Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Tea

  Strah


  Poštovani, Esselamu alejkum

  Pisala sam prije godinu dana u vezi sa odredjenim smetnjama sto se tice mog duhovnog i psihickog stanja, a ticu se vjere i njenog razumijevanja, i uz Boziju pomoc i Vase savjete uspjela sam nekako da se povratim. Medjutim, vec par dana se ponovo osjecam jako lose, previse spavam, i nemam apetit. Plasim se svega, apsolutno svega, ponovo sam izgubila uopste smisao postojanja na ovom svijetu. Konstantan strah kroz mene ide, nisam sposobna bilo sta da radim, niti da se zanimam, jako mi je lose. S obzirom na to da vjerujem, da ste mi dosta pomogli savjetovanjem Vasim, nadam se da i da sada imate koji savjet za mene, pa uz Boziju pomov da se rijesim ove krize. Halalite na duzem pitanju.

  Odgovor

  Eselamu alejkum

  U odgovoru na vaše pitanju reći ću nekoliko stvari u nadi da će biti korisne.
  1.Samopouzdanje i oslanjanje na vlastite snage
  Božija tradicija je dobru ili lošu sudbinu stavila u ruke čovjeka ili, drugim riječima, sama Božija volja je htjela da čovjek bude gospodar svoje sudbine i kreator vlastite sreće. To je zakon stvaranja. U islamskoj predaji se kaže – ako tijelo nema snagu za nešto, izvor sigurno leži u poljuljanoj volji. Zamislite da ste veoma umorni i ne možete se kretati, ako u tom trenutku vidite opasnu zmiju kako se kreće prema vama, svom snagom ćete bježati ili se spremiti da je ubijete bez imalo osjećaja nemoći. Ovo je pokazatelj čvrste volje duše da nadvlada tijelo. Također, možete zamisliti da vam se spava, ali odlučite izaći iz kuće kako biste polahko savladali želju za spavanjem i preuzeli kontrolu nad sobom.

  2. Vježbe i odlazak na svježi zrak, pogotovo u planine
  Čovjek se sastoji od duše i tijela i oni međusobno vrše utjecaj. Duša osnažuje tijelo, a snažno tijelo pomaže duši. Stoga vježba može pomoći u savladavanju osjećaja umora i želje za spavanjem i pomaže da svoje stanje vratite u normalno.

  3. Umjerenost
  Nužno je u svakom pogledu biti umjeren i izbjegavati bilo koju krajnost. Promišljanje i donošenje odluka treba krenuti od malih stvari, isto je i s tjelesnim vježbama.
  Strah je posljedica pogrešnog mišljenja, a ne postojeće opasnosti. Ako razmislite o onome čega se bojite, znajte da čovjek ima snagu da savlada bilo koji strah, samo treba vježbati hrabrost.
  Primjerice, bojite se mraka. Stupite u mračan prostor i provedite nekoliko sekundi u njemu a potom ga osvijetlite. Vidjet ćete da se ništa nije promijenilo. Ovo ponovite nekoliko puta, na taj način vježbate hrabrost i uklanjate strah.

  4. Božija milost obuhvata ljude
  Poštovana, mi imamo Uzvišenog Boga koji nam poručuje:
  هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ
  On vas blagosilja, a i meleki Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo (El-Azhab, 43).
  Strah je zapravo tama ili osjećaj ništavila. Osjećati slabost i nemoć zapravo je tama. A Bog ne voli da čovjek upada u zamku tame i da se osjeća nemoćno jer ga je On stvorio za vječnu sreću.

  5. Naše postojanje na ovom svijetu je radi sreće
  Došli smo na ovaj svijet da bismo u njemu kratko boravili i da bi Uzvišeni Bog imao razlog da nam podari vječne blagodati u društvu dobrih ljudi. Shvatimo to ozbiljno. Nismo mi manje vrijedni od drveta koje raste na vrhu planine. Ono se opire raznim neprilikama, vrelom ljetnom suncu, snažnim vjetrovima u jesen i jakoj zimi. I ako teške vremenske prilike polome neku granu, drvo se u proljeće budi i cvjeta i prkosi teškim godišnjim dobima. Ponovo daje plodove koji koriste ljudima, a teškim vremenima se osmjehuje. I tako iznova, iz godine u godinu.
  Prema tome, treba da budemo poput ovakvog drveta i da se borimo protiv svih nedaća, prvenstveno samopouzdanjem i oslanjanjem na Boga.
  Došli smo na Ovaj svijet kako bismo sebi pripremili sofru za budući, i zauvijek ostali u hladu Božije milosti u društvu Božijih poslanika, imama i vjernika. Uživajte i budite radosni nadajući se Božijoj milosti, milosti Onoga Koji kaže – uvijek kada Me tražite, Ja ću se odazvati.
  Želimo vam svako dobro u nadi da ćete nam se javiti s dobrim vijestima.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in