Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Dida

  Savjet za brak


  Eselamu Alejkum
  Imam 22 godine i nikad nisam imala momka a ne ni razmišljam da imam jer znam da je to haram Zelim da imam hairli muža vjernika Kada sam imala 19 godina preko rodjaka čuo je jedan momak za mene i ja za njega I hvalili su njega kod mene i mene kod njega su hvalili
  I jednog dana sam ga videla uz prolaz i on mene je vido I mene mi se svideo na fizički izgled bas je bio osoba kakvu sam maštala kao mala
  Posle kratko vremena sam uspostavila kontakt sa njim preko interneta i kako razmišla kave stavove ima prema zivotu mi se svidjalo kod njega i sto zna o veri Kad sam ga videla uz prolaz svidjao mi se fizicki i posle kad sam uspostavila sa njim kontakt preko interneta svidjao mi se i psihicki kako razmislja i kave stavove ima o zivotu i zna mnogo o veri I bila sam mnogo sretna i kazala sam u sebi sa ovakvom osobm bi volela da budem u braka
  Ali ne volim da mi bude decko i neke haram stvari da se desavaju I taj momak je meni stalno pricao kako voli da izadjemo u grad da se upoznamo
  a mene je bilo strah zato sto on ijako je znao o veri ima dobre stavove u zivotu po ekad bi kazao i neke nemoralne stvari I ja sam razmisljala u sebe on zna puno o veri i to praktikuje svigja mi se i fizicki i psihicki i volela bi da mi bude suprug a prica nemoralne stvari ponekad kako tako moze i bilo me strah da izadjem sa njim da se upoznamo i tu je došlo do konflikta sa nama A meni mi se iskreno svidja i fizicki i psihicki kako razmisla i zna o veri i dali mozete da mi kazete kako da dovim Allahu kako da mi olalsa ovo stanje dali mogu da molim Allahu po ime i prezime tog momka ako je za moj hair i ako ti ces biti zadovoljan sa tim dapomognes da bude moj muz ako ne odalji ga i od mene i olaksaj mi Dali je ovako ispravno da dovim I molim vas dadite mu dobar savjet Selam

