Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Pitanje u vezi prve bračne noći
 1. S.T

  Pitanje u vezi prve bračne noći


  Selam alejkum!
  Moje pitanje je u vezi prve bracne noci. Pre nekoliko mesece sam serijatski vencana ali moj muz i ja nismo imali intimni odnos zbog tradicionalnih obicaja zato sto je on Albanac. Trenutno imamo status-vereni- sa tim sto ja sedim kod mojih roditelja a on u svojoj kuci. Prije par dana mi je rekao da vise ne moze cekat da se obavi svadba, jer finansiski jos nismo spremni zato sto tako nalazi njegovi roditelji i da bi hteo da obavimo taj cin. Meni je jako neougodno da se vratim u kici svojih roditelja nakon toga a dodatno uz to da budem i u drugom stanju.
  Molim vas za savet, jer sam u delikatnoj situaciji on je moj muz al ipak bih htela da ispostujem i svoje roditelje.
  Hvala vam unaprijed!

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Esselamu alejkum,

  Prije svega, želim vam čestitati na tome što vodite brigu o šerijatskim propisima i sa aspekta morala razmatrate poštovanje prema ocu i majci.
  Smatram nužnim pojasniti nekoliko stvari:
  1. Šerijatski popisi imaju prednost nad svim običajima i tradicijama
  Mi dobro znamo da za muslimana niti jedan propis i zakon nema prednost nad šerijatskim, stoga prvo načelo jeste poštivanje islamskih propisa.
  2. Također, znamo da vjera ne nalaže iznimno teške stvari za čovjeka i uvijek nudi rješenje. Primjera radi, dodirivanje ruke nemahrema je zabranjeno. Ali ukoliko se žena ili muškarac razboli, a nema liječnika istog spola mogu se obratiti liječniku suprotnog spola. Ukoliko se muškarac ili žena utapaju dozvoljeno je radi spašavanja njihovih života ostvariti tjelesni kontakt. Prema tome, postoji rješenje za svaki posao koji želimo uraditi kako treba, a da na taj način ispoštujemo i šerijat i moralna načela.
  3. Poštovanje roditelja i Božiji propis
  Časni Kur’an kaže: ukoliko su vaši roditelji mnogobošci i žele vas pozvati u mnogoboštvo – ne slušajte ih, ali zadržite poštovanje prema njima. Prema tome, vi možete krajnje obazrivo obavijestiti roditelje o postojećem problemu i od njih tražiti pomoć da problem između vas i vašeg supruga shvate ozbiljno i da ne dozvole da ode predaleko.
  4. Šerijatski brak
  Znate, ukoliko ste šerijatski vjenčani, da ne možete sprječavati suprugova prava koja ima kod vas, ali korištenje kontracepcijskih sredstva u svrhu kontrole trudnoće je dozvoljeno, pazeći pri tome na šerijatske propise.
  Potrudite se izložiti problem i dobiti njihovo zadovoljstvo, a u slučaju da ne iskažu zadovoljstvo znajte da je Božije zadovoljstvo ispred svakog drugog, pa ako postupite prema Božijem zadovoljstvu, On će pomoći da omekša srce vaših roditelja i da vam se život sredi.

  Prof. Akbar Eydi

×

Log in