Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Dova za privlačenje voljene osobe u zajednički život
 1. Emir

  Dova za privlačenje voljene osobe u zajednički život


  essellamu alejkum
  Imao bi jedno vazno pitanje za koje ne mogu pronaci odgovor.
  Trazim dovu za Povrat ljubavi od voljene odobe ...
  Imam djevojku koja je imala jake emocije prema meni zamisljala se s mnom u braku sve je to pricala prije mjesec dana i od jednom kao da nema tih emocija vise .
  Da li postoji neka dova koja mi moze pomoci , ucim svaku noc ali me zanima ima li nekakva dova bas za tu situaciju.

  pronasao sam na internetu dova Bozijim imenom Veduud. Ali se bojim iskreno jer stranica spominje neke rituale pa sam ne siguran, zelim se moliti samo Allahu da mi uslisi zelju. Na web stranici pise "svako vece pred spavanje i odmah ujutru cim se ustane iz postelje reci 20 puta: Ja Vedud!nakon dvadesetog puta reci zelju npr: Dragi Boze, ti koji si Vedud, koji dajes ljubav medju tvojim stvorenjima ucini da me zavoli ta i ta(spomenuti ime i prezime). Ne mora se koristiti formulacija koju sam naveo cak je bolje sam osmisliti kako izreci zelju. Vazno je kada se legne u postelju izgovoriti dvadeset puta Ja vedud, zelju i vizuelizovati sebe i voljenu osobu kako se zajedno setaju, smiju itd(pokusati u vizuelizaciji ukljuciti sva cula, npr. setate se, dzite za ruke - culo dodira itd.) Isto uraditi ujutru cim se probudi iz sna. Sve zajedno ne bi trebalo biti duze od 7/8 minuta."

  Pa me zanima jel ova dova ispravno napisana?
  Moze te li mi molim te napisati kako se ove dova uci? koliko puta dnavno, sedmicno? I da li mi mozete napisati prijevod dove jer iskreno ne znam arapski sto me je i stid.
  Hvala

