Registracija

Prijavite se na portal

Korisničko ime *
Lozinka *
Zapamti me

Kreirajte račun

Polja oznacena sa zvjezdicom (*) su obavezna.
Ime *
Korisničko ime *
Lozinka *
Potvrdite lozinku *
Email *
Potvrdite email *
Učitava...
Početna Pitanja i odgovori Pitanja Viđenje Poslanika, s.a.v.a., u snu
 1. Viđenje Poslanika, s.a.v.a., u snu


  Eselamu alejkum. Imao bi postaviti pitanje a tice se sna koji sam nedavno sanjao, pa me interesuje dali mi neko moze protumaciti san!!! Imao sam par puta slicne snove a radi se o snu da slusam Allahovo obracanje u zatvorenoj prostoriji Objava je jednoj od sura koju nisam nasao u casnoj Knjizi a posle toga sam sanjao dva puta poslanika Muhameda nek je na njega Allahova milost. Volio bi svoj san ispricati nekome ,ko me moze razumiti i pokusati mi objasniti hvala.

  Odgovor

  Prije svega, želim vam čestitati zijaret, jer u predaji časnog Poslanika , s.a.v.a., se kaže: “Svako ko me posjeti u snu, kao da me me posjetio na javi.”
  Druga stvar, slušanje Božijih riječi ima veliku vrijednost, bez obzira što se radi o snu, pa stoga cijenite takve snove.
  Naravno, pri tome ne treba zaboraviti na nekoliko stvari:
  1. San je spojnica čovjeka na ovom prirodnom svijetu i onoga u Berzahu, što znači da san u dobroj mjeri tumači osobenost berzahskog čovjeka, pa možemo zaključiti da ste vi, Bogu hvala, okrenuti duhovnosti i poslanstvu. Ukoliko čovjek pazi na svoje misli, moral i djela i uskladi ih sa Božijom vjerom i sunetom časnog Poslanika, s.a.v.a., zasigurno da će proći bolje i na sebe privući više milosti.
  2. Isto tako, san može biti od šejtana koji na taj način čovjeka navodi na oholost, pa neprimjetno korak po korak usvaja niz nezdravih vjerovanja te tako skrene s Božijeg puta, pa čak stekne uvjerenja koja su suprotna vjeri.
  3. San može biti i Božiji dokaz kojim se čovjeku poručuje da se može kretati putem ka Bogu. Nije ispravno misliti kako Berzah i svijet duhovnosti nisu dostupni čovjeku. Baš kao što ste časnog Poslanika, s.a.v.a., posjetili u snu, vi možete slijedeći ga u naučnom, vjerskom i moralnom smislu sebe dovesti na takav položaj da budete u stanju steći spoznaje iz Skrivenog svijeta.
  Dakle, put je otvoren, a jedina prepreka između nas i svijeta zbilja i istina jeste naša privrženost Ovom svijetu koja nema uporište u vjeri, pa nas tako porobljava i baca u tamnice materijalnog svijeta.
  Na samom kraju, još jednom Vam iskreno čestitamo i pozivamo vas da se sjetite i nas u svojim dovama.
  Isto tako, iskreno Vas savjetujem da još više pripazite na sebe, jer koliko naša pažnja prema Šerijatu bude veća toliko ćemo od šejtana biti udaljeniji i bitiumogućnosti više spoznavati.
  Svako dobro!
  Prof. Akbar Eydi

×

Log in