Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Kako raskinuti i šta dalje
 1. Amna

  Kako raskinuti i šta dalje


  zdravo
  imam ljubavnih problema. Naime u vezi sam sa dečkom 7 meseca mislim da je došao kraj a ne znam kako to da uradim.
  On je jedan živahan momak pun života, poprilično je besan i sitnice ga naljute. Baš zbog te njegove prirode ja patim, posle svake svađe on raskine sa mnom i to već traje 7 meseca. Posle tih raskida ja se osećam užasno plačem neprestano iako znam da će mi se vratiti medjutim njegovo ponašanje i njegove izgovorene reči me ubijaju. I onda posle tog preživljenog bola ponovo smo u vezi, i tako već 7 meseca.
  Drugi razlog je taj što loše deluje na mene, ja to ne primećujem jer ga volim više od same sebe ali primećuju ljudi oko mene. Drugarice kažu da me promenio u potpunosti, kažu da od kada sam sa njim nekako sam "zanesena" pa čak i u nekim trenucima zračim negativnom energijom, tugom. Iako ja ništa nisam primetila.
  Sada suštinski problem, kako raskinuti kad ga volim više od sebe i pored svega ovoga ja ne mogu zamisliti život bez njega. Znam da ću jednog dana naći nekoga koga ću voleti isto kao njega i koji će mo ljubav uzvracati istom merom, ali kada će to biti? Ja se bojim biti sama, bojim se ići dalje kroz život a nemati neku podršku, mada su tu moji roditelji i prijatelji ali mislim na podršku u ljubavnom pogledu.
  Znači da rezimiramo.
  Kako raskinuti kada ga toliko volim
  Kako da nastavi sa životom posle njega
  Inače imam 17 godina, skoro 18. Ovo mi je druga veza i veza je tajna, za nas znaju samo određena grupa ljudi.

