Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Ne želim biti homoseksualac
 1. Citalac

  Ne želim biti homoseksualac


  Poštovani,
  Selam alejkum. Nabasao sam na ovaj vaš sajt, i zaista mi se svidja.
  Naime, moj problem je što sam homoseksualac. Ima godina dana kako se borim protiv toga, počeo sam klanjati, trudim se da ne mislim na grijeh.... ali taj me grijeh uvijek stigne. Znam, reći ćete mi da klanjam i dovim, radim to... ali jednostavno nije dovoljno. Kako mogu da se riješim ovih bludnih misli? Kako da se vratim na pravi put? Ne usuđujem se o ovome otvoreno pričati.
  Shvatio sam da ovaj život koji živim nije ispravan. Shvatam sve to i bojim se Allahove kazne. Ali kako da u sebi ubijem ovu želju? Kako da se riješim ovoga? Molim vas pomozite, jer ovo je zaista proživljavanje pakla. Izgubio sam interes za djevojke... I odnedavno sam počeo da se trudim da da ih tražim, međutim, ne ide... Ako ikada nađem djevojku, da li mi je grijeh biti sa njom? Mislim, lagao bih je ... i to me isto boli... Ne znam šta da radim.
  Hvala od srca
  Selam

  Odgovor

  U ime Boga, Milostivog, Samilosnog
  Dozvolite, prije svega, da kažem nekoliko stvari, u nadi da će Uzvišeni Bog u njima dati dobro, a Vas spasiti od tog zla.
  1. Zabrinutost zbog grijeha
  Nepoštivanje Božijih granica i činjenje grijeha jeste velika nepravda prema vlastitoj duši, ali i sama zabrinutost i borba protiv grijeha ima svoju vrijednost. Uzvišeni Bog će sigurno pomoći onome ko se trudi da pobijedi šejtana i nadvlada svoje niske pobude. U to nema nikakve sumnje. Činjenje grijeha bez ikakve grižnje savjesti je pokazatelj ili potpunog crnila srca ili čovjekovog zaboravljanja Boga. Grižnja savjesti i zabrinutost zbog grijeha, naprotiv, pokazuju da je čovjekovo srce još uvijek živo i da traga za Bogom Čija ga milost još uvijek nije napustila.
  2. Čovjekovi neprijatelji
  Istina je da su grijeh i šejtan čovjekovi neprijatelji i sve dok ge ne pobijede ne odustaju, osim ako on prije toga ne pobijedi njih. Vaša borba – budući da je na putu isitne – zasigurno će uroditi plodom i doći će dan kada ćete se osloboditi ove teškoće i naći se na putu ljudskosti.
  3. Homoseksualizam
  Ova vrsta grijeha, pored toga što predstavlja kršenje Božijih granica ozbiljno ugrožava i ljudsko dostojanstvo. U šerijatskom zakonu previđena je teška kazna za ovo neljudsko i nemoralno djelo.
  4. Rješenje
  Za napuštanje grijeha, načelno, postoji mnogo rješenja, a mi ćemo ukazati na nekoliko.
  a) Božija sveprisutnost
  U časnom Kur'anu se kaže:
  أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَىٰ
  Zar on ne zna da Allah sve vidi? (El-Aleq,14)
  Kada odlučite učiniti taj grijeh, prije toga ipak zastanite i razmislite o tome da vas Uzvišeni Bog vidi u tom stanju. On ima snagu da vam u tom trenutku pošalje smrt ili da vas osramoti ili pak podvrgne bolesti za koju nema lijeka. Pa sada, da li je pravedno da na Njegovu milost i očuvanje vašeg dostojanstva uzvratite neljudskošću i neplemenitošću? Zar da pred Bogom budemo drski i da olahko uzimamo Njegove zakone!?
  b) Klanjanje namaza
  Namaz je takve prirode, da ako se na njemu ustraje i klanja na vrijeme sigurno ostavlja traga i po riječima Kur'ana čovjeka spašava od grijeha i ružnih djela. Prema tome, ni u kom slučaju ne napuštajte namaz. Posebno nakon obaveznih namaza klanjajte dva rekata s nijetom ispunjenja želje, a potom ponizno od Boga zamolite da vam pomogne. To siguno ostavlja traga i vaša dova će, ako Bog da, biti uslišena.
