Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Pun i mlad mjesec
 1. Pun i mlad mjesec


  Esselamu alejkum,

  U knjizi autora Abdulkadira Gejlanija k.s se navodi da pun i mlad mjesec ima uticaja na začeće djeteta (vjerujem da se to misli na uticaj šejtana koji tada najviše "radi"), te se time ne preporučuju odnosi između muža i žene.
  Iako vjerujem bezpogovorno u to, jer Bog Dragi ni kamenčić jedan nije stvorio a da mu nije dao život i svoju svrhu, simboliku, iz znatiželje sam se raspitivala i saznala da je u toku punog i mladog mjeseca smjena Meleka.

  Voljela bih da ukoliko poznajete tu tematiku, pojasnite da li se pod punim i mladim mjesecom podrazumjeva samo taj dan/noć kada on nastupi, ili cijeli tok trajanja punog mjeseca ili mlađaka. Dakle da li odnosi nisu preporučeni samo na dan nastupanja ili tokom trajanja punog i mladog mjeseca.

  Također bih Vas zamolila ukoliko imate saznanja o još nekim danima u kojima nije preporučeno začeće djeteta da nam navedete i pojasnite. (Poput mubarek noći,utorka, subote i slično)

  Hvala Vam unaprijed, i da Vas Bog Dragi nagradi najvećim deredžama!

  Odgovor

  U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!
  Selam alejkum,
  Odmah na početku, dozvolite mi da Vam uputim izvinjenje, što nisam bio u mogućnosti da Vam se ranije javim i ponudim odgovor na Vaše pitanje.
  Nadalje, kada je riječ o temi “sretnih i nesretnih dana”, to je nešto o čemu se kazuje i u Kur'anu, a opširnije i u zbirkama hadisa. Naravno, priča se tu ne završava, o ovoj temi su govorili i pisali mnogi Bogu bliski ljudi, pa i sam Abdu-l-Kadir Gejlani, kojeg ste pomenuli. Budući da se vaše pitanje odnosi na nešto drugo, pojašnjenja o ovoj temi ćemo ostaviti za neku drugu priliku, a sada bih odmah prešao na vremena u kojima se shodno predajama preporučuje i nepreporučuje initimni odnos.
  1. Pokuđena vremena:
  a. u danima i noćima kada je mjesec u znaku škorpije
  b. u prvom satu noći svakog dana
  c. u utorak navečer
  d. na početku, u sredini i na kraju svakog hidžretskog mjeseca
  e. u zadnjoj noći mjeseca Ramazana, tj. uoči Ramazanskog bajrama
  f. u noći uoči Kurban bajrama
  g. u vremenu između ezana i ikameta
  h. u noći uoči 15. dana mjeseca Ša'bana

  2. Pohvalna vrmena:
  a. u nedjelju navečer, ako se dijete začne u ovoj noći postat će hafiz Kur'ana i zadovoljan sudbinom koju mu je Allah odredio.
  b. u ponedjeljak navečer, ako se dijete začne u ovoj noći biće zadovoljan srećom života u Islamu, biće milostivog srca, udjeljivih ruku i čistog jezika od ogovaranja.
  c. u srijedu navečer, ako se dijete začne u ovoj noći biće učenjak ili visokog položaja pri državi.
  d. u četvrtak kada je Sunce na pola neba, ako se dijete začne ovog dana do starosti mu se šejtan neće približiti, a Uzvišeni Allah će ga opskrbiti na Dunjaluku i Ahiretu.
  e. u četvrtak navečer, ako se dijete začne u ovoj noći biće vrsni govornik
  f. u petak nakon ikindije namaza, ako se dijete začne u ovom vremenu biće od velikih učenjaka,
  g. u petak navečer, ako se dijete začne u ovoj noći biće od duhovnih odabranika.

  Na kraju Vam upućujem dovu koji bi Allahov Poslanik, s.a.v.a., učio rastajući se s vjernicima:
  زَوَّدَكُمُ اللهُ التَّقْوَىٰ، وَ وَجَّهَكُمْ إِلىٰ كُلِّ خَيْرٍ، وَ قَضَىٰ لَكُمْ كُلَّ حَاجَةٍ، وَ سَلَّمَ لَكُمْ دِينَكُمْ وَ دُنْيَاكُمْ
  “Bog vas opskrbio sviješću o Njemu, upravio vas dobru svakom, udovoljio svakoj vašoj potrebi, sačuvao vam vašu vjeru i vaš Ovaj svijet ...”

  prof. Arman Berberac

×

Log in