Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Edin

  Otac


  Esselamu alejkum,prije nekoliko godina moj otac je napustio moju majku i mene zbog druge zene i od tada nema nikakvog kontakta samnom.Kada pokusam stupiti u kontakt sa njim on odbije.Pa me zanima da li je meni grijeh ako i ja promijenim svoje misljenje u vezi njega i odbacim ga kao i on mene i da li se i ja sada smatram jetimom(sirocetom)?Jer mi mnogi govore da jesam sada kao jetim zbog toga sto me je otac napustio i prekinuo sve kontakte samnom.Hvala vam ako odvojite vremena za odgovor.

  Odgovor

  U ime Boga Milostivog, Svemilosnog!
  Esselamu alejkum.
  U vezi s ovom temom podsjetit ću Vas na nekoliko stavki koje će, nadam se, biti korisne.
  a) Poštovanje oca i majke:
  Časni Kur'an u suri Isra, kada govori o vjerovanju u Jednog Boga (tevhid), negiranju nevjerovanja (širk) i potrebi pokoravanja (ibadet) samo Uzvišenom Bogu, navodeći uz to više od deset vjerskih obaveza i dužnosti muslimana, činjenje dobra i ljubav prema roditeljima spominje odmah nakon tevhida i ibadeta, među prvim propisima o dužnostima i obavezama:
  وَقَضَىرَبُّكَأَلَّاتَعْبُدُواإِلَّاإِيَّاهُوَبِالْوَالِدَيْنِإِحْسَانًا...
  Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite.
  Očigledno je da naklonost i poštovanje prema roditeljima dolazi odmah nakon tevhida i, naravno, može se reći da je dobročinstvo prema roditeljima očit primjer ibadeta i pokornosti Uzvišenom Bogu. Dakle, kada iskažete poštovanje prema svojim roditeljima, Vi ibadetite i pokoravate se Bogu. Na ovome je zasnovana islamska predaja u kojoj se kaže da je gledanje u lice oca i majke s ljubavlju, ibadet i povod za napredak i dobijanje vječnog Dženneta kod Boga. Upravo na ovom principu, koji je nepromjenjiv, u Kur'anu se kaže:
  وَإِنْجَاهَدَاكَ عَلَى أَنْ تُشْرِكَ بِي مَالَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا وَصَاحِبْهُمَا فِي الدُّنْيَا مَعْرُوفًا…
  A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj. (Lukman, 15. )
  Dakle, nemoj da ti ljubav prema Bogu, vjeri i vjerskim vrijednostima bude uzrok da prema ocu i majci koji se trude da te odvedu u nevjerovanje, iskažeš nepoštovanje i da s njima postupaš neprikladno i ružno! Stoga, poštovanje prema roditeljima ni u kom slučaju ne treba da prestane.
  b) Urođena ljubav oca i majke prema djetetu:
  Moramo znati da otac i majka gaje ljubav prema svojoj djeci bez ikakve materijalne koristi. Moguće je da zbog nekih dešavanja i problema budu naizgled ljuti i da prigovore, ali i sama ova ljutnja je zbog njihove ljubavi prema djeci. Kažu, jednoga dana Medžnun je stajao u redu da od Lejle, svoje voljene, kupi mlijeko. Međutim, Lejla je svima dala mlijeko, ali kada je došao red na Medžnuna, uzela je njegovu posudu, razbila je i nije mu dala mlijeko. Ljudi su se počeli smijati Medžnunu i govoriti mu da ga Lejla ne voli, a da on, bez obzira na sve to, nju voli.
  Medžnun je odgovorio: “Upravo ovo razbijanje zdjele bez vidljivog razloga unutrašnja je Lejlina ljubav. Jer da ona nije zaljubljena, zašto bi mi lomila zdjelu. Ova slomljena zdjela povod je da Lejla i ja razgovaramo i izgovor da se više približimo jedno drugom.“ Stoga, to što Vaš otac nije spreman uspostaviti vezu s Vama, to je zbog ljubavi koju gaji prema Vama. S druge strane, na neki je način ljut na Vas i svoju ljutnju pokazuje napuštanjem Vas; ja te volim, ali sam ti i zamjerio.
  c) Ne mijenjajte svoje postupanje:
  Shodno prethodnim načelima, morate zaključiti da se ni pod kojim uvjetima nećete promijeniti, jer ako ne dopustite da se promijenite, Bog će biti time zadovoljan i napredovat ćete, a, ako Bog da, i Vaši roditelji će biti zadovoljni i Vaš odnos će se popraviti.
  d) Obratite pažnju na svoj problem:
  Kur'an to lijepo tumači i kaže:
  بَلِ الْإِنسَانُ عَلَىٰ نَفْسِهِ بَصِيرَةٌ وَلَوْ أَلْقَىٰ مَعَاذِيرَهُ
  Zaista je čovjek obaviješten o svome stanju, iako naizgled svoja opravdanja iznosi. (El-Kijame, 14. i 15. )
  Ako iskreno pogledate u svoju prošlost, zasigurno ćete pronaći ono zbog čega se Vaš otac udaljio. I ako ste uradili nešto što Vaš otac nije očekivao od vas, nadoknadite to, jer će to bez ikakve sumnje biti od velike pomoći da riješite svoj problem s ocem, izgladite te nesuglasice i približite mu se, vaša srca će se približiti i srce Vašeg oca će smekšati.
  Odgovorite na loše dobrim.
  Kur'an je na najljepši način predstavio jedan psihološki princip izrekavši ga kao opći i osnovni zakon koji se ne može promijeniti, a to je da na loše i ružne postupke drugih odgovorite s blagošću i ljubavlju, i zasigurno će se taj neprijatelj pretvoriti u prijatelja, i može se reći da će Vam postati najbolji i najbliži prijatelj.
  ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. (El-Fussilet, 34)
  Naravno, ovo ima uvjet, a to je da čovjek prvo treba da bude strpljiv, a drugo je da posjeduje moralne i ljudske vrijednosti. Jer mnogo je teško na loše uzvratiti dobrim.
  A to da se neko naizgled ubraja u siročad, nije tačno. Dokle god je čovjeku otac živ, on ne može biti siroče.
  Međutim, ne vidjeti svoga oca, ne okoristiti se njegovom ljubavlju i naklonošću, nemati sa sobom dovu dobra oca i majke, gori je osjećaj nego biti siroče. Ali ako se ne promijenite, i ako se izvinite ocu za svoje loše ponašanje koje ste imali prema njemu, sigurno će se sve ovo riješiti. Ne prekidajte svoje veze ni po koju cijenu, jer će to biti povod da se Božija milost spusti na Vas.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in