Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Dobra djela za dijete tokom trudnoće i nakon poroda
 1. Dina

  Dobra djela za dijete tokom trudnoće i nakon poroda


  Postovani, veliki selam
  Nakon mnogo godina, muz i ja, ocekujemo dijete. Ja sam pred kraj trudnoce, trenutno 8. mjesec i polako se pripremam za porodjaj. Procitala sam gomila stvari vezano za trudnocu sa islamskog stajalista, jer znam koliko je bitno ponasanje majke i njeno psihicko i duhovno stanje za dijete. Ipak, moram priznati da mnogi odgovori i tekstovi me nisu zadovoljili svojim sadrzajem jer se odnose samo na susto citiranje ajeta i hadisa koje vec poznajem. Zar Islam ne nudi nista vise? Iskreno smatram da mora postojati neki bolje tumacenje i objasnjenj koje bi bilo vise u skladu sa danasnjim nacinom zivota. Mnogi ajeti i hadisi, se nazalost, mogu tumaciti, na razlicite nacine, a na nekoliko mjesta sam naisla i na oprecna misljenja sta recimo poduzeti u pitanju akike? Postoji nekoliko hadisa koji se prenose, a meni iskreno nijedan od njih nije vjerodostojan. Cak vise, sve koje procitam, poslije ne znam sta da radim. Zanima me sljedece:
  1. Koje su radnje dobre ( u ovom slucaju mislim na ibadet u smislu dova i sura iz Kur´ana) za ucenje tokom 8. i 9. mjeseca trudnoce?
  2. Sta bi trudnice trebala jesti? Postoji li posebna neka hrana (osim hurmi) koja se preporucuje za fizicko i emocionalno zdravlje djeteta?
  3. Sta je dobro raditi za vrijeme porodjaja? Nasla sam dove na vasoj stranici, ali me zanima postoje li jos neke radnje koje je dobro raditi?
  4. Posto mi ocekujemo djecaka, upravo me zanima sta je dobro raditi za bebu? Pitanje akike, odnoso klanja kurbana (kada, koliko, na koji nacin?)
  5. Koje dove i sure je dobro uciti nakon porodjaja? I koju hranu konzumirati (osim hurmi)?
  Koliko vidim ovih odgovora nema na vasoj stranici, ukoliko sam negdje promasila ta pitanja, unaprijed se izvinjavam. Molim da mi onda samo posaljete linkove na kojima te odgovore mogu procitati. Unaprijed zahvaljujem i na Vasem odgovoru
  S postovanjem,
  Dina