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum,
  Na Ovom svijetu nema razumnog čovjeka koji više voli drugog nego sebe. To što ste kazali da ga volite više od sebe ne može biti ozbiljno, zapravo, to je posljedica zaljubljenosti, a nikako proizvod zbilje. Poštovana, reći ću vam nekoliko stvari, u nadi da će biti korisne.
  1. Dvije vrste ljubavi kod čovjeka
  Svaki čovjek u svom biću ima potrebu da ga drugi vole, dakle, da bude voljen i da on voli druge, dakle, da bude zaljubljen. Ove nagone u biće svakog čovjeka je usadio Uzvišeni Bog stvaranjem, jer kada ne bi postajala ta ljubav u čovjekovom biću se ne bi ostvarilo nikakvo usavršavajuće kretanje. Ponekad je ljubav zakonita i pod kontrolom razuma, pa samim tim i pohvalna, jer čovjeka vodi ka savršenstvu. Ponekad ljubav zaslijepi oči razuma, pa čovjek zanemaruje vjerske propise, takva ljubav nije pohvalna, jer je proistekla iz strasti. Ona je prepreka savršenstvu. Dakle, ispravno promislite o kojoj vrsti ljubavi se radi kod vas s obzirom na vaše godine i to da još niste ozbiljno iskusili gorčinu i slatkoću života.
  2. Ljutnja je najgore stanje
  Kao što ljubav može biti dvojaka, tako je i sa ljutnjom. Jedna ljutnja je logična i služi za odbranu racionalnih i vjerskih prava. Ova vrsta ljutnje je nužna radi ljudskog opstanka, jer da čovjek nema snagu odbrane nestao bi u sukobu s prvim neprijateljem. Ponekad je ljutnja nelogična i na granici vrste ludila – naravno u blažem obliku – u takvom stanju život je neodrživ, poput postepene smrti. Svi užici se pretvaraju u gorčinu i ljutnju. Dobro razmotrite svoju ljubav i ljutnju onog mladića, pa ako su logični i racionalni, onda nema problema, u suprotnom su opasni, pa ih se klonite radi vlastitog spasa i spasa tog momka. Sami sebi ne stvarajte nepodnošljiv život.
  3. Riječi okoline
  Ponekad nam okolina i prijatelji govore stvari u najboljoj namjeri, i na njih čovjek svakako treba obratiti pažnju. Pretjerana zaljubljenost i tvrdoglavost za posljedicu ima uskraćivanje dobra od strane drugih i uskraćivanje niza logičnih koristi u životu. Prema tome, poslušajte govor drugih i ukoliko bude ispravan prihvatite ga, a ako bude iracionalan ne prihvatajte.
  4. Prekid veze
  Prvi korak koji je potrebno napraviti za prekid veze ili nastavak veze u slučaju da bude racionalna, jeste znati da nikoga ne volite više od sebe. Kada to prihvatite i sebe postavite kao mjerilo koristi i svojih želja, onda vam logika i vjera mogu pomoći u procjeni dobrobiti za svoj život i budućnost. Udaljite se od emocija koje su proizvod strasti.
  Da bi znali da njega ne volite više od sebe dovoljno je da razmislite nekoliko minuta o njegovim namjerama da vas prevari ili tome da nema namjeru da se vjenčate i da su njegovi izljevi ljubavi lažni. Siguran sam da ćete kada to shvatite osjetiti odbojnost prema njemu, a to će biti dovoljan znak da njega ne volite više od sebe.
  Riječi velikana
  Jedan iskusan učenjak je rekao:
  “Pronalazak dobrog supružnika je težak i traje, ali zato je život s njima lahak i spokojan, dok je lošeg supružnika lahko pronaći, ali je život s njim gorak i pun teškoća.”
  Prema tome, poštovana, na Ovom svijetu ne postoji samo taj mladić i ne mislite da se za vas ne može pronaći drugi mladić. Naravno, ne želim reći da prekinete vezu, samo želim poručiti da promislite o ishodu svojih odluka, jer za vas još nije kasno. Imate priliku da si osigurate bolju budućnost.
  I posljednja stvar: Svakako ne zaboravite da se savjetujete sa ocem i majkom, jer pored Boga i Božijeg poslanika, s.a.v.a., ne postoji iskrenije ljubavi od ljubavi oca i majke prema djetetu. Ljubav oca i majke je nebeska i duhovna, to je ljubav bez prigovora. Prema tome, ne uskraćuj sebi savjetovanje s njima.
  Naravno, ne želim reći da sve što oni kažu morate poslušati, pogotovo ako je iracionalno, ali svakako poslušajte što vam imaju za kazati.
  Kažete da se bojite ostati sami, znajte da je čovjek sam samo ukoliko ne vjeruje u Boga. Čovjek je sam kada ne stekne istinske ljudske vrijednosti poput čednosti, znanja, strpljivosti i lijepog morala.
  Znalac, razuman čovjek, moralan, čestit i vjernik – nikada nije sam. Čovjeka koji ima ljudske vrijednosti ne samo da drugi vole i da su mu prijatelji, već ga voli i pomaže cijeli svijet. Upravo ove vrijednost stvaraju ljubav i potiču mnoge ljude da pomažu takvog čovjeka.
  I na samom kraju, rekli ste rečenicu: Ovo mi je druga veza i veza je tajna, ako sam dobro razumio i prije ste bili u vezi, ali je ona okončana.
  Razmislite, sigurno su vaše emocije u toj vezi bile jednake ovima sada, početak i kraj je bio otprilike jednak, znači na početku ste bili sretni i veseli, ali ste na kraju zaključili da to nije bili ono što ste vi htjeli, pa prema tome imate jedno iskustvo i njime se okoristite. Sagledajte kako je počelo i kako se završilo. To može biti dobar vodič i pokazatelj. Prijateljstva i neprijateljstva, ljubav i mržnja općenito gledano su jako slična. Razuman čovjek neće sebi dozvoliti da ga dva puta ugrizu iz iste rupe.
  U nadi da će vam Uzvišeni Bog podariti život pun ljubavi i sreće, od srca vam želim svako dobro.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in