Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja To mi nije trebalo
 1. Nela

  To mi nije trebalo


  Selam alejkum
  Ako mozete i ako imate vremena voljela bih da mi odgovorite ako mozete . I oprostite na smetnji i uznemiravanju .Znam da ne primate pitanja vise . Ali imacu strpljenja i sacekacu i kad je vasa volja odgovorite mi .
  Bitno mi je samo da znam. Nije mi bitno kad.
  Sad sam vjerena . Ali dok sam bila u vezi(momak i djevojka) sa mojim vjerenikom ja sam se poljubila sa drugim momkom. Kolika je tezina mog grijeha . Moj vjerenik je to saznao . I imala sam problem zbog toga sto sam krila i sto nisam rekla . I iznenadilo ga je od mene kako ja to mogu da uradim jer sam protiv toga. I sad on mene ne gleda na isti nacin i naravno kriva sam zbog toga ali uzdam se u Allahovu volju da ce biti bolje. I trazim od Allaha da mi da strpljenja za sve a ne samo to. I trudim se da imam lijepo ponasanje prema njemu koliko god da je nervozan i lose raspolozen .
  I koliko je to moje djelo kaznjivo kod Allaha dz.s.
  Do tada nikad nisam mislila da ucinim tako nesto a ne da bas uradim . I sama ne znam kako sam ja uspijela sebi to da dozvolim da uradim to i da pocinim takav grijeh. I uvijek se trudim da pratim i da se pridrzavam Islama . I sunnet i farz . I trudim se sve da cinim halal i da izbjegavam haram .
  I hocu sve vise i vise o Islamu da ucim i da znam. I oslanjam se na Allahovoj volji i milosti i iskusenjima .
  Allah vam dao Dzennet i sve sto zelite.
  Hvala unaprijed

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Kazat ću nekoliko stvari u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati dobro i da će svima biti od koristi.
  1. Čovjek je grešno biće
  Zaborav je vrlo važna Božija blagodat bez koje bi čovjek pokleknuo već kod prvog grijeha i prve životne teškoće. Nažalost, istinu koju ne bismo smjeli zaboraviti ipak zaboravljamo, a riječ je o Božijoj sveprisutnosti i moći. Zaboravljamo da On sve čuje i sve vidi.
  Kada zaboravimo na Boga, ruke pružamo prema grijehu i činimo ga. Pa tako haram djelo, kao što je ljubljenje nemahrema ili neko drugo, činimo ne misleći na Boga i ružne posljedice koje taj grijeh nosi sa sobom.
  2. Božije znanje o čovjekovoj zbilji
  S druge strane, znamo da Uzvišeni Bog poznaje ljudsku zbilju, koja ima svoj materijalni dio, dok se jedan dio odnosi na strasti. Taj materijalni i strastveni dio čovjeka pozivaju grijehu pa čovjek pada u zaborav i čini ono što ne bi trebao činiti. Svog grijeha postaje svjestan tek kad bude prekasno. Uzvišeni Bog, poznavajući čovjekovu zbilju, ponudio je način iskupljenja a to je pokajanje, tj. povratak Bogu. Pokajanje, koje je zapravo spoznaja ružnoće djela, briše grijehe i čovjeka vraća Bogu i usmjerava ka vječnoj sreći. Časni Kur’an i islamske predaje govore nam da pokajanje ne samo da briše grijehe i njegove posljedice i osvjetljava dušu pokajnika već biva uzrokom Božije ljubavi jer, kako kaže i sam Kur’an, Bog voli pokajnike.
  إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ
  Allah voli pokajnike. (Bekare, 222)
  Stoga ne brinite se i budite zahvalni Bogu što vam je podario osjećaj kajanja jer i to je znak da nas Bog voli.
  3. Traženje pomoći od Boga
  U svom pisanju istakli ste važnu stvar a to je : “I tražim od Allaha da mi da strpljenja za sve a ne samo to.“ Ovo zapažanje je iznimno važno i velika je Božija blagodat da čovjek zna da mu je uvijek potrebna Božija pomoć i blagodat. Ovaj osjećaj treba jačati u sebi. I budite sigurni, prema čvrstom kur’anskom obećanju, da Bog ne samo da vas neće kazniti za grijehe za koje ste se pokajali već ćete biti nagrađeni za pokajanje.
  Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Onaj koji se pokaje zbog grijeha je kao onaj koji uopće nema grijeha.”
  Pokajanje je jače od samog grijeha, briše grijeh i čisti dušu i osvjetljava.
  4. Božije popravljanje čovjekovih poslova
  Još jedan Božiji zakon glasi da ako čovjek popravi svoj odnos s Bogom, Bog će popraviti njegove odnose s drugim ljudima. Prema tome, budite sigurni da će vaše iskreno kajanje biti povodom veće ljubavi vašeg supruga prema vama. Zbog toga se nemojte brinuti, ali ustrajte na tome da se to više ne ponovi. Sve ostalo prepustite Uzvišenom Bogu jer će On bolje od nas popraviti naše poslove i pokazati put ka sreći i smiraju.
  Časni Kur’an kaže:
  يُرِيدُ اللَّـهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدّ
  Allah vam želi lahkoću, a ne želi vam teškoću. (Bekare, 185)
  I posljednja stvar,to što se želiti više upoznati s islamom jeste Božija milost jer što se više povećava spoznaja o islamu i Uzvišenom Bogu, raste i čovjekovo uvjerenje da je jedini način spasenja slijeđenje vjere i njenih propisa. Naravno, teškoće s kojima se susreću današnji muslimani nikako ne treba pripisivati vjeri. Naprotiv, riječ je o našem nepoznavanju Božijih zakona i propisa, međusobnim ratovima, zaostalosti u samoj muslimanskoj zajednici. Što se više upoznajemo s islamom, bolje i časnije ćemo živjeti. Svako dobro.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in