Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Suprug koji gleda nemoralne stvari
 1. Amina

  Suprug koji gleda nemoralne stvari


  Esselamu alejkum..
  Imam problem koji ne znam kako rijesiti..
  Udala sam se prije dvije godina, iz ljubavi, u ime Allaha. Ubrzo zatrudnila, i to mi je ujedno jedina sreca u ovome braku bila. Volim svoga muza ali jednostavno stalno je nesto protiv nase srece, veliki problem su nam stvarali njegovi roditelji. Vrijedjali su me, verbalno zlostavljali ali sve bih zaboravljala zbog njega, jer sam bila sigurna da me voli i da sam mu vazna.. Sve od tada nekako ide nizbrdo, uzdam se u Allaha i bolje dane ali oni nikako ne dolaze.. Odselili smo se od njegovih na njegovu inicijativu, imali smo problema sa njima, muz je morao potraziti i pomoc psihijtra. U svim trenutcima sam bila uz njega, bilo je tu i vrijedjanja, udaranja, pa izvinjavanja suza i sve bih oprastala, medjutim nakon svega toga jednog jutra sam ustala da ugasim alarm na njegovom telefonu ugledala sam razgovor sa drugom zenom. To me je slomilo, svijet mi se srusio tog momenta. Nisam imala snage citati to, ne znam ni sta je pisalo. Razgovarala sam sa njime o tome, poricao je, branio se. Na kraju se kleo da nije bilo nicega osim par poruka. Zaboravila sam sve, da ne bih narusila njegovo stanje ponovo, da bih sacuvala brak, imamo i bebu malu, samo sam na nju mislila da ne bude siroce nikada vise nismo pricali o tome, ali ja to ne zaboravljam, taj lik djevojke, broj njen non stop mi je u glavi. Molila sam Allaha svaku noc od tada, da samo muza ne izgubim, sve radila da ga ne razljutim, da bude zadovoljan sa mnom. Nekada osjetim toliko ljubav sa njegove strane koja rusi sve, nekada imam osjecaj da me mrzi. Taman sam smirila rane u srcu naletim na njegovom telefonu da je gledao nemoralne filmove, nakon toga sam obratila paznju na njegovo ponasanje, nekada bi ostajao duze budan i shvatila bih da gleda te stvari, odlazio bi i dolazio iz kupatila svako malo. Pravila bih se da spavam ali ne bih zaspala po cijelu noc. Nekako sam u srcu to prezalila, molila sam ga, plakala, da ne radi to, nikada ne bi priznao da radi, molila sam ga ako zbog mene nece da ne radi to zbog Allaha ali ni to nije pomagalo. Mozda je stvar i hormona, trudna sam bila, osjetljiva, pa sam sada opet trudna ali ne mogu se nositi sa time vise, jutros trazeci neke informacije na internetu preko njegovog telefona opet sam nasla da je trazio te nemoralne stvari, ali ovoga puta je citao erotske price. Ostala sam zgrozena, razocarana, povredjena jos vise i ne znam sta da uradim, kako da rijesim ovaj problem, kako da on shvati da ne treba da radi to,da iznosi bereket i hajr iz nasega braka na taj nacin. Sve me ovo tjera na razmisljanje, vrte mi se pitanja u glavi : Sa kime zivot provodim? Kome djecu radjam? Poznajem li ja ovoga covjeka? Cijeni li me uopste? Cijeni li ista sto sam uradila za njega? Jesam li ja gdje pogrijesila?
  Molim vas dajte mi neki savjet, kako se nositi sa ovom situacijom, kako je promjeniti? Kako njega uvjeriti da ne treba to raditi?

  Odgovor

  Esselamu alejkum
  Poštovana sestro, prije svega od Uzvišenog Boga molim svako dobro vama i vašoj porodici.
  Pojasnit ću nekoliko stvari u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati dobro.
  1. Tri sredstva za rješavanje problema
  Uzvišeni Bog je stvorio čovjeka u svijetu materije i prirode, a to znači da su za njega neizbježni sukobi i teškoće koje on mora prihvatiti i tragati za rješenjem. Uz to, Uzvišeni Bog mu je podario tri sredstava spoznaje uz pomoć kojih može uklanjati prepreke koje mu se nađu na putu sreće i usavršavanja.