  Odgovor

  Esselamu alejkum
  Prije svega želim čestitati vama i vašem suprugu na prinovi. Iskreno se nadam da će vam dijete uvećati ljubav i milost, smiraj i spokoj te sreću u porodičnom okruženju.
  Ako obratimo pažnju na časni Kur'an, možemo vidjeti na koji način ispuniti zbiljske majčinske obaveze. Kao primjer navest ću nekoliko dova iz časnog Kur'ana, gdje su spomenuta načela, uz još neke pojedinosti, u nadi da ćemo odgovor pronaći baš u ovim ajetima.
  Dova hazreti Ibrahima, a.s.
  Kada ga je Uzvišeni Bog odabrao za vođu i rekao mu:
  إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا
  učinit ću da ti budeš ljudima predvodnik, Ibrahim, a.s., je upitao da li će se to odnositi i na njegove potomke. Odgovor Uzvišenog Bog je glasio :
  لَا يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ
  Obećanje Moje neće obuhvatiti nasilnike.
  Iz ovih časnih ajeta može se zaključiti mnogo toga, a ja ću ovdje ukazati na nekoliko stvari. Prva od njih je pažnja hazreti Ibrahima, a.s., prema svom potomstvu, jer čovjekova knjiga i njegova djela do Sudnjeg dana opstaju kroz njegove potomke. Stoga je hazreti Ibrahim, a.s., taj visoki položaj tražio i za svoje potomke. Drugo, kada je čuo Božiji odgovor, molio Ga je da Svojom milošću njegovo potomstvo učini izvorom radosti i vođama bogobojaznih i vjernika. Ova priča se spominje u suri Furkan. Vidimo da je hazreti Ibrahim za svoje potomke tražio najuzvišeniji položaj. Treća stvar jeste odgojno načelo u islamu – da sve treba tražiti od Boga, jer samo On upućuje i sve se vrti oko Njegove volje. Prema tome, najvažnije načelo u odgoju djece i dova koja se može za njih učiti jeste tražiti od Boga da djecu vodi ispravnim putem.
  Dova majke hazreti Merjem
  Kada je majka hazreti Merjem, ujedno i supruga poslanika Imrana, dobila kćerku molila je:
  وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
  …i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana. (Alu Imran, 36)
  Ovdje nam se otkriva još jedno načelo koje poručuje da kada se dova uputi skrušeno i iskreno, ona će sigurno biti prihvaćena. U odgovoru se kaže:
  فَتَقَبَّلَهَا رَبُّهَا بِقَبُولٍ حَسَنٍ وَأَنبَتَهَا نَبَاتًا حَسَنًا وَكَفَّلَهَا زَكَرِيَّا
  I Gospodar njezin primi je lijepo i učini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja. (Alu Imran, 37)
  Iz ove priče možemo zaključiti da je jedno od glavnih odgojnih načela srčana skrušenost i iskrena dova Uzvišenom Bogu, jer On je Oslonac svima i kada dova biva uslišana, sva druga odgojna sredstva podari sam Bog.
  Hazreti Zekerijja, kada bi ugledao hranu kod hazreti Merjem, upitao bi je odakle joj to, na što bi ona odgovorila da je od Boga, jer Bog kome želi daje bez računa. Potom je hazreti Zekerijja kazao:
  فَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ وَلِيًّا يَرِثُنِي وَ يَرِثُ مِنْ آلِ يَعْقُوبَ وَ اجْعَلْهُ رَبِّ رَضِيًّا
  Zato mi pokloni od Sebe sina, da naslijedi mene i porodicu Jakubovu, i učini, Gospodaru moj, da budeš s njim zadovoljan. (Merjem, 5-6)
  Možemo vidjeti da postoji nešto zajedničko kod hazreti Ibrahima, hazreti Merjem i hazreti Zekerija i to je traženje od Boga, ali molba svakog od njih je bila svojstvena svakom ponaosob.
  Učite mnogo suru Kevser i mnogo činite istigfar.
  U suri Nuh se kaže: i govorio: Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče, i rijeke će vam dati. (10-11)
  Naravno da istigfar ne treba činiti samo jezikom, već trebamo sagledati koje smo to ružne riječi izgovorili ili djela počinili i za to se pokajati.
  Što se tiče ishrane, najvažnije je da bude halal i da jelo započinjete s bismillom i završavate zahvalom Bogu.
  Prije početka jela kažite:
  اللهم اجعله علما نافعاً و عملا صالحاً وَ لَا تَجْعَلْ لِلشَّيْطَانِ فِيهِ نَصِيباً
  Bože, učini ovu hranu korisnim znanjem i povodom činjenja dobrih djela i ne daj u njoj šejtanu udjela.
  Koliko god možete, pa makar i malo, udijelite sadaku sirotinji, sa željom da Uzvišeni Bog usreći vaše potomstvo i podari im spokoj i opskrbu.
  Obraćanje pažnje na siromahe s dostojanstvom biva povodom Božijeg zadovoljstva, a ne postoji ništa što bi čovjeku trebalo biti preče od Božijeg zadovoljstva.
  Klanje kurbana za rođenje djeteta (akika)
  Jedan od naglašenih suneta u islamu jeste i klanje kurbana povodom rođenja djeteta, da bi se na taj način iskazala zahvalnost Uzvišenom Bogu, a i da bi se hrana udijelila onima kojima je potrebna. Islam voli društvenu pravednost i smatra je obaveznom, ali s obzirom da su islamski vladari većinom zaboravili na ovu obavezu usljed zaprljanosti grijesima, islam je obavezao sve bogate i one koji su u mogućnosti da pomažu siromašne, pa prema tome nemojte to zanemariti i dajte svoj udio u skladu sa svojim mogućnostima. Prilika za to je rođenje djeteta, a prema islamskim predajama to treba učiniti sedmi dan po rođenju. Dakle, sedmi dan zakoljite kurban i udijelite siromasima, na dostojanstven način. Međutim, neka to ne bude samo siromasima, već udijelite rodbini i ostalim znancima. U jednoj islamskoj predaji se kaže da kurban podijelite na takav način da ljudi ne steknu dojam da davatelj akike gleda samo siromašne, pa se da pri tome oni osjećaju poniženo, nego treba dati svima. Ako niste u mogućnosti zaklati kurban, onda koliko god možete udijelite novca siromašnima, ako pak ni to ne možete, klanjajte dva rekata namaza i proučite dovu (koja se inače uči prilikom klanja kurbana),
  بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ، اللَّهُمَّ عَقِيقَةٌ عَنْ (navesti ime djeteta)، لَحْمُهَا بِلَحْمِهِ، وَ دَمُهَا بِدَمِهِ، وَ عَظْمُهَا بِعَظْمِهِ، اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ وِقَاءً لآِلِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ عَلَيْهِمْ .
  Što se tiče dove nakon poroda, najbolja je ona prenesena od Božijih poslanika i ugodnika u časnom Kur'anu. Uz to treba znati da je Uzvišeni Bog čovjeku najbliži – ili po riječima časnog Kur'ana – bliži od vratne žile kucavice. Uzevši to u obzir, svako može sa Bogom razgovarati iskreno i ponizno, na bilo kojem jeziku iznijeti Mu svoje potrebe, jer On je Onaj Koji vidi, čuje, zna, milostiv i uslišava dove.
  Dakle, možete bilo kojim jezikom razgovarati sa Bogom i On je Moćan da ispuni svaku potrebu.
  I posljednji savjet, trudite se koliko god možete i koliko vam to ne predstavlja teškoću da dijete dojite pod abdestom i da prije samog početka izgovorite bismillu, a u toku dojenja da učite zikr i na samom kraju da se zahvalite Bogu na svim blagodatima.
  Unaprijed čestitam.
  Izvinjavam se zbog kašnjenja odgovora.
  prof. Akbar Eydi

×

Log in