Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *

Naša izdanja

Okcidentalizam

Okcidentalizam

Autor:
Sayyed Ahmad Rahnamayi
Prevod:
Nermin Hodžić
Godina izdanja:
2017
Broj stranica:
228
Uvez:
Tvrdi

Fondacija “Mulla Sadra” u BiH objavila je knjigu “Okcidentalizam – pregled kulturno-političkih tokova na Zapadu od antičke Grčke do kraja drugog milenija”, autora Sayyeda Ahmada Rahnamayija, a u prijevodu Nermina Hodžića.

Recenziju ovog djela napisao je akademik Mujo Demirović, redovni profesor opće i medicinske sociologije Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, na kojem je svojevremeno bio i dekan i rektor.

On je o ovom djelu istakao: “Iskreno sam obradovan vrijednom knjigom koja predstavlja novum u savremenoj nauci i briše sve predrasude da nauka i religija ne mogu biti u sinergiji. Kao pandan orijentologiji, okcidentologija jeste analiza Zapada, zapadne kulture, historije i filozofije... Važnost proučavanja Zapada (u smislu najšireg razumijevanja ovog pojma) jeste u tome da kroz kritičku analizu shvatimo u čemu leži njegova uspješnost i napredak i odakle dolaze njegove mane, nesavršenosti i problemi. Razumijevanjem jednog civilizacijskog kruga mi ustvari razumijevamo kompleksne historijske procese i zakonitosti koji su za nas višestruko korisni.”

U nastavku je pojasnio i razlog postojanja ovakvog štiva: “Knjiga može poslužiti kao uvod u detaljnije izučavanje spomenutih perioda i svih njihovih obilježja. Prilagođen izraz omogućava i onima koji tek počinju svoj istraživački pohod na polju filozofije da ostvare osnovne uvide u razvoj filozofske misli na Zapadu. Pored toga, korisna je i istraživačima na polju sociologije religije i teologije. Poseban značaj predstavlja otvaranje vrata kritičkom diskursu svima koji žele istražiti svijet Okcidenta.”

×

Log in