Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
 1. Dzemail

  Ezan


  Esselam alejkum uvaženi profesore

  Hteo bih znati historiju Ezana prije i nakon preselenja zadnjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.a. i dali je neko od Božjih poslanika a.s. učio ezan.
  Hvala
  Mahsus sellam

  Odgovor

  Vezano za vaše pitanje reći ću nekoliko stvari, u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati dobro i korist za vas.
  1. Svi Božiji poslanici imali su niz načela i sigurnih propisa kao što su: tevhid (negiranje mnogoboštva), proživljenje, te propisi vezani za namaz, post, te borba sa nasilnicima (u slučaju da je taj poslanik imao društveni zakon), propisi vezani za moralna i duhovna pitanja nužna za čovjekovo usavršavanje, itd.
  Sam ezan je dio monoteističkih obilježja i imali su ga svi poslanici, ali uzimajući u obzir činjenicu evolucijskog karaktera društva i sami vjerski propisi mijenjali su se shodno tome kako u pogledu forme tako i u pogledu sadržaja.
  2. Pitanja koja, kada se na njih odgovori, nemaju ulogu u duhovnom usavršavanju čovjeka i društva mogu izazvati zapadanje misaonu stranputicu, pa zbog toga časni Kur'an odbija odgovaranje na pitanja koja nisu korisna i poručuje da se takva pitanja ne razmatraju.
  Stoga, ukoliko želi vršiti istraživanje možda je bolje da izaberete temu koja bi razmrsila čvor materijalnih, duhovnih, misaonih, moralnih, ekonomskih, osobnih i društvenih problema. U svakom slučaju, danas je ezan muslimana takav kakav ga znamo i niko se nije na njega žalio, stoga smatram nepotrebnim istraživanje o tome.
  Iskreno se nadam se nećete uvrijediti zbog ovakvog pristupa, ovo je dobronamjeran prijateljski savjet. Želim da znate da islamski svijet danas više nego ikada ima potrebu za promišljanjem o temeljnim stvarima koje ga se tiču.
  Zašto danas islamski svijet mora biti predmet poigravanja nasilnika i međunarodnih aktera i zašto se mora prolijevati muslimanska krv? Uzalud toliko bogatstvo, kada se ne poznaje kur'anska ekonomija, a svakim danom sve više se zaostaje za zemljama znanja, industrije i tehnologije. Islamski svijet u pogledu morala i duhovnosti udaljio se od Kur'ana ili ga je zaboravio ili ga krivo tumači. To je današnja velika bol islamskog svijeta, a da li su raniji poslanici učili ezan – i ako jesu na koji način – nije naša glavna preokupacija. Ono što bi nas najviše trebalo okupirati jeste ispravno razumijevanje duhovnih, moralnih, društvenih, političkih i ekonomskih pitanja.
  Želim vam uspjeh i svako dobro!.
  prof. Akbar Eydi

×

Log in