Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Suprugova majka
 1. Elma

  Suprugova majka


  Esselamu alejkum! Halalite što vas ometam, ali ja se moram obratiti nekome učenom. Udala sam se prije 15 mjeseci. Živimo s muževom majkom, kojoj, nažalost, dođu periodi (najčešće proljeće i jesen) kad psihički nije stabilna. Njeno ponašanje u tom periodu je neobjašnjivo, kao da ima potrebu da se svađa sa svima. Umisli stvari i tvrdi da su se stvarno desile. O komšijama loše govori. Pravila sam se da ništa ne primjećujem, sve dok me prije par dana nije potvorila za krađu, i o mojim roditeljima i rodbini izmislila dosta odvratnih laži. Sad traži halala od mene, ali ja kod nje ne primjećujem kajanje, čak vidim da je još uvijek kod nje prisutno mišljenje da sam lopov. Muž nije povjerovao ni u jednom trenutku u njenu potvoru, ali ono što me muči kod njega je to što tvrdi da ako ne oprostim njegovoj majci, gubim Allahovu milost. Smatram da je on kao njeno dijete dužan pobrinuti se za zadravstveno stanje svoje majke, da je dužan da me zaštiti, jer njen sljedeći kritičan momenat opet će se slomiti na meni, a samo Allah zna kako je to teško. Ja, hvala Allahu, u svemu ovome nisam nju uvrijedila, svaku uvredu sam prešutjela, hvala Allahu Koji mi je dao sabur u tim trenucima. Molim vas za savjet, kako da postupim a da se pred Gospodarom ne ogriješim? I ne izazovem Njegovu srdžbu?

  Odgovor

  Esselamu alejkum!
  Uvažena, nekoliko stvari iz sadržaja Vašeg pisma može Vam pomoći da dobijete potreban odgovor.
  1. Vaša svekrva psihički i duševno nije dobro.
  Treba li se sažaliti na onoga ko je, po Vašem priznanju, u ovakvom stanju, ili njegove riječi shvatiti kao uvredu? Vi, zasigurno, možete pravilno prosuditi suštinu njenih riječi, koje proizilaze iz njene mentalne neuravnoteženosti, a ne iz mržnje i neprijateljstva prema Vama. Stoga ne treba njene riječi da shvatate ozbiljno i tako sebi stvarate loš osjećaj i psihičku tjeskobu.
  2. Svaka blagodat koju je Gospodar svjetova podario čovjeku ima svoj zekat (otkupinu) koji treba da bude plaćen. Vama je Uzvišeni Bog podario zdravlje, a zekat na to je da budete strpljivi s onima koji nisu potpuno mentalno zdravi. Pretpostavite da, ne daj Bože, Vi imate taj problem, zar ne biste očekivali da Vas bolje paze? Sigurno je to da zdrave osobe moraju paziti bolesne, to je razumna i očekivana stvar, vjerska i moralna dužnost. Pa potrudite se da u znak zahvale za blagodati koje Vam je Uzvišeni Bog podario, prema svekrvi budete plemeniti, njene riječi ne uzimajte ozbiljno i koliko god možete budite joj poput dobrodušne i nježne medicinske sestrice.
  3. Međutim, Vaš suprug nema pravo insistirati i primoravati Vas da joj oprostite, jer to je Vaše pravo, možete da oprostite ili neoprostite.
  Naravno, opraštanjem Vi zauzvrat dobijate Božije zadovoljstvo i milost. Također, nema potrebe da budete uporni u tome da joj ne oprostite jer to će biti uzrok nemira u Vašem bračnom životu. Oprost je stvar srca, i Vi možete oprostiti jezikom da Vaš suprug pomisli da ste joj oprostili, a u suštini ćete biti nezadovoljni s njom.
  U svakom slučaju, poštovana, budući da svekrvi do sada niste lošim uzvratili, to je Božija blagodat na kojoj treba da budete zahvalni Bogu. Upravo ta zahvalnost Uzvišenom Bogu bit će povod da Vam Svevišnji Bog podari strpljenje i druge milosti u vezi s Vašim mentalnim zdravljem i Vašim životom i da Vas Uzvišeni Gospodar nagradi za Vašu strpljivost i trud. Ne treba da svoj život činite gorkim tim riječima.
  Neka Vam Uzvišeni Bog podari nagradu strpljivih. Amin, Gospodaru Svjetova.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in