Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Život u zajednici sa svekrvom
 1. Život u zajednici sa svekrvom


  Postovani,
  Eselamu alejkum.
  U zadnje vrijeme me opterecuje cinjenica da majka moga muza zeli zivjeti s nama.
  Iz moje proslosti nosim sa sobom jos nezacijeljene rane, gdje sam ponekad dozivljavala od nje uvrede. Desavalo se da se ljuti ako ja zelim obici svoje roditelje, iako nije imala nikakvo pravo nada mnom, niti me je financijski pomagala.
  Dalje, ona je jako dominantna zena, kojoj je smetao ponekad moj nacin vodjenja kucanstva i to bi vidno ispoljavala. Desavalo se tu jos nekih gorih stvari, ali ne bih o tome.
  Moj problem je, da se ja plasim zajednickog zivota s njom. Bojim se da ne izgubim svoj mir i pogorsam svoj odnos prema muzu, jer sam jako emotivna osoba i tesko mi pada bilo kakvo mijesanje i uznemiravanje.
  Dalje, tesko se nosim s cinjenicom, da zajednickim zivotom mnogo stvari moram kriti i tajiti, kao npr. Ako se posvadjam s muzem, ako s djecom imam nekih problema i slicno, jer ne zelim da dodje do mijesanja s njene strane. Znaci, ja tu ne bih imala svoje privatnosti. Mada moram napomenuti, da se je njen odnos prema meni popravio i da se trudi biti dobra prema meni. Samo ja se bojim da se ne promijeni, jer je dosta godina vec poznajem.
  U nasoj tradiciji je tako, da majka stanuje sa sinom kad ostane sama, a mene zanima, koliko ta tradicija odgovara islamu i koju ulogu u tome imam ja, kao bozje bice, koje takodjer ima svoja prava i potrebe za mirnim zivotom? Takodjer, koja je uloga muza u takvoj situaciji?
  Znam da ni njoj nije lahko, ali osjetim da i moje zdravlje trpi zbog velike brige.
  Nadam se od Vas odgovoru, kojim ce biti Gospodar zadovoljan, jer mi je to cilj, a s kojim cu i ja naci mir.
  Molim Allaha da Vas obilato nagradi.
  Selam alejkum!

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!
  Esselamu alejkum!
  Ako čovjek teži Božijem zadovoljstvu, onda će zasigurno imati ispunjen život na Ovom i na Budućem svijetu stječući pri tome duhovni i materijalni spokoj. Zbog toga što stalno težimo da zadovoljimo svoje strasti i prohtjeve, život nam je pun teškoća.
  Primjerice, da vam, kako ste prenijeli, svekrva nije prigovarala i da na taj način nije povrijedila vaše srce, sigurno bi dobila milostivije ponašanje s vaše strane. Život je lakši uz obzirnost i milostivost s obje strane, ali, nažalost, često ne znamo kako treba da živimo.
  Poštovana, ako uzmete u obzir nekoliko načela, sigurno će vas Bog Uzvišeni uputiti i prosvjetliti razum, a život uz Božiju uputu i svjetlo spoznaje zasigurno je ugodniji i sretniji.