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Na samom početku dozvolite da vam čestitam na milosti koju vam je ukazao Uzvišeni Bog.
  Čistota je hazreti Jusufu dala čvrstinu vjere i samopouzdanje u borbi protiv šejtana.
  Vaše godine iziskuju da tragate za ljubavi i da težite tome da budete voljeni, ali je bistrina vjere sačuvala vašu čistotu.
  Časni Kur'an na čednost i čistotu gleda kao na izuzetnu vrijednost. Hazreti Isa, a. s., podaren je hazreti Merjem zbog njezine čednosti i čistote.
  Znajte, bez imalo sumnje, da će Uzvišeni Bog nagraditi Svoje robove najboljim nagradama za strpljenje i čuvanje imana jer je On svjestan njihovih stanja. Uzvišeni Bog će ispuniti vaše želje i dati vam bolje i od onoga što možete zamisliti. Čuvajte blagodat čistote koju vam je Uzvišeni Bog podario.
  U vezi s vašim pitanjem
  Pitanje braka najvažnije je pitanje koje se čovjeku nameće u životu jer je temelj njegove budućnost i potomstva.
  Stoga Božiji Poslanik, s. a. v. a, kaže: “Uzvišenom Bogu nema draže stvari od braka.”
  Naravno, ne onoga braka koji u sebi krije stotinu zabranjenih djela. Zbog toga dobro razmislite. Velikani su kazali: “Brak s vjernikom ili vjernicom teži je i kasnije se ostvaruje, ali kada se dogodi, onda život postaje lakši, dok se bezuvjetni brak s bilo kime događa brže, ali sa sobom nosi mnogobrojne teškoće.”
  Da biste priskrbili Božiju milost, uzmite u obzir nekoliko stvari:
  a) Čvrsta vjera u Božije obećanje
  Deseci ajeta u Kur'anu jasno govore da su čestiti potomci nagrada vjernicima za njihovu čestitost. Svijest o Bogu čini život lagodnijim. Čestit supružnik vrijedna je blagodat koju stječemo bogobojaznošću.
  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّـهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ إِنَّ اللَّـهَ بَالِغُ أَمْرِهِ ۚ قَدْ جَعَلَ اللَّـهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا
  (...) i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio. (Talak, 3)
  b) Promišljanje je jedan od puteva ka sreći
  Kur'an i islam promišljanje vide kao neprocjenjivu vrijednost i s kur'anskog gledišta, razmišljanje vodi istini. Kur'an u vezi s tim kaže:
  فَبَشِّرْ عِبَادِ الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ ۚ أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّـهُ ۖ وَأُولَـٰئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ
  (...) zato obraduj robove Moje koji govor slušaju i slijede ono najljepše u njemu; njima je Allah na Pravi put ukazao i oni su pametni. (Zumer, 17˗18)
  Shodno ovom ajetu, sami procijenite osobu i njezine vrijednosti, potom izaberite ono što najviše cijenite jer nema osobe koja je bez mahane ili koja nema neke vrijednosti. Izaberite ono što prevagne u vašoj procjeni i završite s tim.
  c) Primarna i sekundarna načela
  Čovjek u svom životu, bilo materijalnom ili duhovnom, ima niz postojanih načela koja su mu važna i koja predstavljaju stubove njegovog bića.
  Primjerice, vjera u Boga i prakticiranje Njegovih propisa kao i vjerovanje u ljudska načela nezamjenjivi su s bilo čime, dok su bogatstvo, ljepota, i zanimanje sekundarni i ne treba ih zamjenjivati primarnim načelima.
  Ako taj momak, s vašeg gledišta, posjeduje spomenuta primarna načela, tek onda možete gledati u stvari sekundarne prirode. Recimo, ako je pravedan i drži se datih obećanja, to znači da je dobra osoba. Ove osobine će pomoći vašem zajedničkom životu. Ali ako danas priča jedno a sutra radi suprotno, pripada ljudima kojima se ne može vjerovati i život s njima je težak, da ne kažem neodrživ. Budući da je Uzvišeni Bog promišljanje dao kao način rješavanja problema, sigurno će nakon promišljanja uslijediti dobar ishod.
  d) Pretjerano sumnjičarenje je pogrešno
  Čovjek često zapada u misaone sumnje i neosnovani strah pa ga to sprečava da ispravno razmišlja. Prema tome, kada je put jasan s gledišta logike i razuma, onda ne treba strahovati od stvari koje nisu primarne. Druženje s osobom s kojom želite stupiti u brak radi boljeg upoznavanja ne treba izazivati strah. Naravno, to druženje treba biti u razumnim granicama. Želi li s vama na putovanje, trebali biste se suzdržati i ne dozvoliti da vas koristi u tom smislu. Prema tome, razumno suzdržavanje je ispravno, dok pretjerano sumnjičarenje nije razumno.
  Što se tiče učenja dove i traženja dobra od Boga, moram kazati da je to važan stub u životu. Dova koju ste spomenuli u sadržaju svog pitanja je od najboljih dova. Osamite se, uzmite abdest i klanjajte dva rekata namaza, potom svojim jezikom tražite od Boga dobro Ovog i Budućeg svijeta. Zasigurno vas Uzvišeni Bog čuje i zna vaše stanje. On je Milostiv i odgovara na molbe onih koji Ga mole.
  Časni Kur'an kaže Poslaniku: Ako te robovi moji za Mene pitaju, reci da sam blizu, odgovaram na molbe molitelja, bliži Sam im od njihovog srca, znam i ono što ne izgovore i njihove skrivene tajne.
  Bog odgovara uz uvjet da se od Njega iskreno traži. Prema tome, vaša je dova zasigurno uslišana i vaša će se traženja od Boga ispuniti. Nakon dove ne budite zabrinuti i oslonite se na Boga jer Kur'an časni kaže: Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate. (El-Bekare, 216)
  Svako dobro vam želim.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in