Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Bračne teškoće
 1. Vjernica

  Bračne teškoće


  Esselamu alejkum!
  Zahvala pripada Allahu dž.š.Salavat i selam na našeg poslanika Muhammeda a.s. njegovu časnu porodicu i plemenite ashabe.Ako možete da mi odgovorite,zanima me ima li sura konkretna koja se uči da se popravi stanje u braku,u porodici...Kad klanjam molim se dovama .Subhanallah ja nekad izgubim nadu uvijek svađe u kući,utiče dosta na moje psihičko stanje, i djece mi žao što svaki dan slušaju sve to.Muž hoće popit,ali i kad ne pije svađe i vrijeđanja su konstantna.Molim se Gospodaru da nam oprosti grijehe i popravi stanje inšallah.Šta mi savjetujete?Selam za vas!

  Odgovor

  U časnom Kur'anu filozofija braka predstavljena je kao smiraj žene i muškarca koji je moguć jedino uz prisustvo ljubavi i samilosti.
  وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً
  I od Njegovih znakova i to je da On za vas, od samih vas, žene stvara, da se uz njih smirite i među vas ljubav i samilost dao je. (Er-Rum, 21)
  U vezi s ovim ajetom veliki mufesir Kur'ana Allame Tabatabai kaže:
  “Muškarac i žena su jedno bez drugog nepotpuni, a spajanje ih usavršava.“
  Čovjek tek sa supružnikom (bilo žena ili muškarac) doseže svoje savršenstvo. Ako prihvatimo da je naše savršenstvo uz drugu polovicu, onda treba da se trudimo da on ili ona budu što bolji. Poštovanje prema supružniku, ljubav i priskrbljivanje blagostanja usluga je samom sebi. Jer supružnik je sredstvo za približavanje Bogu i sreći i stoga čovjek ne može biti nesretan zbog vlastitog usavršavanja.
  Svako nepotpuno biće teži vlastitom usavršavanju i ne smiruje se dok ga ne dosegne. Što je ta ljubav prema usavršavanju u njemu veća, brže će ga dosegnuti.

  Tjelesna privlačnost
  Težnju ka suprotnom spolu Uzvišeni Bog položio je u čovjeka da bi je upotpunio i ona ga tjera da ispuni svoju potrebu. U tome leži Božija mudrost da bi učvrstio temelje porodice i ispunio porodično okruženje ljubavlju i blagošću.
  Šta je to ljubav i blagost?
  Ljubav je vrsta razmjene i trgovine ali na temelju uzajamnosti. Znači, da svaka strana voli onu drugu. Islam radi stabilnosti porodice koristi međusobnu ljubav, od koje svaka strana ima koristi.
  Ali blagost i samilost je ljubav jedne strane bez obzira na onu drugu. S kur'anskoga gledišta, uspješna je ona porodica kod koje se vremenom ljubav uvećava bez obzira na onu drugu stranu.
  Čovjek treba razumijevati filozofiju braka na ispravan način kako bi svoju porodicu doveo do savršenstva. Savršeni čovjek služi drugima bez ikakvog interesa samo radi približavanja Bogu i na taj način oplemenjuje svoju dušu. To je važno i temeljno društveno načelo.

  Za problema i porodične i društvene sukoba Kur'an nudi rješenje:
  ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  Ti na zlo dobrim uzvrati pa će onaj što je neprijateljstvo između njega i tebe odjednom tebi prijatelj prisni postati! (Fussilet, 34)
  Ako jedna osaba drugoj učini nešto loše, i na to ružno ponašanje bude uzvraćeno lijepim ponašanjem, zasigurno će to kod suprotne strane proizvesti promjenu da drugačije reaguje.
  Naravno, neodgojen čovjek, koji nije svjestan posljedica svojih djela, ne može shvatiti kako je moguće da čovjek kojem se učini nepravda odgovori pravdom i da na ružne riječi odgovori lijepim. Baš zbog toga Kur'an kaže: Postoji uslov da čovjek svojim lijepim ophođenjem, lijepim riječima i moralom neprijateljstvo pretvori u prijateljstvo s pozitivnim ishodom, a to je da čovjek bude strpljiv i istrajan a prije svega da posjeduje ljudskost.
  Prema tome, poštovana, uz strpljenje i istrajnost možete ružno ponašanje svoga supruga pretvoriti u prijatnost. To ne samo da je moguće, mnogi svjedoče da su u tome i uspjeli.
  Opijanje alkoholom vašeg supruga
  Alkohol je šejtanovo sredstvo i neprijatelj razuma, morala i vjere. Stoga Kur'an alkohol tretira kao nečistoću, poniženje i šejtanovo djelo a posljedice opijanja kao neprijateljstvo, neprijatnost i nedolična ponašanja u društvu. Nažalost, ova pogrešna kultura zahvatila je i muslimansko društvo i umjesto da se musliman stidi pijenja alkohola, on se time ponosi. Baš zbog toga je Božiji Poslanik, s.a.v.a, rekao: “Ako otac i majka pristanu udati kćer za osobu za koju pouzdano znaju da voli piti alkohol, sedamdeset hiljada puta dnevno će ih proklinjati Bog i Njegovi meleci.

×

Log in