Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Odnos roditelja prema oženjenom sinu
 1. Erna

  Odnos roditelja prema oženjenom sinu


  Esselamun Alejkum!
  Bila bih Vam iskreno zahvalna ako biste mi mogli objasniti (pojasniti) na koji odnos sin (ozenjen) po Islamu mora prihvatiti ponasanje svojih roditelja?Naime,zivim u braku vec 2 godine sa muzem koji se prema roditeljima ponasa skladno propisima,pun razumijevanja,podrske i pomoci(i novcanoj i dr)medjutim njegovi roditelji su svime nezahvalni i bez razumijevanja,smatraju da smo im duzni,posebno muz,govoriti o svakom svom planu,hodu i namjeri,o zaradjenom novcu i td.Smeta im sto mnogo vremena provodimo van kuce ne objasnjavajuci gdje smo i sl.Kada se osamimo,osudjuju taj cin,kao da su ljubomorni.On radi na terenu pa je normalno da nam zajednickih trenutaka uglavnom nedostaje.Mi smatramo da na to nemaju pravo,obzirom da smo se nas dvoje vjencali,imamo svoj zivot i zivimo lijep zivot,koji oni cesto remete pa se upustamo u rasprave i "svadje"?

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Obratite pažnju na nekoliko stvari u nadi da će Vam Uzvišeni Bog podariti sreću i uspjeh u životu.
  1. Ispravno shvatanje oca i majke
  Ne znam imate li i sami djecu, ali dok čovjek ne dobije djecu, ne može shvatiti osjećanja koja imaju otac i majka. Roditelji djecu smatraju dijelom svoga bića, pa čak i čitavim bićem, pa je njihova zabrinutost u odnosu na djecu potuno prirodna.
  Časni Kur'an kaže:
  O vjernici, ako vaši roditelji imaju poteškoće i trude se da vas odvrate od Boga i Njegovih zapovijedi, vi ih u tom slučaju niste dužni poslušati, ali morate zadržati poštovanje prema njima. Morate se prema njima ophoditi krajnje moralno.
  2. Postupanje vašeg supruga prema propisima
  Budite sigurni da će dobro postupanje vašeg supruga prema roditeljima, uz vašu podršku, ostaviti vidljive posljedice na vaš život a Uzvišeni Bog će vas nagraditi za takvo djelo. Nagradu za takvo dobro djelo vidjet ćete u budućnosti, pa i na svojoj djeci. Jer dobročinstvo je poput svjetlosti koje otklanja tamu. Dobročinstvo potire ružne stvari.
  Časni Kur'an kaže:
  Ako želiš da ti neprijatelj postane prijatelj, na njegova ružna djela uzvrati dobrotom pa ćeš vidjeti kako ti neprijatelj odjednom postaje prijatelj.
  ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. ( Fussilet, 34)
  Prema tome, oni više očekuju od vas kao snahe nego od svog sina.
  Ohrabrite svoga supruga da iskazuje ljubav prema svom ocu i majci i da ih poštuje jer vi sigurno možete utjecati na njega.
  Neka to poštovanje bude u ime približavanja Bogu.
  Poštovana sestro, ovo shvatite ozbiljno, jer ako poštovanje bude udruženo sa željom približavanja Bogu, zasigurno će posljedice biti mnogo veće od onoga što mi možemo zamisliti. Nijet u ime Boga je duša i zbilja djela, a djelo ostavlja tragove onda kada je živo, a živo je onda kada je u ime Boga i na Njegovo zadovoljstvo.
  Budite sigurni, ako ih budete poštovali, pa makar to iskazivali i lijepom riječju, motivirani činjenicom da su stariji od vas i da su roditelji vašeg supruga i da Uzvišeni Bog voli da se njima ukazuje poštovanje iako oni to ne cijene ali Bog cijeni, vidjet ćete dobre posljedice takvoga poštovanja i prije nego se budete nadali. Vaš će se život, Božijom voljom, promijeniti i ispuniti užitkom i smirajem.
  Časni Kur'an kaže:
  Vaša dobra djela i vaše sadake nemojte pokvariti prigovaranjem.
  Kažete da su oni bez razumijevanja, to može biti tačno jer oni žive u prošlom vremenu, njihov odgoj, tradicije i običaji razlikuju se od vaših, trebate ih razumjeti i naći zajednički jezik.
  Dobar dio njihovog ponašanja posljedica je ljubavi prema djetetu i njegovom životu, i čine to ne znajući da takvo ponašanje vas uznemirava.
  Ako su nesretni zbog udaljenosti od vas, to je zbog ljubavi prema vama. Vašu samostalnost osjećaju kao vrstu udaljavanja pa više vole da ste zajedno. Zaboravili su kako su se oni sami ponašali kad su bili mladi ili su, jednostavno, tada važila druga pravila.
  Ali što se tiče šerijata, treba kazati da oni nemaju pravo do te mjere da se miješaju u vaš život stvarajući vam pri tome teškoće.
  Što se može učini u takvoj situaciji? Jedini način jeste poštovanje u ime Boga jer od svađanja nema koristi. Budite strpljivi, strpljivo ih saslušajte i nastavite sa svojim životom. Lijepim govorom ih umirite i učinite zadovoljnim.
  Znajte da će se oni vremenom prilagoditi vama i zavoljeti vas, tada ćete zajedno imati lijep život. Sutra kada i sami budete imali djecu, oni će ih voljeti kao svoju i djeca će biti poveznica između vas kao roditelja i njih, kao djeda i nane.
  Prema tome, nemojte biti zabrinuti, ta gorka iskustva, miješanje u život i različita očekivanja prirodni su počeci svakog života.
  Iskreno se nadamo da ćete nam se javiti s dobrim vijestima.
  Svako dobro.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in