Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Nesigurno dijete
 1. Almir

  Nesigurno dijete


  Imam četvoro djece sva su zdrava hvala Allahu. Treće dijete koje ima 11 godina toliko je nesiguran, toliki strah ima da ne smije sam u sobi da dude na sekundu, esplodira totalno se isključi. Vodio sam ga na par mjesta al svi kažu proći će to, ja stvarno ne znam kako da se ponašam više i kako da mu pomognem zato vas molim da mi vi pomognete, ja vam se unaprijed zahvaljujem.

  Odgovor

  Esselamu alejkum
  Za ovo pitanje trebate se obratiti stručnom psihologu, a ja mogu s vama podijeliti samo svoje osobno iskustvo, jer moj sin je imao sličan problem i obratio sam se stručnom psihologu. On mi je rekao nekoliko stvari koje smo mi praktično primijenili i tako hvala Bogu riješili problem.
  Prvo, da se djetetu nikada ne govori da je strašljiv i da ima taj i taj problem jer će u tom slučaju dijete u te naše riječi i sugestije povjerovati i počet će se plašiti. To će onda poprimiti trajno stanje.
  Drugo, da ne ide na mjesta koja ga plaše sam, već samo onda kada je neko uz njega, jer će se tako s vremenom naučiti da ta mjesta zapravo nisu strašna i strah će nestati.
  Treće, treba vidjeti što je uzrok njegovog straha, čega se tačno boji i treba ga polahko s tim suočavati, da sam uvidi da to nije tako strašno.
  Naravno, ovo treba ponavljati. Ako ga je neko nečim uplašio ili zastrašio onda treba taj uzrok otkloniti.
  U svakom slučaju, bit će on dobro, Uzvišeni Bog će pomoći.
  Na kraju ću samo reći, ako ste u mogućnosti, zakoljite kurban i podijelite siromašnima, a ukoliko niste onda pomozite nekog siromaha, pa makar i sa deset maraka.
  Svako dobro.
  prof. Akbar Eydi

×

Log in