  Ta sredstva su:
  a) razum i misao
  b) vjera i nebeska Knjiga
  c) savjetovanje i okorištavanje tuđim iskustvom.
  Trebamo uz pomoć razuma – ne emotivno i ljutito, spoznati korijen problema i tražiti njegovo rješenje. Na ovom svijetu ne postoji bol, a da Uzvišeni Bog za njega nije predvidio lijek. Dakle, prvi korak je da vidimo ishodište problema. Primjerice, zašto vas roditelji supruga vrijeđaju? Da li vi imate udjela u tome? Ukoliko imate, razum nam govori da vi učinite ono što je do vas, jer će se time umanjiti postojeći problem, ako se u potpunosti i ne riješi.
  Vjera i nebeska knjiga su tu da rješavaju čovjekove poteškoće i da mu osiguraju sretan i spokojan život.
  U ovom pogledu postoje tri naputka:
  a) da uvijek u obzir uzimate istinu, dakle onu presudu razuma uz čiju pomoć može spoznati svoje probleme i prestati za njih kriviti druge.
  b) pred teškoćama treba biti strpljiv i istrajan, a to treba naučiti iz prirode. Pogledajte samo koliko teškoća podnosi prelijepo proljetno stablo ili cvijet u drugim godišnjim dobima. Zimi ga napada hladnoća i snijeg, u jesen vjetar, a ljeti vrelina. Ljepota života svakog čovjeka u sebi krije trpljenje, ustrajnost i strpljenje. Nije moguće očekivati sretan život bez strpljenja i ustrajnosti. Strpljenje ne znači da čovjek šuti ako ga neko maltretira i da sve to u sebi podnosi. Strpljenje podrazumijeva da se čovjekova misao oslobodi, da bi on mogao ispravno promišljati o rješenju koje bi ga izbavilo iz teškoća.
  c) nadoknađivanje ružnih djela činjenjem dobrih. Časni Kur'an kaže: Ako s osobama koje su pogazile vaše pravo budete pravedni, i ne samo da im oprostite već im učinite dobro djelo, zasigurno će vam oni postati dobri prijatelji.
  ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ
  Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati. (Fussilet, 34)
  Znači, umjesto da se udaljite od njegovih roditelja trebate ostati uz njih i biti im na usluzi, jer ćete na taj način zadobiti njihovu ljubav i naklonost iako vi možete reći da to činite jer njihov sin u tome istrajava i da vi to trebate prihvatiti. Budite sigurni da jedan od uzroka teškoća stanja duha i psihe jeste udaljenost djece od roditelja i obrnuto. Čovjek po biti svojoj treba ljubav i pažnju, a naletom kulture liberalizma i krajnosti oduzima se spokoj porodicama i društvu u cjelini.
  Prema tome draga sestro, ako možete ove savjete provesti u djelo, da sebi osigurate spokoj, požurite u njihovoj realizaciji.
  Vezano za ovo moram još reći: zašto ste uopće posezali za njegovim telefonom? Zar Uzvišeni Bog nije vrlo jasno u jednom od svojih ajeta rekao: Ne uhodite jedni druge! Ako ste vidjeli poruku druge žene, zašto odmah pomišljate da je on zaljubljen u nju? Da ste samo strpljivo kazali: “Ti voliš mene, voliš djecu, sigurna sam da nas ne bi prodao za neki prolazni hir, jer u tom slučaju isti problem može zadesiti i našu djecu i ti kao odgovoran otac nećeš sudbinu naše kreći dati u ruke nekome ko će joj zagorčati dane poigravajući se sa drugim ženama...”Možete se poslužiti sličnim govorima koje siguran sam bolje znate od mene i na taj način pridobiti njegovo srce. Možete utjecati na njega svojim umiljatim ponašanjem, na način da zauvijek prestanu one poruke na mobitelu. Jasno je da kada čitavo svoje biće i misao opteretite mišlju na one poruke, onda vaš odnos prema suprugu neće biti kako bi trebao iako se spolja pretvarate.
