Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Nesigurnost stupanja u brak
 1. Hazer

  Nesigurnost stupanja u brak


  Esselamu Alejkum Želim da se udam jer mi je već 31 godina , želim porodicu u ime Allaha. Upoznala sam muslimana koji prakticira Islam , ali ima brak iza sebe i dvoje djece, koja žive kod majke. Ja nemam brak iza sebe i u nedoumici sam , da li ću uspjeti ispoštovati njegove obaveze prema njegovoj djeci, koliko je to preporučljivo u Islamu i koliko zahtjevno? Hvala unaprijed

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Reći ću nekoliko stvari u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati dobro.
  Važnost braka
  Dobro znate da je brak veoma važan stup društva i da zdrava društva počivaju na braku i porodici, dok nezdrava društva brak gledaju kao nešto nevažno jer ne mogu ispravno percipirati vrijednost porodice i misle da je brak samo neka fizička potreba kojoj treba udovoljiti na bilo koji način.
  S islamskoga gledišta vrijednost braka je tolika da časni Poslanik, s. a. v. a., kaže: “Kod Uzvišenog Boga ništa nije vrednije od toga da dvoje vjernika pristupi činu vjenčanja.” S gledišta božanskih vrijednosti brak spada među najsvetije stvari koje sa sobom nose prirodne koristi i osiguravaju vječnu sreću.
  Časni Poslanik, s. a. v. a., u predaji kaže da je čovjek brakom sačuvao dvije trećine vjere a da u odnosu na onu jednu trećinu treba biti oprezan.
  Najvažnija stvar na koju musliman treba obratiti pažnju kada je riječ o braku jeste vjera i njezino razumijevanje jer osnivanjem porodice počinje osnivanje kamena temeljca društva. A vjera je ta koja može osigurati čovjeku sreću – naravno, istinska vjera, a ne nešto što se prodaje pod vjeru. Stoga se ne brinite, Bog će vam pomoći u vašoj čistoj namjeri.
  Brak s osobom koja je već bila u braku
  Važno je da taj čovjek bude razuman, da ispravno percipria vjeru i društvo, da se ne poigrava s drugim ljudima te da nije ženskar. Važno je također da znate kakvog je morala, ophođenja, i promišljanja. Njegov prijašnji brak ne predstavlja problem niti to što ima djecu s drugom ženom.
  Ako je pravedan i pravedno promišlja, on može izvršavati i dužnosti prema vama kao supruzi i prema djeci, da ih lijepo odgaja. Moguće je vidjeti dosta takvih funkcionalnih brakova, da žena prihvati suprugovu djecu koju ima s nekom drugom ženom kao svoju djecu i da ta djeca tu ženu vide kao svoju majku. Naravno, to je vezano za način razmišljanja i osjećanja vas i vašeg supruga. Ako to pogledate ljudski i s Božije strane, ne samo da nema nikakvih problema nego je to veoma dobro, i ono dijete osjećat će da sjedi pored majke napajajući se milošću njezinog krila i zagrljaja.
  Takvi su brakovi postojali i u vrijeme Božijeg Poslanika, s. a. v. a., i nije bilo nikakvih problema za vjeru ili društvo. Mnoge supruge prvih šehida u islamu vjenčavale bi se s drugovima Božijeg Poslanika, s. a. v. a., imali su dobar život i zajedničku djecu.
  Najvažnije od svega jeste da taj čovjek može izvršavati svoje dužnosti koje ima prema vama kao supruzi, gdje ne postoji razlika između vas i prve supruge. Da vam osigura sredstva za psihički smiraj i u mjeri u kojoj je u mogućnosti i materijalnu sigurnost.
  Nasuprot tome, vi nemojte osjećati da je problem to što je prije vas imao suprugu. Zaboravite na njegovu prošlost i gledajte ga kao svoga prvog supruga a njegovu djecu kao svoju i pružite im majčinsku nježnost i pažnju. Ako tako postupite, zasigurno vas čeka ugodan i dobar život. Neće biti problema jer on ima jedno iskustvo iza sebe i može ukloniti probleme koje je ranije imao. Iskreno se nadamo da ćete nas obradovati dobrim vijestima o braku.
  Želimo vam svako dobro.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in