  c) Održavanja rodbinskih veza
  Ako imate oca, majku, amidžu, daidžu, tetku, a posebno nanu i djeda odlučite da ih posjetite radi Božijeg zadovoljstva i ukoliko imaju neku potrebu, a vi ste u mogućnosti da je ispunite učinite tako. Ukoliko niste u materijalnoj mogućnosti, onda im samo iskažite ljubav i pažnju i zamolite ih da za vas prouče dovu i to će sigurno dati svoje pozitivne posljedice. Jer, oni imaju potrebu za vašom pažnjom, a vi za Božijom. Božija pažnja leži u održavanju rodbinskih veza.
  d) Sadaka
  Jedan od načina privlačenja Božije ljubavi i klonjenja od grijeha jeste sadaka. Sadaka predstavlja brigu o potrebitim Božijim robovima. Ako čovjek brine o Božijim robovima, onda Bog brine o njemu i otklanja njegove teškoće. Sadaka ne mora nužno biti obilna, može biti i jedna marka ili čak i manje, ovisi o tome koliko ste u mogućnosti. Ako posjetite amidžu ili daidžu kupite im kilogram voća s namjerom sadake, ali naravno ne morate njima govoriti da se radi o sadaki, već im možete to dati kao poklon.
  Ako se postepeno udaljite od tog čina, sigurno ćete s vremenom osjetiti i naklonost prema ženama uz čiju pomoć možete zaboraviti na muškarce, jer naklonost prema muškarcima u tom smislu nije prirodna, već se radi o jednoj vrsti duševne i psihičke bolesti ili poremećaja. Neprirodne stvari mogu se prevazići, a sklonost prema ženama je prirodna i može vas u tom smislu spasiti.
  Što se tiče druženja sa djevojkama, ukoliko imate namjeru ženidbe ili upoznavanja radi ženidbe onda nema prepreke, ali ukoliko ta namjera izostane, radi se o još jednom haramu i ne može se udaljiti od jednog harama činjenjem drugog harama. Izreka “Klin se klinom izbija” nije tačna.
  Od svega do sada rečenog, najvažnije jeste povjerenje u dovu i njezino ispunjenje od strane Uzvišenog Boga. Dakle, potpuno iskreno od Boga tražite i budite uvjereni da će se to i ispuniti.
  Poučna priča
  Mladić mi je pričao kako je volio jednu djevojku, a znao je da je njezina ljubav prema njemu još i veća, pa se trudio da je izbjegava kako ne bi zapao u grijeh. Međutim, ta djevojka se potrudila da pripremi teren i izazove priliku gdje su se njih dvoje našli sami u kući. Bio je na rubu da izgori od želje za njom, ali je na trenutak zastao i pomislio: “Bože, ti znaš da ja ovaj grijeh ne volim i ako mi ne pomogneš sigurno ću u njega zapasti.” Bio je uvjeren da će mu Bog pomoći. I doista, nekoliko trenutaka nakon toga osjećao je kao da se nalazi pored svoje rođene sestre prema kojoj ne gaji strastvene želje. I ne samo to, kaže da je imao osjećaj da se tu našlo još stotinu drugih lijepih žena, s lakoćom bi ih se prošao uz pomoć zikra i sjećanja na Boga.
  Poštovani pitaoče, čovjek je zaista obuhvaćen Božijom milošću samo se treba potruditi da od Njega zamoli.
  Časni Kur'an kaže:
  هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ ۚ وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا
  On vas blagosilja, a i meleci Njegovi, da bi vas iz tmina na svjetlo izveo – On je prema vjernicima samilostan (El-Ahzab, 43)
  Posljednja stvar na koju želim skrenuti pozornost jeste volja i odluka.
  Uzvišeni Bog je dao svakom čovjeku moć volje i moć donošenja odluke i ukoliko je čovjek ozbiljan može postići ono što naumi. Ukoliko donesete čvrstu odluku i odaberete ispravan put, sigurno ćete uspjeti i zauvijek završiti s tim ružnim djelom.
  Želim vam svako dobro i uspjeh.
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in