Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Vraćanje u vjeru
 1. Anonimno

  Vraćanje u vjeru


  Esselamu alejkum, imam nekoliko pitanja, možda i više od nekoliko, ali eto. Ovako, ne znam kako da kažem, ali griješnik sam, pijem, i slično, i što me najviše zabrinjavaju moje psovke. Zanima me da li se mogu pokajati za svoje ponasanje i psovke, sve i da je to psovka Boga, da mi kazete tacan postupak vracanja u vjeru. Citao sam par stvari, vecinom Sehadet, okupam se, uzmem abdest, odlucim maksimalno, uradim sve, i sutra cim se naljutim opsujem nesto vjersko, zanima me, da li je to moj karakter, mogu li se pokajati, mogu li opet biti casni Musliman, ili je to nesto sto me vodi od Islama, izvan ovoga svijeta ?

  Odgovor

  Selam alejkum, poštovani!
  Činjenje malih ili velikih grijeha čovjeka ne izvodi iz vjere, ali prlja njegovu dušu, koja ima potrebu da se očisti pokajanjem i čvrstom odlukom da više neće griješiti.
  Uzvišeni Bog u vezi s grešnicima, u Kur'anu kaže:
  قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّـهِ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
  Reci: O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv. (Ez-Zumer, 53)
  Udaljenost između grijeha i oprosta jeste u jednom pokajanju i odluci, znači da je dovoljan trenutak da se čovjek pokaje i odluči se vratiti, i upravo tada mu Uzvišeni Bog oprašta grijehe, više od toga nije potrebno. Uzvišeni Bog iščekuje povratak svojih grešnih robova. Hazreti Muhammed, s.a.v.a., kaže: “O ljudi kajte se mnogo, Uzvišeni Bog podučio vas je pokajanju jer želi da vam oprosti.” Imam Ali, također, kaže: “Čudim se onom koji je očajan pored mogućnosti pokajanja.” I još je rekao: “Svakom kome je data blagodat pokajanja neće mu biti uskraćen oprost.”
  Što se tiče vaših psovki, one vas ne izvode iz vjere, ali vas čine vjernikom ružnog govora i to morate promijeniti. Božiji Poslanik, s.a.v.a., poslan je da upotpuni i promijeni ponašanje ljudi, kada to ne bi bilo moguće, onda bi njegovo slanje bilo besmisleno a Bog Uzvišeni je čist od toga da čini besmislene stvari.
  Vi se morate ozbiljno posvetiti samokontroli i vježbanju samog sebe u sprečavanju izgovaranja ružnih riječi i psovanja svetinja.
  U trenutku kada Boga Uzvišenog molite za oprost za počinjene grijehe, ujedno Ga molite da vam pomogne u samokontroli.
  Jedna od stvari koju možete učiniti jeste da uzmete abdest i u osami klanjate dva rekata namaza i iz dubine srca podijelite svoje težnje s Bogom. Pa čak i da ne klanjate namaz, ako se samo obratite Bogu potpuno iskreno, Uzvišeni Bog će uslišati vašu dovu.
  Časni Kur'an u 186. ajetu sure Bekare kaže:
  A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.
  Ako neko u svojoj dovi ispoštuje sljedeća dva uvjeta, zasigurno će mu dova biti uslišana:
  prvi uvjet je da iskreno iz srca želi, a drugi, da želi samo od Boga.
  Uzvišeni Bog je uvijek spreman da čuje čovjekovo pokajanje i da mu oprosti.
  Svako dobro.

×

Log in