Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Zabranjena ljubav
 1. anonimno

  Zabranjena ljubav


  eselamu alejkum,ja sam bila udata i imam dijete upoznala sam jednog momka i imali smo vezu 2god i nesto..pred nekoliko dana smo raskinuli jer njegova majka ne dozvoljava nasu vezu poradi toga sto je on momak a ja bila udavata..i u nasoj vezi je samo to bio problem...mn me voli i ja njega,moro je da bira ili majka ili ja bio je prinudzen jer mu je majka rekla da ce sve da izgubi ili ona ili ja,normalno odabro je majku!pala sam u depresiju klanjam pocela sam da idem i kod psihijatra... voljela bi da znam dali je to greh da uzme on zenu kako sto sam ja,dali njegova majka cini greh time sto razdvaja dvoje sto se vole..molim boga samo allah sabur da mi da da prebrodim ovo i allah da joj vrati kako on najbolje zna!

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!
  Esselamu alejkum!
  Na samom početku molim Uzvišenog Boga da vam podari svako dobro.
  Reći ću nekoliko stvari u nadi da će biti korisne za sve.
  Za čovjeka je iskustvo plodonosnije od znanja. S obzirom na to da već imate životno iskustvo, ispravno ga sagledajte i analizirajte. Analizirajte kada su tačno počeli problemi i zbog čega se vaš brak završio razvodom. Zaključci do kojih dođete nakon analize neka vam budu vodič za ubuduće. Donesite odluku uzimajući u obzir prijašnja iskustva i znanje i nastojte da ne ponovite greške iz prošlosti. To je zasigurno korisno.
  Prijašnjim iskustvom možemo se okoristiti pod uvjetom da prihvatimo vlastite greške i donesemo odluku da nadoknadimo ono što smo propustili učiniti a što nas je dovelo u probleme. Ako čovjek ne prihvati svoje pogreške iz prošlosti, to je kao da i nije imao iskustvo. Iskustvo služi da se nadoknadi propušteno i da se okoristimo svojim sposobnostima. Ako vlastitom analizom dođete do zaključka, onda ga treba praktično primijeniti kako ne biste ponovno zapali u isti problem. Također se možete okoristiti i dobrim iskustvima iz prošlosti.
  Poštovana, ljudski život je utemeljen na racionalnosti i promišljanju. Što se više čovjek koristi razumom, život će mu biti bolji, smireniji i stabilniji.
  Dopušta li razum čovjeku da za jednu odluku utroši dvije godine, naravno da ne. Imate iskustva, pa kako sebi možete dozvoliti da dvije godine budete zabrinuti za neizvjesnu budućnost. Prošlost je gotova i ne treba je žaliti, to samo može pokvariti budućnost.
  Rekli ste da je postojao samo taj jedan problem, a ja ću kazati da je problem bio u tom što nije ispravno sagledana stvarnost. Siguran sam da ste vi od samog početka mogli shvatiti da njegova majka nije zadovoljna vašom vezom, za to nije trebalo dvije godine.
  Također je upitno da vas on voli, jer da vas on iskreno voli, do sada bi našao načina da uvjeri svoju majku. Traži li taj čovjek dozvolu svoje majke za sve što radi u životu ? Zar prije dvije godine nije znao da mu je majka time nezadovoljna? Ne budite naivni i razmišljajte o svojoj budućnosti. Znajte da je sudbinu svakog od nas Uzvišeni Bog položio u naše ruke.
  إِنَّا هَدَیْنَاهُ السَّبِیلَ إِمَّا شَاکِرًا وَإِمَّا کَفُورًا
  Mi njemu na Pravu Stazu ukazujemo pa ‘il je zahvalan ‘il nezahvalan on. (El-Insan, 3)
  Bog je dao svjetiljku a mi smo ti koji odlučujemo hoćemo li ostati u neznanju ili ćemo izaći na put znanja i stići do konačnog cilja.
  Rekli ste pala sam u depresiju.
  Čovjek pada u depresiju onda kad više ne vidi izlaz u pronalasku sreće, a vi vjerujete u Boga i zbog toga klanjate.
  Bog je Moćan i Svojom Moći izbavio je Junusa iz utrobe kita. Nije dozvolio da mu naštete ni more ni snažni valovi niti je dozvolio da Junus postane hrana velikom kitu. Uzvišeni u Kur’anu časnom kaže: Razlog njegovog spašavanja iz utrobe kita je njegova vjera, vjerovao je u Božije znanje i milost. Nakon toga Kur’an kaže: Ovaj spas nije svojstven samo Junusu nego i svakom vjerniku koji je uvjeren u Božiju moć i beskonačnu milost.
  Vi prihvaćate Boga i klanjate, prema tome, nema bezizlazne situacije.
  Poštovana, zašto svoju sudbinu stavljate u ruke muškarca koji vas napušta nakon dvije godine uživanja s vama pod izgovorom da mu majka nije zadovoljna. Da sam na vašem mjestu, ne bih sebi dozvolio da on upravlja mojom sudbinom i bio bih zahvalan Bogu da mi sudbinu ne stavlja u ruke neodlučnog i nesigurnog čovjeka. Nema potrebe da idete kod psihijatra jer temelj života ovisi o sposobnostima samog čovjeka. Psihijatar može biti koristan onda kada vi odlučite da slijedite njegove upute. Trenutno, niti jedan psihijatar nema više znanja o vama od vas same.
  Naravno, ne želim kazati da pomoć psihijatra nije korisna, ali ono što želim kazati jete da vi sada, s iskustvom koje imate, možete biti sebi najbolji psihijatar. Sagradite svoju budućnost s vjerom u Boga, ispravnim promišljanjem i korištenjem iskustva koje ste imali.
  Nije, i ne može biti grijeh to da vas on uzme za suprugu već je grijeh iskorištavati nekog dvije godine a potom odbaciti. Zar bi sve žene koje su rastavljene trebale ostati same do kraja života? Za mnoge razvode krivi su muškarci zbog svog ophođenja prema ženi.
  Nije ispravno, ni logično, smatrati da niste dostojni udaje jer ste razvedeni. Njegova majka zasigurno nema ni šerijatskog ni racionalnog razloga to sprečavati i odgovarat će pred svojom savjesti, ako je ima, i pred Bogom Uzvišenim. Zašto je čekala dvije godine, zašto nije od samog početka zahtijevala da se raziđete?
  Povjerenje u Boga i strpljenje časni Kur'an smatra ključnim za izlazak iz problema:
  وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ ا
  I tražite pomoć u strpljenju i salatu; a uistinu, to je teško, izuzev skrušenima. (El-Bekare, 45)
  Tražite od Boga da Vam pomogne i ne brinite se, problem će se riješiti pod uvjetom da čovjek ne griješi. Imajte povjerenja u Boga i neka vam strpljenje bude životna vodilja.
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in