Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Bračne poteškoće
 1. Bračne poteškoće


  Esselamu alejkum!
  Zahvala pripada Allahu dž.š.Salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda a.s. njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.Ako možete da mi odgovorite,zanima me kako da prebrodim bracnu krizu?Da probam ukratko objasnit ako bude moguce.Unazad deset godina nije valjalo nista u mom zivotu al sam imao zenu koja je bila spremna da sve to trpit da bi bili skupa.Prije 9 kod dobijem mozdani udar hvala Alahu jer nakon toga ja se mjenjam u potpunosti,znaci povratak na put istine ,vracam se vjeri i od tada sve odlicno na svim poljima od financija do djece i zdravlja hvala Allahu i sa hanumom je bilo sve u redu do zadnjih godinu dana!!Pocinje da me izbjegava i samim tim sam posumnjao da se nesto promjenilo.Nakon mnogih normalni razgovora i pokusaja da se otkrije sta je to sto nam srecu kvari otkrili smo da ona vise nema nikve osjecaje prema meni.To me naravno mnogo pogodilo i ne znam sta dalje i da ni ona nezna kako se je to desilo i zasto jer stvarno smo imali lijep i skladan brak.

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Na samom početku želim kazati da Uzvišeni Bog upućuje sve ljude. Teškoće su u vjernikovom životu prirodne i pokazatelj su Božije milosti, kojom On čisti prošlost Svog roba i osvjetljava put sreće i usavršavanja. Stoga budite zahvalni na ovoj Božijoj milosti.
  Život čovjeka u biti je kontrarnost
  Znači da se svaki čovjek, pa čak i Božiji ugodnici, susreće s dobrim i gorkim stvarima i to je dio Božije tradicije i zakon kreacije. Prema tome, ne treba očekivati da život bude jednoličan i daleko od teškoća jer je to suprotno zakonu kreacije.
  Svaka bol ima svoj lijek
  Uzvišeni Bog je za svaku bol u čovjekovom životu odredio lijek kojim će se bol izliječiti.
  Spoznaja uzroka boli pola je izlječenja
  Uzvišeni Bog dao je čovjeku neku vrstu unutarnjeg viđenja, koje je u samoj biti njegove prirode, da bi pomoću njega spoznao sebe kao i dobro i loše u životu. Uvjet te spoznaje jeste da čovjek bude iskren sam sa sobom i da sagleda svoju ulogu u teškoćama koje se pojave.
  Provesti rješenje u praksu
  Kada čovjek spozna svoju ulogu u pojavi teškoća, treba čvrstom odlukom da nadoknadi ono što je uzrokovao svojim nedostatkom i, prirodno, pola problema će se otkloniti. Spoznaja da supružnik želi riješiti problem i da počinje od sebe, na suprotnu stranu zasigurno će ostaviti traga i bit će spremna na saradnju.
  Časni Kur’an jasno kaže, želite li da vam neprijatelj i sve ono što od njega trpite postane prisni prijatelj, na njegovo loše uzvratite dobrim.
  Ako ružno priča i ružnog je morala, vi budite ugodnog govora i lijepog morala. Ako je on eksplozivne prirode, vi budite smireni i nemojte negativno reagirati. Uzvišeni Bog je za ovaj potez pretvorbe neprijatelja u prijatelja postavio dva uvjeta. Prvo kaže da to nije posao za svakoga, već to može onaj ko je iznimno strpljiv i čija je to trajna karakterna osobina i ko posjeduje ljudske vrline.
  ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. (Fussilet, 34)
  Časni Kur'an savjetuje – pomozite sebi strpljenjem i molitvom, a to je, zaista, teško, osim poslušnima – naravno da je to teško, ali Bog pomaže.
  Međusobni razgovor u miru
  Dobar i vrlo utjecajan način rješavanje problema jete razgovor u miru s ciljem pronalaženja rješenja, a ne u svrhu pronalaženja krivca tako što okrivljujemo drugu stranu. Uzvišeni Bog dao je berićet i korist u iskrenom razgovoru s ciljem rješenja problema, a ne u bilo kojem razgovoru.
  Dova i traženje pomoći u otklanjanju teškoća
  Dova je jedan od najvećih i najljepših načina rješavanja problema u životu. Svi su Božiji poslanici i ugodnici, izvršavajući svoje obaveze, učili dove za svoje potomke, i u Kur’anu se spominju njihove dove i molbe kao i udovoljavanje njihovim molitvama. Hazreti Ibrahim, hazreti Zekerijja, majka hazreti Merjem i drugi stalno su spominjali Boga, iskreno molili i na taj način uklanjali bol.
  Kada su se hazreti Hasan i hazreti Husejn razboljeli, hazreti Fatima i hazreti Ali su se zavjetovali da će tri dana postiti, a postila su i djeca. U vrijeme iftara na vrata su kucali redom siromah, jetim i zarobljenik tražeći pomoć, pa su im oni dali svoj iftar, a sami su se iftarili vodom. Ovo njihovo iskreno djelo ostavilo je traga u svijetu melekuta toliko da je Uzvišeni Bog u njihovu čast objavio kur’ansku suru pod imenom Insan.
  Prema tome, dova i iskreno traženje od Uzvišenog Boga ključ je za otvaranje zatvorenih vrata problema i teškoća. U osami, posebno petkom u zoru, uzmite abdest, klanjajte dva rekata namaza, podignite svoje ruke i tražite od Boga za svoje potrebe, zasigurno ćete naći odgovor.
  Iskreno se nadamo da ćemo čuti lijepe vijesti od vas.
  Svako dobro.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in