljna stvar. Kraj ovog svijeta je siguran. Ulazak u kabur i odgovaranje za učinjena djela sigurni su Božiji zakoni. Čovjek će jednog dana, htio ili ne, prihvatao ili ne, stupiti u berzah i sjesti za sofru svog morala, djela i imana. Znači, s jedne strane, ne treba se pretjerano zamarati snovima, ali ne treba ih ni ignorirati, pa vi iz ovog svog sna uzmite dvije pouke:
  1. Činite dobro svome ocu u vidu sadake, Fatihe, traženja oprosta, klanjanja njegovih propuštenih namaza, i sl. Primjerice, ako dajete novac siromasima, dajte ga u ime svoga oca, posebno mislite na njega u noćima uoči petka i od Boga za njega tražite milost i oprost jer vaša dobra djela stižu do njega, a on za vas uči dovu.
  2. Razmišljajte da jednog dana idemo na drugi svijet pa stoga gledajte da se držite halala, moralne čistote, izvršenja šerijatskih dužnosti te poštovanja tuđih prava i Božijih granica. Jer jednog dana kada se putovanje završi i budemo premješteni s ovog svijeta na vječni i izgubimo priliku da činimo dobra djela, neće postojati mogućnost povratka.
  U svakom slučaju, san je dobar podsjetnik, pogotovo što ste upitali za halal od svog oca i dobili pozitivan odgovor, a Uzvišeni Bog je ovim snom otvorio vrata milosti prema vama i dozvolio da se vaš otac okoristi vašim dobrim djelima.
  Nikada ne zaboravite oca i majku, neka vašom dovom budu u Božijoj milosti i da vidite dobro u svom životu.
  Neka se Bog smiluje vašm ocu a vama podari uspjeh u činjenju dobrih djela.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in