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog,Samilosnog
  Esselamu alejkum,
  Poštovani pitaoče, obratite pažnju na nekoliko stvari koje vam uvijek mogu pomoći kada se susretnete sa teškoćama i biti vodilja na raskrsnici života.
  1. Zakoni života i sticanje savršenstva i sreće
  Da bi si čovjek priskrbio savršenstvo i sreću on ima potrebu za nizom zakona i propisa u okviru kojih može biti na ispravnom životnom putu i imati svijetlu budućnost. Bez zakona i znanja o njima čovjek ne može imati sretan život ispunjen mirom i spokojem.
  2. Usklađivanje zakona sa životnim prilikama
  Vrlo važana stvar u životu jeste da se u svakoj prilici treba primijeniti odgovarajući zakon. Ispravan zakon je poput liječničkog recepta – u slučaju da lijek ne odgovara bolesti ona se samo produžava, donosi veliki materijalni trošak i gubljenje vremena. Dakle, ispravan put mora se pronaći uz ispravna i pouzdana mjerila.
  3. Ljubav
  Važna stvar, koja ima ključnu ulogu u usavršavanju čovjeka i njegovom životu jeste ljubav. Međutim, ona može biti i uzrok čovjekove propasti. Ljubav može proizlaziti iz čovjekovih stvarnih i razumskih potreba, a isto tako može biti posljedica prolaznih osjećanja i niskih prohtjeva duše (strasti). Ako je ta ljubav proizašla iz stvarnih čovjekovih potreba i utemeljena na svjesnosti onda će sigurno čovjeka dovesti do najuzvišenijeg savršenstva i ispunit će mu život spokojom i srećom, ali ako je proizvod brzoprolazećih osjećanja i strasti, onda će uzrokovati propast.
  4. Šta je mjerilo i kako ga raspoznati?
  Ovdje se postavlja pitanje na koji način možemo odrediti o kojoj se vrsti ljubavi radi i šta je mjerilo za nju. U odgovoru možemo reći da je Uvišeni Bog u prirodu svakog čovjeka ugradio različite moći, kako bi koristeći se tim perceptivnim moćima odredio jasan put.
  a) Razum kao značajno mjerilo
  Moć razuma je stup i temelj svakog ispravnog raspoznavanja i ako mu posvetimo pažnju i prepustimo mu ulogu sudije, on će rasvjetliti put, odrediti cilj i sredstva potrebna za stizanje do cilja. Baš na osnovu spomenutog u islamu se kaže da je jedan sat razmišljanja vrjedniji od jedne godine ibadeta. Prema tome, poštovani pitaoče, prije nego posegnete za bilo kojom dovom, zikrom ili web-stranicom, odvojite vrijeme, razmislite i odredite cilj, a potom analizirajte puteve za stizanje do tog cilja. Siguran sam da ćete ga tako brže ostvariti.
  b) Vjera i vjerovanje u Boga i islamske zakone
  Islam je sveobuhvatna škola učenja koja se svakoj stvari posvetila pažnju, a za ljubavni i intimni život utvrdila je najbolje načine i puteve, kao što su uslovi za brak, osobine supružnika koje treba birati, načini stupanja u brak i drugo. Sve je to pojašnjeno na vrlo jasan i detaljan način. Stoga možete mjerilima koje je islam iznio pronaći svoju ljubav i životnog sudruga te iskusiti miran život pun ljubavi.
  c) Dova je jedan od zakona svijeta
  Uz razum i svijest o vjeri, dova je također jedan od postojećih zakon u Ovom svijetu, koji može čovjeku pomoći u prosvjetljenju razuma i sticanju onog što je za njega poželjno. Dakle, dova dolazi tek na trećem mjestu, nakon razuma i vjere.
  d) Zbilja dove
  U stvorenom poretku postoji veza između čovjeka i Boga, koju je čovjek nažalost zaboravio usljed nemara i podpadanja pod strasti i šejtanska došaptavanja. Nužda čovjeka tjera da izađe iz nemara i zaborava i da okrene svoje lice Bogu, Gospodaru i Stvoritelju svijeta. Dakle, dova ustvari predstavlja iskrenu usredsrijeđenost čovjeka na Boga, popraćenu znanjem.
  Aleksis Karel i dova
  Aleksis Karel, poznati francuski hirurg i fiziolog nastanjen u Americi, koji je napisao knjigu Čovjek, nepoznato biće – a osvojio je i Nobelovu nagradu za svoj rad – kaže: “Dova je najuzvišenije vjersko stanje u čovjeku, a njegova zbilja je let čovjekove duše prema Bogu. U čovjekovoj svijesti postoje razni plamenovi koji povremeno čovjeka upozoravaju na njegove greške, na stranputice i iskrivljeno mišljenje i upravo ti mnogobrojni plamenovi udaljavaju ga od skretanja na pogrešni put.” Dakle, dova je jedna izuzetno značajna i vrijedna zbilja.
  William James
  Poznati američki psiholog koji je godinama istraživao područje psihe i vjere, kaže: “Razlog zbog kojeg nas niz materijalnih nagona veže za Ovaj svijet je isti razlog zbog kojeg su naši duhovni nagoni vezani za neki drugi svijet.” (Knjiga Molitva, William James)
  Dakle, dova je stanje usredsređenosti psihe (duše) dva bića jednog na drugo: jedno je beskrajno malo (čovjek), a drugo beskrajno veliko (Bog).
  Pogledajmo šta Časni Kur'na kaže vezano za ovo pitanje:
  Pomozite sebi strpljenjem i molitvom (Bekare, 45)
  Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? (Bekare, 245 i Hadid, 11)
  O narode moj, molite Gospodara svoga da vam oprosti, i pokajte Mu se, a On će vam slati kišu obilnu. (Hud, 52)
  U suri Nuh u 10. i 11. ajetu kaže: i govorio: ‘Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati.’
  Dakle, nema potrebe da učite dovu koju ste naveli, a koja je čudna i čiji izvor i prenosilac su nejasni, već iskoristite razum, klanjajte namaz sa iskrenim nijetom, udjelite sadaku siromašnima (bez obzira na količinu) i tražite oprost od grijeha te okrenite lice Bogu, srcem usredotočeni na Njega i učinite dovu, Uzvišeni Bog će vam odgovoriti.
  Kur'an je najbolji vodič. Kur'an je čovjeka pozvao na razmišljanje, naredio mu namaz, strpljene i ustrajsnost u izbjegavanju grijeha te obavljanju obaveznog. Preporučio mu je pomoć siromašnima, a ishod toga je sretan život ispunjen spokojom u materijalnom i duhovnom smislu. Neka vam Uzvišeni Bog što prije osigura sredstva za ostvarenje cilja.

×

Log in