Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Lažno zaklinjanje u Boga
 1. Tihomir

  Lažno zaklinjanje u Boga


  Jedan musliman mi je u poslovnom dopisu napisao: "Bog mi je svjedok da govorim istinu. Ja sam pred Bogom čist!", riječ bog napisao je velikim slovom!
  Ja sam krščanin, te vas molim možete li mi pojasniti je li se on u toj svojoj izjavi zaklinjao bogom kao što to je smisao u krščanstvu?
  Naime, i prije i nakon te izjave on je lagao u svojim dopisima, pa me zanima smatra li se takvo zaklinjanje kod muslimana grijehom?
  Unaprijed zahvaljujem!

  Odgovor

  U ime Boga Milostivog, Svemilosnog!
  Poštovani, navest ću Vam nekoliko stavki u nadi da će biti korisne.
  Postoji rezlika između vjerskih škola i osoba koje slijede te škole.
  U svim svetim knjigama princip je da treba napraviti razliku između osnovnih načela mezheba, vjerskih škola i između onih koji tvrde da su sljedbenici te škole. Neovisno o tome da li je riječ o sljedbeniku jevreja, kršćaninu ili muslimanu – dakle, prvo treba da znate za te razlike.
  Naša vjera nama ovako nalaže:
  Islam naređuje svojim sljedbenicima da se u društvenim odnosima koriste razumom, i razmišljanjem, a nikako da se povode za svojim osjećanjima. Ovakva je naredba ispravna i upućena je muslimanima, međutim, opća je, tako da obuhvata cijelo čovječanstvo i odnosi se na sve ljude. Stoga, poštovani, Vi ne biste trebali da povjerujete zakletvi jedne osobe. Jasno je, i Vi to znate, da se ni jevreji, ni kršćani, a ni muslimani ne pridržavaju svoje vjere u potpunosti. Dakle, vjerske škole nisu dovoljne da biste imali povjerenja u osobe koje slijede te škole. Povjerovati nekome zato što je napisao prvo slovo Božijeg imena velikim slovom, potpuno je nelogično. Posebno u ovo vrijeme kada ljudi nisu toliko privrženi i odani vjeri.
  Da, laž je zabranjena u islamskoj školi i ovaj je propis predočen muslimanima. Međutim, mnogi počine ovo zabranjeno djelo i tako prevare druge. Ustvari, ove riječi i zakletve nepravda su prema islamu i osobama koje su prevarene.
  Opet ponavljam, to se ubraja u grijeh i zabranjeno je, u to uopće ne sumnjajte.
  Želim Vam uspjeh.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in