Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Hamzule

  Božiji dani


  Zašto je Imam Homeini za dan pobjede revolucije rekao da je od Božijih dana, zar to nije novotarija?

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!
  Esselamu alejkum!

  Prije svega treba da znamo da su svi dani Božiji dani jer je Bog vlasnik svega pa samim tim i ovog svijeta.
  Božiji dan ili Božiji dani termin je koji se spominje u Kur'anu kada Uzvišeni Bog kaže Musau:
  وَذَكِّرْهُم بِأَيَّامِ اللَّـهِ ۚ
  ...i opomeni ih Allahovim danima. ( Ibrahim, 5)
  Postoje, dakle, događaji kada su u sukobu istine i neistine sva sredstva u materijanom pogledu na strani neistine, i niko ne sumnja u njezinu pobjedu, a suprotno svim očekivanjima i procjenama na kraju ipak pobijedi istina.
  U biti, Božiji dani su dani očitovanja Božije snage svima, kada svi shvataju da na ovom svijetu postoji samo Jedna Sila Čijoj volji je sve podređeno, a to je Uzvišeni Bog. Zbog toga se u islamskim predajama Sudnji dan naziva i Božijim danom, kao i dan pojave imama Mehdija i njegove pobjede.
  U slučaju Musaa, a.s., mnogo puta se dogodilo da pobijede faraon i njegovi sljedbenici, ali samo jednom je bilo dovoljno, uz nebesku pomoć, suprotno svim očekivanjima, da pobijedi hazreti Musa, a.s., i Izraelćani.
  Časni Kur'an kaže: O Musa, podsjećaj ih na blagodati koje smo im darovali, a jedno od njih je utapanje faraona u rijeci Nil.
  Bid'at znači novotarija, nešto novo što nema veze s vjerom ali neko to povezuje s vjerom. Novotorija ima smisla onda kada se pojavi nešto što nije dio vjere, a želi se prikazati kao da pripada vjeri.
  Sve je bilo usmjereno protiv Islamske revolucije, ali je Uzvišeni Bog pokazao da je On Vladar svijeta. Shodno tome, Imam Homeini je upotrijebio kur'anski termin nazvavši 22. behman Božijim danom ili danom očitovanja Božije snage. Prema tome, izvor ovog termina je u Kur'anu, a Imam Homeini kaže: „Ovo je jedan od onih primjera kada Uzvišeni Bog ljudima pokazuje Svoju snagu.“
  I doista je tako i bilo. Kada biste samo poslušali govore čelnih ljudi među ministrima, vojskom, parlamentom onog vremena kakve su samo planove imali da spriječe revoluciju, ali unatoč njihovim preciznim političkim, vojnim i ekonomskim procjenama, Uzvišeni Bog dao je pobjedu revulucionarnom pokretu.
  Prema tome, ovo nema veza s novotarijom. Kao što smo kazali, novotarija predstavlja ono što nije dio vjere a nameće se kao da jest. Ovdje je riječ o primjeru i ozbiljenju ku'ranskog termina ejamullah ili Božiji dani.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in