Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Veza između nepostojanja zla i Božijeg postojanja
 1. Hama

  Veza između nepostojanja zla i Božijeg postojanja


  Na jednom mjestu sam pročitao da zlo zapravo ne postoji da je to nedostatak dobra, općenito nedostatak nečega. E sada, to su usporedili sa svjetlom i tamom u smislu da tama zapravo ne postoji već da je to nedostatak svjetla. Da li se može ovo pravilo iskoristiti za dokazivanje Božijeg postojanja i na koji način.
  Hvala unaprijed!

  Odgovor

  Moram priznati da vaše pitanje: “Koja je veza između nepostojanja zla u vanjskom svijetu sa dokazivanjem Božijeg postojanja?” nije u potpunosti jasno.
  Naravno, filozofi i mislioci monoteističkog svjetonazora dijele mišljenje da Božije Biće, budući da je beskonačno i apsolutno savršeno, ne može stvoriti zlo i ružno, jer od svjetla ne nastaje tama, od dobra ne nastaje zlo, a od postojanja se ne stvara nepostojanje ili u jednoj rečenici kazano: od savršenstva ne proističe nesavršenstvo. Sve što je stvoreno je Božije djelo, pa je samim tim dobro i lijepo.
  U časnom Kuranu čitamo:
  اللَّهُ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ
  Allah je Stvoritelj svega (Zumer, 62)
  Isto tako, trebamo znati da Božije djelo može biti u dva oblika. Jedan oblik je stvaranje bez posredništva, dok je drugi uz posredništvo, ali u svakom slučaju – cijeli svijet je Božije djelo. S druge strane, časni Kur'an kaže:
  الَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ
  Koji sve savršeno stvara. (Es-Sedžda, 7)
  Prva premisa: Svijet je Božije djelo. Druga premisa: Božije djelo je lijepo. Zaključak: Svijet je lijep. Dakle, zlo po biti i logici ne postoji u svojstvu bića, ali postoji u relativnom smislu. Primjerice, poplava, potres i slično, mogu ugroziti našu kuću, pa su za nas te pojave zlo, ali u odnosu na čitav svijet prirode su dobro.
  Filozofsko načelo
  Filozofi kažu: Između djela i djelatnika po stvaranju postoji jedna čvrsta veza po stvaranju, a budući da je Bog apsolutno dobro i savršenstvo, onda je Njegovo djelo dobro i savršeno. Uzvišeni Bog je apsolutna ljepota, pa su i njegova stvorenja lijepa i dobra.
  Ukoliko vam ovaj odgovor nije zadovoljavajući, predlažem da bolje pojasnite svoje pitanje, a ja i dalje stojim na raspolaganju.
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in