Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Admir

  Brak i namaz


  Eselam aleykum dragi, moje se pitanje odnosi na dvije stvari. Prva je, da li ima nade za mene da se oženim i steknem porodicu pošto imam40 god., a druga stvar šta mi je raditi, dođe mi period kada klanjam da gubim volju za sve na dunjdunjaluku?

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog!
  Es-selamu alejkum!
  Što se tiče vašeg prvog pitanja, moram kazati da starost od četrdeset godina nije prepreka za ženidbu. Ako se oslanjamo na razum i Božiju milost, sve je moguće. Ono što je važno znati jeste da u tim godinama razum doseže svoj vrhunac pa je manje podložan emocijama i brzoprolaznim uživanjima. Ispravno promišljajte i oženite se odgovarajućom osobom, a Uzvišeni Bog osigurat će vaš život. Nemojte biti beznadežni ni u kom slučaju, jer postoje mnogobrojni primjeri o tome kako Uzvišeni Bog otvara vrata milosti u spomenutim okolnostima mnogim Svojim robovima.
  Što se tiče pitanja u vezi s namazom, moram kazati da je to jedan od načina šejtanskog djelovanja da bi vas odvukao od najvažnijeg stuba vjere i na taj način odvratio od sreće na ovom i na budućem svijetu. Namaz je, ustvari, jedno od osnovnih načela užitka ovog i onog svijeta za čovjeka. Čovjek na namazu uči: „Bože, samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo, uputi nas na pravi put i sačuvaj nas da ne budemo od onih koji su zalutali ili od onih koji su Tvoju srdžbu na sebe izazvali.“ Jedan od primjera upute na pravi put jeste racionalno okorištavanje Božijim blagodatima i ovosvjetskim užicima, a učenje dova Božijih robova primjer je poštovanja i bliskosti s njima. Prema tome, vjernik klanjač ima najbolji dozvoljeni užitak. Klanjač treba biti na usluzi ljudima, a to znači da treba da se trudi u životu. On treba imati dobru ekonomsku situaciju, dobronamjeran odnos s ljudima, a treba i uzvraćati pažnju koju mu drugi ukazuju.
  Klanjač je optimist u pogledu svoje sadašnjosti i budućnosti i posjeduje mnoge koristi koje se stječu klanjanjem namaza.
  Ljepota namaza i ibadeta treba biti vidljiva u društvu, stoga nema smisla da čovjek klanja a da pri tome izgubi naklonost prema ovosvjetskim stvarima. On treba bili lijepog morala, uredno se odijevati, mirisati se za namaz i održavati najviši stupanj higijene. Klanjač treba poznavati svoje vrijeme i treba odlaziti na zajedničke namaze jer je namaz u džematu neuporediv s pojedinačnim namazom.
  Prema tome, vi treba da budete optimistični u vezi sa svojom budućnosti i osnovati porodicu, a namaz uzeti kao sredstvo za ostvarenje ljubavi, optimizma i sreće u svakom svom poslu.
  Svako dobro!
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in