Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Kako učinit život normalnim i boljim
 1. Armin Višča

  Kako učinit život normalnim i boljim


  Selam,
  Dosta pretrazujem stranice slicne vasoj i pokusajem da nađem odgovor i pomoc za sebe i svoj život.Sebe smatram muslimanom jer sam rođen,odrastao i zivim u takvoj sredini i porodici.Od malih nogu roditelji su me odgajali u vjeri islamu,išao sam u mejteb klanjao,postio i trudio se da zivim kao musliman.Ali kako sam odrstao i postao punoljetan sve vise sam poceo radit stvari koji me odvracaju od vjere,ni sam neznam kako sam krenuo tim putem.Iako sam sve htio da neidem tim putem trudio se ali neka sila da kazem veca mi nije dala.Poceo sam da konzumiram alkohol,da lazem,pa i da kradem.Uvlacio se u belaje,napustio fakultet.Poceo sam da radim u jednoj lokalnoj firmi,ali sam i dalje nastavio sa svojim starim i losim zivotom.Uvjek sam se trudio da svima ugodim,da svima bude lijepo a ja sam sam svoje probleme nosio sa sobom.Uvjek sam imao veliku zelju i danas je tako da se promijenim da prestanem sa tim zivotom ali jednostavno neka veca sila mi to neda.Dođe ramazan,sam sebi kazem hocu da ga provedem kako treba ali jednostavno mi nesto neda,stanem da klanjam ali jednostavno nikako nemogu da se koncetrišem na to.Ozenio sam se i zivio u braku 4 godine i rastao se sa suprugom i to najvise zbog mog zivota,mojih lazi i petljanija.Zivili smo u braku 4 godine,ali za to vremena nikad nismo konzumirali brak,znaci nikad nismo imali odnos jer supruga nikad nije mogla da to uradi.Uvjek kada bi do toga trebalo doci ona bi se ukoci i pocni plakat,isli smo ljkarima i svi su nam rekli da je to do njene psihe.Bez obzira na to ja sam je volio i bio spreman to trpit do kraja zivota.Mada sam se uvjek bojao da mi je to kazna zbog svega sto radim.Supruga je vremenom pocela otkrivat moj zivot i moje lazi i nije mogla vise trpit i otisla je.Imam veliku zelju da promijenim zivot,moji roditelji klanjaju, zive u islamu da tako kazem ali ja jednostavno nemogu da se rijesim svog starog zivota,jer ssm izgubio gotovo sve i suprugu,prijatelje,radne kolege,jedino još imam roditelje uz sebe.Svjestan sam da mi je jedino spas kod Allaha dž.š.ali nemogu da se oduprem ovoj vecoj sili.Neznam da li ima spasa za mene i moj zivot,kako da se promijenim i vratim vjeri islamu i na Allahov put.....Selam

  Odgovor

  U ime Boga Milostivog, Svemilosnog!