  Pema tome, budite milostivi, strpljivi i najvažnije od svega djelujte prema Božijim zapovijedima i uvjeravam vas da će se sve to riješiti.
  Što se tiče gledanja filmova neprikladnog sadržaja, vi imate šerijatsku dužnost da oblačenjem lijepe odjeće i zavodnim ponašanjem okupirate njegovu misao, pa da on umjesto tih filmova gleda u vas. Nažalost danas žene sve lijepo što imaju čuvaju za ulicu, kafanu ili radno mjesto, a iznošena odjeća i neprirodna stanja ostaju za kuću. U takvom ozračju jasno je da muškarac ide ka ženama koje je upoznao ili na ulici ili na radnom mjestu, zato jer se ženu na tim mjestima pokazuju ljepše, bolje, uljudnije, osmjehnutije, ali iste te žene kod kuće sa svojim muževima ponašaju se sasvim suprotno. Supruga kod kuće dočekuju namrgođena lica, stare odjeće, umorne i slično. Sada se postavlja pitanje kako da muškarac priđe ženi koja ga ne privlači svojom pojavom, a s druge strane vani oko njega sve vrvi zavodljivim ženama. Uz to što ste milostivi i što se lijepo ponašate morate fizičkim izgledom i ženskim zavođenjem privući svoga supruga, a s druge strane nemojte da suprug loše na vas gleda zbog vaše znatiželje, jer kada vidi da je njegovo loše djelo otkriveno više neće osjećati da vi u njega imate povjerenja. Kao što vi volite da on u vas ima povjerenja, tako i on voli da vi imate u njega, stoga neke njegove radnje jednostavno zanemarite, sigurno će se situacija popraviti.
  Upućivanje istini i Pravom putu je u Božijim rukama. Božiji poslanici imali su obavezu da ispravno pojasne vjeru i dostave i rasvijetle Božije poruke, a ne da fizički odvraćaju nevjernike od nevjerstva i licemjere od licemjerstva.
  Prema tome, ako ga želite vratiti na put ljudskosti trebate to učiniti iskrenom namjerom i samo u ime Boga, zasigurno će Uzvišeni Bog dati dobro u vašem djelu i iskrenosti.
  Drugo, imajte povjerenja u Boga i molite ga da vam okrene novu stranicu i izbavi vas iz tog problema, jer On je Svemoguć.
  Treće, svaku noć klanjajte dva rekata namaza i sevape poklonite svim Božijim poslanicima, a posebno poslaniku Muhamedu, s.a.v.a., i njegovom Ehli-bejtu i šehidima koji su dali živote za očuvanje vjere. Ovo djelo može pomoći da ostvarite uspješan život.
  Četvrto, redovno dijelite sadaku, nevažno koliko, siromašnima i onima u potrebi, pogotovo ako ih ima u vašoj porodici. Ne morate im reći da je to sadaka, već im to možete dati u obliku poklona. Primjerice, svaki dan odvojite pola marke ili manje i kada skupite petnaest kupite neki dar i poklonite ga nekom od rodbine lošijeg imovinskog stanja. Ovo djelo ima iznimnu vrijednost, a njihova dova upućena za vas sigurno će biti primljena.
  Peto, ljubav prema roditeljima. Ako su umrli, redovno im učite Fatihu i Kur'an, čak možete sevape onog dara pokloniti njima, a ukoliko su živi posjećujte ih i poklonite neki dar.
  Šesto, poštujte oca i majku vašeg supruga, pa makar i jednim telefonskim pozivom upitajte za zdravlje.
  Sedmo, pronađite svoje pogreške i pokušajte ih ispraviti.
  Ako ovo učinite s ciljem približavanja Bogu, to je vrsta trgovine s Bogom, a Bog nije varalica – On traži izgovor da bi ljudima davao.
  Javite nam dobre vijesti o vašem smiraju i rođenju djeteta, ako Bog da.
  Neka vam Uzvišeni Bog bude na pomoći, i mi ćemo učiti dovu za vas, a i vi učite za nas.
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in