Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Da li je dozvoljeno?
 1. Selma

  Da li je dozvoljeno?


  Selam.Ovako ima jedna osoba za koju me zanima da li smo rod,nadam se da ćete mi moći pomoći.
  Moja nana i njegov dijed su polubrat i polusestra(imaju istog oca)a moja mama i njegova mama su onda dajdževke,da li smo onda ja i ta osoba rođaci i da li bi mogli i da li je dozvoljeno npr da budemo u braku?

  Odgovor

  U ime Boga,Milostivog,Samilosnog
  Es-selamu alejkum

  Časni Kur'an u 50. ajetu sure Ahzab donosi propise o ženama s kojima Poslanik može sklopiti brak, pa se između ostalog tu spominju kćreti amidža, daidža i tetki (s očeve i majčine strane). Prema tome, po islamskom pravu čovjek se može vjenčavati sa drugim koljenom – znači sa onim djevojkama koje mu nisu mahremi, kćerima tetki, amidža i daidža.
  Vidimo da se i sam Poslanik, s.a.v.a., vjenčao sa Zejnebom, kćerkom Safije, sestre hazreti Hamze, koja je dakle Poslanikova tetka.
  Hazreti Ali, a.s., također se vjenčao sa hazreti Fatimom, a hazreti Ali je sin Poslanikovog amidže. Kćerka Kasima ibn Ebi Bekra vjenčala se sa sinom Abdurahmana ibn Ebi Bekra. Dakle Ebu Bekr, prvi halifa, imao je dva sina Kasima i Abdurahmana i djeca ove dvoje braće su se vjenčala. Iz tog braka rodila se kćer koja se zvala Umu Farah, izuzetno pobožna žena i jaka ličnost koju je hazreti Ali ibn Husjen prosio za svog sina Imama Bakira, ona je na taj brak pristala i u tom braku se rodio hazreti Džafer ibn Muhammed Sadik.
  Prema tome dozvoljeno je vjenčavati se sa potomstvom amidža, tetki i daidža, pa nadalje.

×

Log in