Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Ano

  Strah


  Selam aleykum

  Vec neko vrijeme imam neki strah. Ne osjecam se sigurno. Imam osjecaj da bi svaki tren se moze desiti nesto. Neki strah me uhvati i ne znam zasto.
  Klanjam svaki namaz. Da li ima dova sto bi mi mogla pomoci.

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog

  Es selamu alejkum
  Najbolja dova za oslobođenje od straha jeste povjerenje u Boga i samopuzdanje. Čovjek treba znati da je Bog Znalac, Moćan i Milostiv i neće čovjeku učiniti nikakvo nasilje. On je čovjeku dao znanje, snagu i volju da se pomoću njih okoristi u životu i da priskrbi sebi sreću i savršenstvo. Čovjek mora ukloniti strah jer zna da je “strah” jedna od prepreka na putu savršenstva. Vježbanjem se nakon kratkog vremena uklanja strah i na njegovo mjesto postavlja hrabrost. Primjerice, bojite se mraka. Nalazite se u sobi u kojoj ugasite svjetlo i nakon jedne minute ponovno ga upalite, drugi put isto to uradite samo minutu i pol. Nastavite vježbati svaki dan produžujući vrijeme u mraku. Nakon nekoliko dana uvjerit ćete se da se uopće ne bojite samoće u mraku. Znači da se čovjek mora suočiti i naviknuti na sve ono što kod njega proizvodi strah da bi nakon nekog vremena plašljiv čovjek postao hrabar. Strah je posljedica čovjekove misli, pa on vlastitim vježbanjem i voljom može ukloniti korijen straha.
  Naravno nakon te odluke treba znati da je Uzvišeni Bog čovjeku stavio na raspolaganje sredstva za stizanje do savršenstva.

×

Log in