Logo
Printaj ovu stranu

Ishrana

A A A
Utjecaj dozvoljene hrane na čovjekov život

Utjecaj dozvoljene hrane na čovjekov život

Tokom života čovjek dosta vremena utroši na opskrbu hranom jer je bez nje život nezamisliv. Naravno, ovo nije svojstveno samo čovjeku – sva su živa bića u dodiru s materijom, o kojoj ovisi njihov tjelesni život. Ova je tema posebno bitna kada je riječ o čovjeku, jer čovjek ima dvije dimenzije – Božanski ruh i materijalno tijelo, pa u tom pogledu i vrsta hrane koju čovjek za sebe pribavlja neposredno utječe na njegov duhovni život.

Postoje mnogobrojni kur’anski ajeti i islamske predaje koje nam govore o važnosti halal-zalogaja u čovjekovom životu. Zakoni i propisi koji se odnose na stjecanje opskrbe, a sadržani su u časnom Kur’anu i sunetu Božijeg Poslanika, s.a.v.a., putokazi su čovjeku u stjecanju dozvoljene opskrbe i odvraćaju ga od mogućih negativnih posljedica  korištenja nedozvoljene opskrbe.

Uzvišeni Bog u časnoj suri Mu’minun kaže:

یا أَیُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ عَلیمٌ؛

“O, poslanici! Jedite lijepa jela i radite dobra djela! Ja sve znam šta vi radite!”

U ovom časnom ajetu  vrlo je zanimljivo da Uzvišeni Bog, odmah nakon naređivanja lijepih jela i čiste hrane, govori o dobrim djelima.

Neki komentatori časnog Kur’ana vidjeli su neposrednu vezu između ove dvije naredbe, u smislu da dozvoljena hrana može čovjeku pomoći u dobrom ophođenju, iz čega se jasno može zaključiti i obratno, dakle, hrana koja nije dozvoljena može biti prepreka u izvršavanju dobrih djela.

Utjecaj haram-zalogaja na potomstvo

Korištenje nedozvoljene opskrbe ima svoje posljedice, ne samo na čovjekovu dušu već i na njegovo potomstvo, kao što se kaže u predaji Imama Sadika, a.s.,: “Posljedice stjecanja haram-opskrbe pokazuju se na čovjekovom potomstvu.” Naravno, ovdje neko može upitati zašto buduće potomstvo mora snositi posljedice grijeha svojih očeva? U odgovoru ćemo reći da su posljedice nedozvoljene opskrbe na život čovjeka kao posljedice nekih štetnih supstanci i opasnih mikroba ili nuklearnih čestica, koje svoje štetne i otrovne tragove ostavljaju i na buduće generacije. Posljedice izloženosti zračenju trpjet će ne samo ljudi koji su neposredno izloženi zračenju nego i buduće generacije začete od tih ljudi. Na isti način nedozvoljen zalogaj utječe i na budući naraštaj, koji će se, da bi dosegao duhovno savršenstvo, morati suočiti s mnogim teškoćama, ali to nikako ne znači da je udaljen od Božije milosti ili da  je prisiljen činiti grijehe u životu.

 

 

Izvor: http://knowledge.anikal.com

Prijevod: Amina Čorak

Zadnji put promijenjen: Ponedjeljak, 16 Oktobar 2017 11:20
Fondacija Mulla Sadra u Bosni i Hercegovini
[email protected]
Bihaćka 14, 71000 Sarajevo
Tel. 033 721-280 Fax: 033 721-281