Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Ljubav i porodica
 1. Amanda

  Ljubav i porodica


  Pozdrav, dugo sam tražila ovakvu stranicu gdje mogu postaviti pitanje vezano za vjeru a da mi odgovori stručna osoba toga područja. Naime, imam 19 godina i islamske sam vjeroispovijesti, već dosta dugo imam dečka koji je kršćanin, moji roditelji to nikako ne dozvoljavaju već govore kako će me se odreći i izbaciti iz kuće. Zbog svega toga on je rekao da će promijeniti svoju vjeru ako je potrebno, ali oni ne žele ni to jer, kako kažu, od rođenja je kršten. Ne znam što da radim, polako padam u depresiju i zapostavljam sve oko sebe, želim budućnost s tim dečkom, ali želim i da ga obitelj prihvati. Molila bih vas, ako imate ikakav savjet što da radim, da mi kažete, hvala puno.

  Odgovor

  Esselam alejkum!
  U Vašem pitanju postoji nekoliko stvari koje treba da rasvijetlimo:
  Brak muslimanke s nemuslimanom
  Islam i vjerski zakoni ovaj brak smatraju zabranjenim radi dobrobiti žene i poštivanja vjerskog društva, kao i porodice te žene. Iz vjerskog ugla, svi su ljudi Božiji robovi i ne razlikuje se jedna osoba od druge osim po svijesti o Bogu i blizini s Njim. Prema tome, ne treba kazati ‘zašto islam ne dozvoljava ovakve relacije svojim sljedbenicima’.
  Zašto sklapate veze i relacije suprotno vjerovanju i uvjerenju svoje porodice?
  Problem treba upoznati u korijenu. Zašto kao muslimanka pristajete na takve relacije i stvarate teškoće sebi, svojoj porodici pa čak i tom momku. S druge strane, naravno da za takve situacije postoji logično i šerijatsko rješenje a jedan od načina jeste i promjena vjere.
  Krštenje tog mladića nije prepreka promjeni vjere jer i mnogi Poslanikovi, s.a.v.a., sljedbenici s početka vremena islama nisu bili muslimani. Bili su kršćani, jevreji ili mnogobošci ili čak i nevjernici, ali su prihvatili islam i mnogi od njih su postigli visoke stepene. Najvažnije od svega jeste da li on to doista želi uraditi ili je to samo neko poigravanje. Ukoliko je njegova odluka doista čvrsta, onda će i Vas Uzvišeni Bog nagraditi jer ste bili uzrokom nečije upute.
  Vaša depresija
  Čovjek nije robot da stane kod prve prepreke. Čovjek ima razum, moć odluke i posjeduje volju. Vi možete razmišljanjem, voljom i odlukom ukloniti prepreku koju čine otac i majka. S njima postupajte krajnje milostivo, koristeći se logikom i moralom. Ako vidite da je njihov govor ispravan, vi ga prihvatite i prekinite tu relaciju. Ukoliko njihov govor nije ispravan, uvjerite ih u to i pokušajte tog mladića predstaviti kao budućeg zeta.
  Na kraju, čovjek ima razum i služi se logikom, dakle, on je u mogućnosti da nađe mnoga rješenja za svoje probleme. Depresija je za ljude slabog duha i slabe moći promišljanja. Depresija i povlačenje počinju kada čovjek osjeća da je u slijepoj ulici i da nema izlaska. Razuman musliman ne može sebi dozvoliti da dođe u takvu situaciju jer je njegov oslonac Uzvišeni Bog a razum svjetiljka na putu. Kada je put jasan a putnik ima oslonac, onda slijepa ulica za njega nema smisla.
  Prema tome, nemojte dozvoliti da depresija obuzme Vaše biće. Hrabrošću duha i snagom misli te oslanjanjem na Boga obnovite svoj duh i ophodite se sa svojom porodicom racionalno, šerijatski i moralno.
  Posavjetujte se s ljudima koji su razumni, a ujedno i vjernici, i porazgovarajte s iskrenim prijateljima, krećući se zadovoljno prema boljoj budućnosti. Nemojte sebi dozvoliti da mislite kako je taj momak Vaša jedina budućnost i da, ako njega ne bude, budućnost postaje tamna, nejasna i nepouzdana. Na ovom svijetu postoje itekako divni ljudi, čiji se broj ne može izbrojati. Svaki se plamen ljubavi nakon nekog perioda gasi i napušta čovjekovu misao i duh, dok je ljubav oca i majke trajna. Oni vole svoje dijete samo zato što je njihovo i što je ono dio njih. Zbog toga Kur'an naređuje – ako vas otac i majka pozivaju mnogoboštvu, nemojte prihvatiti, ali se prema njima ophodite s puno poštovanja. Moguće je da otac i majka pogriješe, ali je njihova namjera u potpunosti bila iskrena i dobra zbog ljubavi prema svom djetetu. Naravno, ovo ne znači da dijete treba u potpunosti slijediti neukog oca ili neuku majku, već uraditi ono što je ispravno, uz sve dužno poštovanje prema roditeljima.
  Nadamo se da ćete ovaj problem razumno riješiti s povjerenjem u Boga. Želimo Vam svijetlu i uspješnu budućnost.
  Ako i dalje imate bilo kakvo pitanje, stojimo Vam na usluzi!
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in