Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Oprost grijeha i zdravlje
 1. Emir

  Oprost grijeha i zdravlje


  Esselam Alejkum!

  Učinio sam veliki grijeh - blud. Prvu noć me je to počelo proganjati i traje i do dan danas. A kao posljedica velikog grijeha osjećam i simptome bolesti. Psihički sam rastrojen i ne znam šta da radim.

  Inače svi kažu da sam lijepo vaspitan, kulturan i obrazovan, ali sam imao tu jednu noć prvi put u životu i sad osjećam posljedice. Roditelje jako puno poštujem i služim, a nezaposlenu majku finansijski pomažem pri čemu mi srce uvijek bude ispunjeno.

  Ono što želim da Vas pitam, koje dove preporučujete da učim kako bih molio Allaha dž.š. za oprost grijeha i za svoje zdravlje. Sa velikim sramom Vas molim da i Vi zamolite Allaha dž.š. za mene.

  Odgovor

  Esselamu alejkum
  Iskreno se nadamo da će Božija milost obuhvatiti sve nas i spasiti nas od grijeha.
  Što se tiče vašeg slučaja moram reći nekoliko stvari:
  1.Tradicija braka
  Od kako povijest bilježi život čovjeka od tada postoji i brak kao posebna veza između muškarca i žene. Dakle, pripadanje jedne žene jednom muškarcu je prirodna stvar, pa je samim time i prva ljudska zajednica bila zasnovana u obliku porodice. Upravo zbog ove činjenice brak je u svim vremenima bio poželjan i pohvalan, a blud se smatrao nečim ružnim i odvratnim jer uzrokuje širenje nereda u potomstvu i porodičnom stablu. Isto tako, blud uzrokuje na stotine tjelesnih i duševnih bolesti, dok svojstva poput čednosti, stid i milost u društvu pretvara u bestidnost, nemoral i bezosjećajnost.
  2.Posljedice zapadne civilizacije
  Budući da se zapadna civilizacija temelji na hedonizmu, materijalizmu te potpunoj slobodi (osim slučajeva koji su u suprotnosti sa građanskim zakonima) izgubile su se vjerske i moralne vrijednosti. Proizvod takve civilizacije vidljiv je na svakom koraku, što ide do te mjere da se neke ljudske vrline ismijavaju.
  3.Zabrana bluda u svim nebeskim religijama
  Ružnoća bluda jasno se može iščitati iz sure El-En'am od 151. do 153. ajeta. Dakle, kod Jevreja, kršćana i muslimana blud se ubraja u velike grijehe, a islamska ulema je pojasnila fikhske propise vezane za blud.
  4.Izbjegavanje radnji koje prethode grijehu
  U 32. ajetu sure Isra' se kaže: I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!
  Dakle, u ajetu je blud prvo nazvan ružnim djelom, a potom i ružnim putem. Ovim ružnim djelom izravno se ugrožava opstojanje potomstva i porodica kao zajednica koja jamči opstojanje potomstva. Drugo, otvaranjem puta bludu slabi želja za brakom, tom Božanskom tradicijom, kao što se danas može primijetiti kod mlađih naraštaja.
  5.Gubitak ljubavi i samilosti u društvu
  Još jedna ružna posljedica bluda jeste gubitak ljubavnog duha koji nastaje između muža i žene, a potom djece i roditelja. Baš kao što ste napomenuli rečenicom: „Roditelje jako puno poštujem i služim, a nezaposlenu majku finansijski pomažem pri čemu mi srce uvijek bude ispunjeno“ – uprave te vrijednosti i užitak koji osjećate pri činjenju nabrojanih djela proizvod su braka.
  Što se tiče pokajanja:
  Prije svega, trebamo znati da je zbilja pokajanja žaljenje i osjećaj stida zbog činjenja djela koje je suprotno Božijem zadovoljstvu.
  Jednog dana Božiji Poslanik, s.a.v.a., je u pratnji prijatelja pošao izvan Medine te im usput kazao: „Svakom ko nedjeljom uzme gusul, potom abdest, a potom klanja 4 rekata namaza na način koji ću vam u nastavku kazati, Bog Uzvišeni oprostit će sve prošle grijehe. Dva rekata po dva puta kao sabah namaz, s tom razlikom da svaki put nakon proučene Fatihe proučite tri puta suru Tevhid i po jednom Felek i Nas. Nakon što završite sva četiri rekata recite:
  لا حول و لا قوّة الا بالله العل العظیم
  (La havle vela kuvvete illa billahi-l-alijji-l-azim)
  Nema snage ni moći osim kod Allaha Uzvišenog.
  Nakon toga 70 puta recite:
  استغفر الله ربی و اتوب الیه
  (Estagfirullah rabbi ve etubu ilejh)
  Gospodaru moj oprosti mi Tebi se vraćam
  A potom od Boga zamolite:
  یا عزیز یا غفار اغفرلی ذنوبی و ذنوب جمیع المؤمین و المؤمنات فانّه لا یغفر الذّنوب الا انت
  (Ja Azizu, ja Gaffaru, igfir li zunubi ve zunube džemi'i-l-mu'minine ve-l-mu'minati, fe innehu la jagfiru-z-zunubu illa ente)
  „O Silni, Koji mnogo praštaš, oprosti mi grijehe moje i grijehe svih vjernika i vjernica, jer niko osim Tebe grijehe ne prašta.“
  Potom je Poslanik, s.a.v.a., rekao: „Ukoliko čovjek postupi ovako, Uzvišeni Bog će mu sigurno grijehe oprostiti.“
  Činite i dalje dobročinstvo roditeljima, a posebno majci i recite joj neka i ona za vas uči dove.
  Svako dobro!


  Prof. Akbar Eydi

×

Log in