Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Ponavljanje istog sna
 1. Lejla

  Ponavljanje istog sna


  Poštovanje,ja sam Lejla.Naime,već duže vrijeme sanjam isti san a to je da u snu stalno izgovaram Kelime i šehadet,bude mi lijepo,i stalno imam osjećaj u snu da me neko zove da idem u džamiju,sigurno sam sanjala taj san posljednju godinu dana jedno 15 puta.Moram iskreno da vam kažem da ne praktikujem vjeru,vjerujem da postoji Bog,jedino što radim pozitivno je da baš brinem o roditeljima i puno im pomažem.Hvala vam unaprijed na odgovoru.

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum,
  Snovi su odraz unutarnjeg stanja duše. Reći ću nekoliko stvari u nadi da će biti korisne.
  Poslanik Muhammed, s.a.v.a., je kazao jednu korisnu stvar: “Ljudi, znajte da u životu dolaze povjetarci Božije milosti. Budite ih svjesni i dobro iskoristite. Ne dozvolite da vam izmaknu.”
  Ove riječi su univerzalne.
  Čovjek živi u svijetu prirode koja ima mnogo slojeva i različita godišnja doba. Svaka sredina ima svoje zahtjeve i uslove. Čovjek koji živi u prirodi mora biti pod njezinim utjecajem. Važno je znati da ovim svijetom vlada niz zakona iz višeg svijeta, u onom obliku u kojem su duša i tijelo u međusobnom utjecaju. Primjerice, bol koju izazove tijelo utječe na dušu ili kada čovjek čuje dobre vijesti duša mu se obraduje, a posljedice tog zadovoljstva očituju se i na tijelu, pa se ono osjeti snažnim. Prema tome, čovjek u svakom vremenu pada pod utjecaj raznih čimbenika, ako su ti čimbenici, bilo unutarnji ili vanjski, iz melekutskih dimenzija onda će čovjekov put i život biti jasniji.
  Ako je čovjek privučen duhovnosti on u svijetu snova vidi stvari sakralne prirode. Ukoliko mu je duša onečišćena vidjet će ružne oblike.
  Sa gledišta vjere i psihologije ljudima koji lažu i snovi su lažni i nisu u skladu sa stvarnim životom.
  Naravno, ova tema zahtijeva posebnu i širu raspravu koju bi trebalo izložiti na drugom mjestu.
  Spominjanje šehadeta u snu je lijepa vijest za vas i znak vaše unutarnje čistote, ali u isto vrijeme i upozorenje da ako ne obratite pažnju na povjetarac Božije milosti, sutra na Sudnjema danu, ti snovi, lijepi osjećaji i čisti znakovi duše svjedočit će protiv vas tako što će tvrditi da su vas htjeli uputiti na put usavršavanja, ali vi niste obraćali pažnju.
  Vjera je općenito čovjekova priroda i njegova unutarnjost. Na isti način na koji tijelo tjera čovjeka na zadovoljavanje njegovih potreba, duša tjera na zadovoljenje svojih potreba. Vjera je došla da nas upozna sa nama samima. Došla je da nam predstavi isitnu, da nam pokaže put usavršavanja i ostvarenja materijalne i duhovne sreće.
  Prema tome, vjerske naredbe su u biti isto ono što su vježbe, pravilna ishrana i higijena za tijelo.
  Nema razumnog čovjeka koji pridaje pažnju svom tijelu govoreći da voli higijenu, pravilnu prehranu i vježbe, ali da u praksi ništa od toga ne primjenjuje, te očekuje da mu tijelo uvijek bude zdravo i jako.
  Prema tome, vjera u Boga, u Sudnji dan, u Poslanika i Kur’an je temelj koji treba oživjeti u duši čovjeka.
  Dobrim djelima i praksom Božijih naredbi dajte pozitivan odgovor onim pozivima i povjetarcima Božije milosti, da bi tako dobili još više i spoznali zbilju šehadeta.
  Znajte da je još jedna milost koju vam je ukazao Uzvišeni Bog služenje roditeljima, jer časni Ku’ran odmah nakon robovanja Bogu daje naredbu o činjenju dobra roditeljima.
  وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا
  Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. (Isra', 23)
  Isto tako, u Kur’anu je rečeno da ako roditelji mnogobošci pozivaju djecu koja su vjernici mnogoboštvu, Bog im svejedno ne dozvoljava da im se obraćaju grubo i bez poštovanja. Naravno, oni ne trebaju prihvatiti njihov poziv, ali moraju sačuvati poštovanje. Prema tome, ukazujete im poštovanje što više možete.
  Želim Vam da uvijek budete u zaštiti Kur’ana i u Božijoj milosti. Želim vam uspjeh u djelovanju prema Božijim naredbama.
  Svako dobro.
  prof. Akbar Eydi

×

Log in