  Poštovani, sretan sam jer sam pročitao Vaše pismo koje je na mene ostavilo traga. Sretan sam jer ozbiljno razmišljate o ispravljanju svoje prošlosti i u velikoj mjeri pronalazite svoje nedostatke. Ovaj korak je važan i velik i svaka osoba koja želi da se koriguje ima veliku potrebu za tim, jer dok čovjek ne osjeti bol, ne može razmišljati o lijeku. Shvatanje bola i shvatanje svoga problema jedna je vrsta lijeka, međutim, ovaj lijek ne treba da se pretvori u još jednu boljku zbog slabosti nefsa i neposjedovanja snage ozbiljnog odlučivanja, kao i slabljenja volje i odlučnosti.
  Navest ću vam nekoliko stavki u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati ono što je dobro za vas.
  a) Sve osobe griješe.
  Treba da znamo da osim Božijih poslanika i Božijih bezgriješnih odabranika, kojima je Uzvišeni Bog podario osobinu nepogrešivosti, svi ostali ljudi griješe i čine pogreške. Razlika je u tome da neki manje griješe, a neki više. Neki brže shvate da su pogriješili i brže se odlučuju da isprave grešku, a neki kasno shvataju da su pogriješili i kasno se odlučuju da to isprave. S ovog aspekta, budite sretni jer ste uvidjeli svoju grešku i odlučili ste je ispraviti. To je veliki korak.
  b) Put pokajanja je spreman.
  Mi imamo posla s Bogom, Koji ne samo da prihvata pokajanje i prikriva naše greške i oprašta naše grijehe nego, kao što je navedeno u Kur'anu, naše ružnoće i loše postupke pretvara u dobro i lijepo. Kao što proljetna kiša čini da sva ogoljena jesenja stabla olistaju i obeharaju, a zatim da na njima dozri voće. On suhu bašču pretvara u prekrasan šarenoliki cvjetni vrt.
  Postoje mnogi ajeti i mnoge predaje koje su zasnovane na tome da Uzvišeni Bog ne samo da prihvata pokajanje griješnih i pokajnika nego sva njihova loša djela, loše misli i loše ponašanje pretvara u lijepo, u vjeru i prikladno ponašanje. Uzvišeni Bog može uraditi sve što Mu je volja jer je Moćni i Svemogući. Pa kada je put otvoren i kada je povratak dat čovjeku na volju, a Uzvišeni Bog je raširio Svoje ruke za prihvatanje, kakav izgovor može biti prepreka za povratak i kompenzaciju čovjekove prošlosti.
  c) Ljudski kapacitet
  Čovjek je stvoren tako da je nad svim sposoban i moćan. Postoje mnogi historijski primjeri koji pokazuju da čovjek u svome životu može imati čudne promjene od 180 stepeni. Ponekad su to bili istinski vjernici, međutim, nešto se desilo što ih je odvelo u potpuno nevjerovanje i poricanje istine. A ponekad je bilo potpuno suprotno. Ljudima koji su zalutali, kriminalci, izdajnici, nemoralni, protivnici uzvišenih ljudskih vrijednosti, desi se nešto što im promijeni njihov put tako da se pretvore u vjernike, dobronamjernike, pravednike koji su protiv nasilja i nasilnika. I njihov život je pouka. I u životu svakog od nas česti su ovakvi primjeri, vidjeli smo ih, čuli i sigurno čitali o njima. Stoga moć povratka i kompenziranja postoji i može se vratiti i nadoknaditi propušteno.
  d) Postepeni put savršenstva
  Sljedeća stavka na koju treba obratiti pažnju jeste to da na isti način kako se postepeno zastrani od ljudskosti, i povratak (pokajanje) je također postepen i ne treba očekivati da se u jednom danu ostave po strani sve ružne misli, ružno ponašanje i ružna djela, iako je ovako nešto moguće, ali može biti i malo problematično. Kada čovjek odluči da se pokaje, mora to raditi korak po korak i polahko se udaljavati od prijašnjih postupaka. Dakle, ako si odlučio da napustiš svoju prošlost, ali na tom putu si vidio da se opet vraćaš na prijašnji put, ne treba da se obeznadiš, nego s novom, čvršćom odlukom treba to da nadoknadiš sve dok na kraju ne pobijediš. Ovo je isti metod koji primjenjuju hrvači na terenu kada svakog trenutka jedan može poraziti drugog, ali istrajnost i osjećaj da ne želi biti poražen pomaže u savladavanju protivnika.
  Namaz i istrajnost
  Da bismo se u životu uspjeli oduprijeti problemima i da bismo se okoristili Božijom pomoći, Kur'an kaže da ne napuštamo dva djela.
  Prvo je strpljenje i istrajnost na Putu Istine u svome životu. Moramo konstantno biti strpljivi i istrajni i da nam to bude vodilja u životu. Jer strpljenje čovjeka dovodi do cilja, dug put će proći, ali na kraju će doći do blagostanja.
  Drugo je namaz, namaz slabog čovjeka povezuje s beskrajnom Moći Boga. Namaz čovjeku daje smiraj, daje mu nadu. Osvjetljava mu put. Daje mu moć odlučnosti koja jača njegovu volju. Odvraća ga od lošeg, spominjanje Boga oživljava srca. Osvjetljava srca, obasjava život i budućnost. Pa tako svaki put kada budete željeli da se vratite svojoj ružnoj prošlosti, uzmite abdest, klanjajte dva rekata namaza i svoje ruke podignite ka Uzvišenom Bogu tražeći od Njega pomoć. Jer su namaz, učenje dove, moljenje i plakanje najvažniji uzroci upute čovjeka. Čovjek je slabo stvorenje kojem treba zaštita i ta uputa i zaštita mora biti iz Izvora Onoga Ko ima beskrajnu moć, a to ne može biti niko drugi osim Sveznajući, Milostivi Bog, Koji upućuje. Neprekidna pozornost prema Uzvišenom Bogu najvažniji je i osnovni korak čovjeka prema savršenstvu i vječnoj sreći.
  e) Beznađe, jedan od najvećih problema
  Moramo znati, kako u antropologiji i etici tako i u religiji i vjeri, a također i u vezi s ljudskom spoznajom, da niti jedna osobina nije ružnija i nijedna ne usporava čovjeka u njegovom usavršavanju kao beznađe i očaj u prevazilaženju teškoća. Ako se čovjek u jednoj bolesti i malom fizičkom problemu osjeća očajno zbog svoga zdravlja, ta mala bolest zasigurno će ga oboriti s nogu i uništiti ga. Nasuprot čovjeku koji gaji nadu, koji može najveće probleme i bolesti na najlakši način riješiti. Stoga, nipošto ne treba gubiti nadu u ispravljanje svoje prošlosti. Svoju budućnost treba pripremiti na osnovu vjere u Uzvišenog Boga i, oslanjajući se na Boga, imati svoju budućnost u svojim rukama i iskoristiti je ispravno. Ovo je glavna i temeljna stvar. I svi osobni i društveni porazi ili pobjede i uspjesi zasnovani su na nevjerovanju u Uzvišenog Boga ili vjerovanju i poštivanju Uzvišenog Boga. I vi se možete okoristiti ovim veoma, veoma važnim principom. Dakle, put spasa može se sažeti u ovih nekoliko stavki:
  1. Pokajanje zbog prošlosti veliki je korak i to je rješenje za iskupljenje prošlosti.
  2. Sve je moguće nadoknaditi i to je konačan Božiji zakon koji će vam pomoći.
  3. Čovjek ima nevjerovatnu snagu odlučivanja i volje kojom može za 180 stepeni promijeniti uobičajene tokove života. Stoga možete svojom čvrstom voljom ispraviti svoju prošlost i korigovati sve što je potrebno.
  4. Dovu i moljenje Uzvišenog Boga uz klanjanje namaza i istrajnost u poslovima postavite kao podršku vlastitoj budućnosti i budite sigurni u nagradu da pri tome ne izgubite nadu u Božiju milost.
  5. Ni u kom slučaju nemojte biti u beznađu i očaju jer ćete biti obuhvaćeni Božijom milošću.
  Očekujem vaš pozitivan odgovor i nadam se vašem uspjehu.

  prof. Akbar Eydi

×

Log in