  Prvo načelo:
  Kao što ste i sami naznačili u svom pitanju, najvažnije načelo jeste Božije zadovoljstvo. Značenje zadovoljstva nije komplicirano. Božije zadovoljstvo jeste u slijeđenju vjere, razuma i ljubavi prema Njegovim stvorenjima.
  Pjesnik Hafiz Širazi kaže da se čovjekov spokoj krije u ove dvije stvari: s prijateljima i vjernicima ophoditi se pravedno, a s neprijateljima blago i strpljivo. Ove irfanske riječi imaju izvor u časnom Kur’anu, koji kaže, želite li da neprijatelja pretvorite u prijatelja, morate na njegova ružna djela uzvratiti lijepim. Ako su vaši neprijatelji oštri na jeziku, vi njima odgovarajte na lijep način. Kur’an zna da je ovo teško pa za to postavlja dva uvjeta:
  - vježbanje strpljenja i ustrajnost,
  - stjecanje ljudskih vrlina radi Božijeg zadovoljstva.
  Prema tome, recept uspješnog života – posebno zajedničkog – jeste vježbanje strpljenja i ustrajnost naspram teškoća. Bez ovakve vježbe čovjek neće biti u stanju steći Božije zadovoljstvo niti stići do savršenstva.
  Drugo načelo:
  Veoma je važno sebe staviti u poziciju drugih i suditi, analizirati i donositi odluke na osnovu toga. Primjerice, zamislite da je vaše dijete odraslo i oženilo se ili udalo a vi ste iz nekog razloga prisiljeni živjeti sa sinom i snahom. Kako biste vi voljeli da se vaša snaha odnosi prema vama? Zasigurno, s puno pažnje i ljubavi. Jer vi vjerujete, a to je ujedno i ispravno, da je vaš sin vlasnik svog života. Vi ste ga dojili, vi ste ga podučili hodu, govoru i educirali ste ga. Jednostavno, on je dio vas pa očekujete da vas snaha mora poštovati. Ako ovo pravo date svojoj svekrvi, onda je ljudski da je zavolite i poštujete.
  Čovjekov spokoj je ishod različitih čimbenika koje treba promišljanjem spoznati i priskrbiti. Najvažniji čimbenik sreće i spokoja u životu jeste dobročinstvo prema drugima.
  Smiraj je stvar psihe i duše, a ne materije. To nije stvar velike kuće, luksuznog automobila ili putovanja. Baš suprotno, jer vidimo siromahe koji su sretni kao da posjeduju čitav svijet.
  Stjecanje Božijeg zadovoljstva najvažniji je i najljepši čimbenik sreće. Također, čimbenik sreće jeste i savladavanje emocija razumom. Iako su emocije čimbenici usavršavanja i iznimno vrijedne, ako nisu pod kontrolom, mogu čovjeku život pretvoriti u pakao.
  Četvrto načelo:
  Racionalni pristup komunikaciji
  Primjerice, ako vam svekrva prigovara što posjećujete roditelje, morate joj objasiti da nema pravo na to ni šerijatski ni moralno. Posebna je dužnost vašeg supruga da pojasni svojoj majci da nije uredu da ona tu bude s vama, a da vama bude uskraćeno pravo da posjetiti svoje roditelje. Otvoren razgovor itekako može doprinijeti smiraju i potaći ljude da uvide svoje slabe strane.
  Peto načelo:
  Poštovanje tuđih prava
  Znajte da vaš suprug, pa i vi sami, u zajednici koju dijelite imate prava. Primjerice, suprug mora poštovati prava svoje majke i vaša prava a vi isto tako njegova prava. Jedno od njegovih prava jeste da mu pomognete u ispunjenju obiju obaveza.
  Časni Kur'an kaže:
  وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوَىٰ
  Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti,
  وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ
  a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; (Ma'ida, 2)
  Prema tome, suprug treba poštovati i vaša prava i prava svoje majke.
  Jedna od šerijatskih obaveza supruge, do granice do koje je to moguće, jeste da osigura mirno ozračje u kući a da joj suprug u tome pomogne. Ako ne postoji mogućnost zajedničkog života s njegovom majkom, onda je suprug dužan, ako to može finansijski ispuniti, da joj osigura odvojeni smještaj jer on prema svojoj majci ima šerijatske dužnosti.
  Šesto načelo:
  Kad se čovjek susretne s teškoćom, treba razumno i realno sagledati način rješavanja problema i izabrati najbolju mogućnost. Vi sada imate dvije mogućnosti. Prva je da nastavite zajednički život, što prirodno sa sobom nosi određene teškoće, a druga je mogućnost odvojen život od njegove majke. U tom slučaju, vaš suprug je dužan da snosi troškove njezinog stanovanja, što ujedno podrazumijeva da će se vaša sredstva za život umanjiti. Također, treba je redovno posjećivati i odvojiti vrijeme za nju, što značiti da ćete vi tada biti sami. S druge strane, njegova majka imat će izgovor da vas prikaže kao nekog ko ne podržava porodicu i na taj način umanji vašu vrijednost kao društvene ličnosti.
  Posljednja stvar:
  Poštovana, znajte da je život na ovom svijet pun sudaranja i ako riješimo jedan problem, nismo time stekli spokoj. Uklanjanjem jedne teškoće, pojavljuje se druga, pa stoga treba analizirati i pomoću vjere, razuma i strpljenja odabrati najbolje moguće rješenje.
  Pogledajte kako svako naučno otkriće koje naučnici objave sa sobom donosi deset novih pitanja, pa naučnici konstantno ulažu napore da odgovore na izazove novonastalih situacija. Porodična sredina i zajednički život konstantno stvara nove probleme koje supružnici zajedno, baš poput naučnika, moraju rješavati na temelju svoga iskustva i ne smiju dozvoliti da unište svoje mirno okruženje te da im odnosi zahlade. Kada ozračje postane hladno, umanjuje se ljubav i nestaje blagost, jer istina je da samo jedna osoba gasi svjetlo, ali zbog toga svi ostaju u mraku.
  Od svega je najvažnija vjera u Boga. On svako naše dobro djelo nagrađuje sedam stotina puta više. Dobivamo neograničene nagrade na ovom i na budućem svijetu. Ako se njegova majka odvoji od vas, znajte da će vas mučiti savjest i to će vam teže pasti od njezinog verbalnog prigovaranja.
  Naravno, ako možete naći razumno rješenje uz očuvanje svačijeg poštovanja, onda nemojte živjeti zajedno, tako je bolje i smirenije u pogledu psihičkog zdravlja. Bog nam je dao razum da nam bude savjetnik. Ako se njezino ponašanje popravi i ako joj vi u tome pomognete, znajte da će vam Uzvišeni Bog pomoći. Od Uzvišenog Boga molim da vam ovi savjetu budu od pomoći, a mi vam i dalje stojimo na usluzi.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in